Házikert

A csodálatos ginzeng, amit akár meg is termelhetünk!

Agrofórum Online

A ginzeng a Kínai Medicína szerint is, de az európai orvoslás szerint is egy olyan növény, mely rendkívüli roboráló hatással bír. Lábadozó betegek, gyenge stressztűrő emberek és szellemi-fizikai fáradtságban lévők nagy csodaszereként tartják számon. Nézzük sorra mi igaz ebből, és hogy vajon tudunk-e otthon mi is ginzenget nevelni!

A ginzengnek négy ismert faja van:

  • ázsiai ginzeng (Panax ginseng),
  • szibériai ginzeng (Eleuthero ginseng),
  • koreai ginzeng (vörös ginzeng),
  • amerikai ginzeng (Panax quinquefolius).

Ebből az ázsiai ginzeng és a szibériai ginzeng a legismertebb hazánkban.

Gyógyhatását a benne található kátrány, C-vitamin, alkaloidok, foszfor, kén, csersavak és rendkívül szerteágazó makro- és mikroelemek sokasága adja.

Milyen igénye van a ginzengnek?

A ginzeng elsősorban az árnyékos helyet igényli, ahol a talaj jó vízelvezető, mert a pangó vizet egyáltalán nem kedveli. Mivel elég vaskos, lédús gyökérrendszere van, így hamar tönkremennek a gyökerek, ha a talaj nem megfelelően tud átszellőzni. Mivel a taposást sem tűri, így olyan helyre tegyük, ahol zavartalanul fejlődhet, mert az idős tövek, pontosabban a gyökereik lesznek majd az értéket adó “drogok”.

(Drogoknak nevezzük a gyógynövények hasznos részeit, ami lehet pl. a gyökér, levél, virág, virágos hajtás stb.)

A ginzeng esetében például ideális lehet egy emeltágyásba való ültetés, mert ott könnyebben lehet figyelni ezekre az igényekre. Hasonlóan a fénygyökérhez, amiről hamarosan szintén írok majd, mert a fénygyökér is egy rendkívül hasznos gyógynövény, mely itthon is megtermelhető.

Ha magról vetjük a ginzenget, akkor mindenképpen meleg helyen tegyük és ősszel, nagyjából 6 cm mélyre. A gyökérről való szaporításánál elég a tavaszi ültetés, akkor 8 cm mélyre kell a gyökérdarabokat lefektetni. A ginzeng elég érzékeny növény, a sikerhez oda kell figyelni még pár apróságra.

A hagyományos kínai orvoslásban is előszeretettel alkalmazzák a ginzenget (fotó: https://pixabay.com/photos/chinese-medicine-898567/)

A ginzeng a talaj pH-értékére is kényes: lehetőség szerint kerüljük a savanyú talajokat az ültetésnél, mert az enyhén lúgosban (5,6-6,0 pH tartományban) érzi jól magát. A semlegeshez közelítő talaj is jó lehet neki.

A nyári forróságot viszont nem kedveli, annak ellenére, hogy a sikeres csírázáshoz kicsit melegebb helyre van szükség. Mivel lassú növekedésű növény, így a helyét legalább 5-10 évre kell kitalálni, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy értékelhető legyen gyógynövény szempontból.

A magok csírázása meleg helyen, előáztatva is hosszú, úgy 12-15 hónap. Ha a magok hűvösben vannak, akkor akár 18 hónap is lehet a csírázás. Emellett a magok rafináltak: előhűtött magokat (stratifikált) érdemes használni, melyet utána előáztatunk kézmeleg vízben bő egy napot, és utána ültetjük csak el. A hűtési idő, ha házilag kísérleteznénk vele, akkor kb. 6 hónapot vesz igénybe. Ehhez a sima hűtőszekrény zöldségtárolójában kerítsünk neki egy kis helyet, tegyük mohás közegbe, hogy ne tudjon kiszáradni.

A magvetést is pont ezért szokták őszre időzíteni, mert így ha kint vetnénk el, akkor a hideghatást is megkapják a magok, csak sokkal lassabb lesz a csírázás, mintha előhűtjük és utána meleg helyen vetjük el.

Hogy kinek melyik verzió lesz a sikeresebb, az nagyban függ a talaj pH-jától és a magok minőségétől is. A palánta minden esetben ezért praktikusabb, viszont ilyenkor minden ősszel védeni kell a töveket lehullott lombmulccsal vagy más talajtakarással, hogy ne tudjon kifagyni, de mégis megkapja a szükséges téli hideget is.

A ginzeng egy türelemjáték

A ginzeng mint jól látjuk, egy igazi türelemjáték kertészeknek, de az biztos, hogy megéri kísérletezni vele. Értékes hatóanyagú gyógynövényként ne mondjunk le róla még emiatt a lassú megnevelése miatt se!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 érv, hogy ne vágjuk vissza télre az évelőket!

2024. december 18. 05:40

Nézzük meg az érveket a "mindent hagyunk úgy, ahogy van télen, hiszen a természet sem kaszál és vagdos" kertészeti elképzelés mellett!

Így tartsuk tisztán a szobanövényeink leveleit!

2024. december 17. 11:10

A szobanövények leveleinek tisztítása azért fontos, mert a rajtuk felhalmozódó por, zsír, vízkő vagy egyéb szennyeződés gátolhatja a növények létfontosságú folyamatait.

A legjobb talajtakaró mixek, és amit tudni érdemes róluk

2024. december 17. 05:40

A legjobb talajtakaró mixek témáját hoztam most, melyekről már saját tapasztalatok alapján tudom elmondani a legfontosabb információkat.

Így ne vásároljon növényt, ha jót akar magának és a kertnek!

2024. december 16. 13:40

A megfelelő növény kiválasztása nemcsak esztétikai kérdés, hanem a sikeres kertészkedés alapja is. Nézzünk 8 hasznos tippet a választáshoz!

Miért világosodtak ki a kiültetett uborkapalánták levelei?

2024. május 29. 04:40

Miért világosodtak ki a kiültetett uborkapalánták levelei? A kiültetés után pár nappal szinte megfehéredtek. Mi okozhatta?

Mitől hervadnak el a paradicsompalánták?

2020. május 8. 09:12

A napokban kiültetett paradicsom palánták levelei kifehéredtek, lekókadtak, elszáradtak, rendre az összesnek. Ültetési hiba? Még gyenge palánták? Fél maréknyi marhatrágyát szórtam a palánták köré nem közvetlenül a szárához erre tettem még egy kis földet majd ezután locsoltam jól be. Okozhatta ez a gondot? Válaszát előre is köszönöm!  

Mitől lesz lilás színű a paradicsompalánta levele?

2023. április 22. 04:58

Mitől lesz sötétebb, kissé lilás színű a paradicsompalánta levele?

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.