Zöldség
Zöldség

Pótvilágítás és állítható magasságú fejfűtés működik Magyarország egyik legmodernebb palántanevelő üvegházában

Pótvilágítás és állítható magasságú fejfűtés működik Magyarország egyik legmodernebb palántanevelő üvegházában

Agrofórum Online

Magyarország egyik legfejlettebb, legmodernebb palántanevelő üvegházát adták át a Szentes mellett fekvő Szegváron április közepén. Az Árpád-Agrár Zrt. több mint 1,2 milliárdos beruházása során egy 15 000 négyzetméteres üvegház, egy 7000 négyzetméteres fóliablokk, illetve egy 700 négyzetméteres előkészítő csarnok épült meg. Ezeket mind termálvízzel fűtik, a palántanevelő épület pedig hat különböző hőmérsékletű egységre bontható, így akár több különböző hőigényű növény egy időben történő nevelése is megoldható.

“Ami jelentős újdonság ebben az üvegházunkban az előzőekhez képest, hogy egy sokkal magasabb fényintenzitású, asszimilációs pótvilágítási rendszert is működtetünk, aminek segítségével a téli fényszegény időszakban is pontosan időzíthetjük a palánták nevelését. Emellett egy állítható magasságú fejfűtés rendszer is működik, amit a növények közvetlen közelébe, a csúcsi részhez engedhetünk le, amivel a növények párologtatását fokozzuk. Ennek és a megfelelő fényintenzitásnak köszönhetően kompakt, fejlett, zömök palántát tudunk nyújtani a termelőknek” – mondta el az Agrofórum kérdésére Oltyán István, az Árpád-Agrár Zrt. palántanevelési ágazatvezetője.

A szakember hozzátette, hogy a megnyitó idején talaj nélküli paprikákat, illetve tőzeges paprikavetéseket neveltek az új épületben, de később más zöldségnövények is érkeznek az üvegházba.

A teljes betonborítás a magas higiéniaszint minél könnyebb fenntartását szolgálja, például a talaj nélkül termesztett növényfajok váltásakor. A hőmérsékletet természetesen számítógép szabályozza, és szintén automatizált a tápanyag-utánpótlást is biztosító öntözés, így az differenciálható az adott fajhoz vagy az adott fejlettségi szinthez igazodva.

“A palántáink többségét a helyi piacokon értékesítjük a magyarországi termelőknek, de jelentős mennyiségben exportálunk is. Idén a terveink szerint a palántamennyiségünk meghaladja a 30 millió darabot, aminek 30 százalékát a környező országok termelői nevelik majd ki. Mindemellett az Árpád cégcsoport saját felhasználása is komoly mennyiség, ráadásul a saját üvegházak mennyisége is jelentősen növekedett az elmúlt időszakban” – tudtuk meg Oltyán Istvántól.

Újdonság a növényvédelemben, hogy az öntözőkocsikon növényvédő szórókereteket is kialakítottak, amelyek 100 százalékos fedettséget nyújtanak egy gombaölő vagy egy ritkábban alkalmazott, rovarölő szeres kezelés során. “Elmondható, hogy a növények kezdeti időszakában a rovarok ellen teljesen bevált a kék és sárga ragacslapokból álló csapda” – tette hozzá a palántanevelési ágazatvezető.

Az új üvegház oldalfalait dupla cellás polikarbonát borítja, a tervezés során pedig a legkorszerűbb árnyékolás- és szellőzéstechnikai megoldásokat helyezték előtérbe. A munkát további fejlesztések is könnyebbé, hatékonyabbá teszik, ilyen például a kockaszéthelyező gép alkalmazása. Mindezt látva nem meglepő, hogy az áprilisi ünnepélyes átadóra többek között Dr. Nagy István agrárminiszter is ellátogatott, aki hangsúlyozta, hogy csak azoknak az agrárcégeknek van jövője, amelyek fejlesztenek, előre menekülnek.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

Kézimunkaerő-szükséglet csökkentésének lehetőségei a zöldségtermesztésben

2019. május 25. 04:02

Az elmúlt években a mezőgazdaságban jelentkező súlyos munkaerőhiány különösen érintette a nagyszámú szakképzett és megbízható munkást igénylő zöldségtermesztési ágazatot.

Lombtrágyázás a zöldségtermesztésben

2019. május 22. 06:54

A növény a tápanyagokat a gyökerein keresztül veszi fel, ezért a tápanyag-utánpótlási technológiákban alapvetően a gyökéren keresztüli tápanyag-hasznosulással számolunk. Ugyanakkor vannak esetek, vagy pusztán egyetlen megoldás bizonyos tápanyag-ellátási zavarok megelőzésére illetve megszüntetésére, ezek a következők:

Klór: méreg vagy tápanyag?

2019. május 7. 08:41

A növénytermesztésben, különösen a zöldség- és gyümölcskultúrák esetében, gyakran említjük a klórérzékenységet, mint fontos növénytulajdonságot a trágyaanyagok megválasztásánál.

Miért lassú a palánta eredése?

2019. április 9. 09:20

Utóbbi években, a zöldségtermesztésben jelentősen visszaszorult a helyrevetés, egyre több olyan növényt is palántáznak, amelyet korábban magvetéssel szaporítottak.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

Palántanevelés az ökológiai paradicsomtermesztésben

2018. április 6. 08:01

Javában tart a palántázási szezon. A legtöbb helyen a paradicsompalánták szépen fejlődnek, de ha mi mégsem vetettük még el őket, még nem késtünk el.

Szegedi siker: világszerte hasznosíthatják a szabadalommal védett baktériumtörzset

2018. február 7. 12:35

A zöldségtermesztésben különösen nagy károkat okozó baktériumok és gombák ellen találtak új baktériumtörzset a Szegedi Tudományegyetem kutatói.