Zöldség
Zöldség

Pótvilágítás és állítható magasságú fejfűtés működik Magyarország egyik legmodernebb palántanevelő üvegházában

Pótvilágítás és állítható magasságú fejfűtés működik Magyarország egyik legmodernebb palántanevelő üvegházában

Agrofórum Online

Magyarország egyik legfejlettebb, legmodernebb palántanevelő üvegházát adták át a Szentes mellett fekvő Szegváron április közepén. Az Árpád-Agrár Zrt. több mint 1,2 milliárdos beruházása során egy 15 000 négyzetméteres üvegház, egy 7000 négyzetméteres fóliablokk, illetve egy 700 négyzetméteres előkészítő csarnok épült meg. Ezeket mind termálvízzel fűtik, a palántanevelő épület pedig hat különböző hőmérsékletű egységre bontható, így akár több különböző hőigényű növény egy időben történő nevelése is megoldható.

“Ami jelentős újdonság ebben az üvegházunkban az előzőekhez képest, hogy egy sokkal magasabb fényintenzitású, asszimilációs pótvilágítási rendszert is működtetünk, aminek segítségével a téli fényszegény időszakban is pontosan időzíthetjük a palánták nevelését. Emellett egy állítható magasságú fejfűtés rendszer is működik, amit a növények közvetlen közelébe, a csúcsi részhez engedhetünk le, amivel a növények párologtatását fokozzuk. Ennek és a megfelelő fényintenzitásnak köszönhetően kompakt, fejlett, zömök palántát tudunk nyújtani a termelőknek” – mondta el az Agrofórum kérdésére Oltyán István, az Árpád-Agrár Zrt. palántanevelési ágazatvezetője.

A szakember hozzátette, hogy a megnyitó idején talaj nélküli paprikákat, illetve tőzeges paprikavetéseket neveltek az új épületben, de később más zöldségnövények is érkeznek az üvegházba.

A teljes betonborítás a magas higiéniaszint minél könnyebb fenntartását szolgálja, például a talaj nélkül termesztett növényfajok váltásakor. A hőmérsékletet természetesen számítógép szabályozza, és szintén automatizált a tápanyag-utánpótlást is biztosító öntözés, így az differenciálható az adott fajhoz vagy az adott fejlettségi szinthez igazodva.

“A palántáink többségét a helyi piacokon értékesítjük a magyarországi termelőknek, de jelentős mennyiségben exportálunk is. Idén a terveink szerint a palántamennyiségünk meghaladja a 30 millió darabot, aminek 30 százalékát a környező országok termelői nevelik majd ki. Mindemellett az Árpád cégcsoport saját felhasználása is komoly mennyiség, ráadásul a saját üvegházak mennyisége is jelentősen növekedett az elmúlt időszakban” – tudtuk meg Oltyán Istvántól.

Újdonság a növényvédelemben, hogy az öntözőkocsikon növényvédő szórókereteket is kialakítottak, amelyek 100 százalékos fedettséget nyújtanak egy gombaölő vagy egy ritkábban alkalmazott, rovarölő szeres kezelés során. “Elmondható, hogy a növények kezdeti időszakában a rovarok ellen teljesen bevált a kék és sárga ragacslapokból álló csapda” – tette hozzá a palántanevelési ágazatvezető.

Az új üvegház oldalfalait dupla cellás polikarbonát borítja, a tervezés során pedig a legkorszerűbb árnyékolás- és szellőzéstechnikai megoldásokat helyezték előtérbe. A munkát további fejlesztések is könnyebbé, hatékonyabbá teszik, ilyen például a kockaszéthelyező gép alkalmazása. Mindezt látva nem meglepő, hogy az áprilisi ünnepélyes átadóra többek között Dr. Nagy István agrárminiszter is ellátogatott, aki hangsúlyozta, hogy csak azoknak az agrárcégeknek van jövője, amelyek fejlesztenek, előre menekülnek.

Sokoldalúan hasznosítható zöldségkülönlegesség a csicsóka

2019. szeptember 15. 04:37

Az elmúlt évtizedben a sokoldalú hasznosítás lehetősége miatt került a csicsóka az érdeklődés homlokterébe. A klasszikus humán étkezési hasznosítás és a fruktózgyártásra történő felhasználás mellett a leveles szár egy tenyészidőszakon belül többször is visszavágva igen értékes levélfehérje-koncentrátum alapanyag. Emellett közvetlen takarmányozásra is alkalmas. A gumók igazán nagy értékét a benne található szénhidráttartalma, az átlagosan 15%-nyi inulin adja.

A kén nélkülözhetetlen tápanyaga a zöldségféléknek

2019. augusztus 26. 09:57

A kénről sokan nem tudják, hogy Nightinale, Beckenbach és társai már a 40-es években, Amerikában, több vonatkozásban tisztázták az élettani szerepét. Tévesen a kén „felfedezését” is, a múltszázad második felére datálják, amikor Európában a 80-as évek végén, a 90-es évek elején a kénhiány jelenségét dán, német és holland kutatók a keresztesvirágúakon, gyümölcsfákon és más olajos növények termesztése során tömegesen tapasztalták.

Csak a korai burgonyának van jövője Magyarországon?

2019. augusztus 21. 10:35

A burgonya magyarországi vetésterülete folyamatosan csökken, az Agrofórum egyik legfrissebb videójában ennek okait próbálta megtudni.

Zöldség Videó

Ízesített chili, ecetes gomba és tizenhatféle sör Baranyából (+VIDEÓ)

2019. augusztus 8. 04:45

Traktorok, mezőgazdasági munkagépek, sok látogató, és a Szentlőrinci Gazdanapok elengedhetetlen hozzávalói, a helyi, térségi termékek.

Zöldség Videó

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

Egy virágkötészet napi tevékenységei I. rész

2019. szeptember 13. 08:04

Miután beérkeznek az üzletbe a palánták, cserepes növények vagy vágott virágok, első fontos feladat a számukra megfelelő környezet kialakítása.

Ezt a földet választottam II. rész

2019. szeptember 18. 04:36

A cikk rövid áttekintést kíván nyújtani arról, hogy milyen termesztőközegek – azon belül is földtípusok - állnak ma már rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény tulajdonságai (pl.: örökzöld növényföld), termesztési helye (szobanövény-föld, balkonnövény-föld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében.