Zöldség
Zöldség

Pótvilágítás és állítható magasságú fejfűtés működik Magyarország egyik legmodernebb palántanevelő üvegházában

Pótvilágítás és állítható magasságú fejfűtés működik Magyarország egyik legmodernebb palántanevelő üvegházában

Agrofórum Online

Magyarország egyik legfejlettebb, legmodernebb palántanevelő üvegházát adták át a Szentes mellett fekvő Szegváron április közepén. Az Árpád-Agrár Zrt. több mint 1,2 milliárdos beruházása során egy 15 000 négyzetméteres üvegház, egy 7000 négyzetméteres fóliablokk, illetve egy 700 négyzetméteres előkészítő csarnok épült meg. Ezeket mind termálvízzel fűtik, a palántanevelő épület pedig hat különböző hőmérsékletű egységre bontható, így akár több különböző hőigényű növény egy időben történő nevelése is megoldható.

“Ami jelentős újdonság ebben az üvegházunkban az előzőekhez képest, hogy egy sokkal magasabb fényintenzitású, asszimilációs pótvilágítási rendszert is működtetünk, aminek segítségével a téli fényszegény időszakban is pontosan időzíthetjük a palánták nevelését. Emellett egy állítható magasságú fejfűtés rendszer is működik, amit a növények közvetlen közelébe, a csúcsi részhez engedhetünk le, amivel a növények párologtatását fokozzuk. Ennek és a megfelelő fényintenzitásnak köszönhetően kompakt, fejlett, zömök palántát tudunk nyújtani a termelőknek” – mondta el az Agrofórum kérdésére Oltyán István, az Árpád-Agrár Zrt. palántanevelési ágazatvezetője.

A szakember hozzátette, hogy a megnyitó idején talaj nélküli paprikákat, illetve tőzeges paprikavetéseket neveltek az új épületben, de később más zöldségnövények is érkeznek az üvegházba.

A teljes betonborítás a magas higiéniaszint minél könnyebb fenntartását szolgálja, például a talaj nélkül termesztett növényfajok váltásakor. A hőmérsékletet természetesen számítógép szabályozza, és szintén automatizált a tápanyag-utánpótlást is biztosító öntözés, így az differenciálható az adott fajhoz vagy az adott fejlettségi szinthez igazodva.

“A palántáink többségét a helyi piacokon értékesítjük a magyarországi termelőknek, de jelentős mennyiségben exportálunk is. Idén a terveink szerint a palántamennyiségünk meghaladja a 30 millió darabot, aminek 30 százalékát a környező országok termelői nevelik majd ki. Mindemellett az Árpád cégcsoport saját felhasználása is komoly mennyiség, ráadásul a saját üvegházak mennyisége is jelentősen növekedett az elmúlt időszakban” – tudtuk meg Oltyán Istvántól.

Újdonság a növényvédelemben, hogy az öntözőkocsikon növényvédő szórókereteket is kialakítottak, amelyek 100 százalékos fedettséget nyújtanak egy gombaölő vagy egy ritkábban alkalmazott, rovarölő szeres kezelés során. “Elmondható, hogy a növények kezdeti időszakában a rovarok ellen teljesen bevált a kék és sárga ragacslapokból álló csapda” – tette hozzá a palántanevelési ágazatvezető.

Az új üvegház oldalfalait dupla cellás polikarbonát borítja, a tervezés során pedig a legkorszerűbb árnyékolás- és szellőzéstechnikai megoldásokat helyezték előtérbe. A munkát további fejlesztések is könnyebbé, hatékonyabbá teszik, ilyen például a kockaszéthelyező gép alkalmazása. Mindezt látva nem meglepő, hogy az áprilisi ünnepélyes átadóra többek között Dr. Nagy István agrárminiszter is ellátogatott, aki hangsúlyozta, hogy csak azoknak az agrárcégeknek van jövője, amelyek fejlesztenek, előre menekülnek.

Fűszerpaprika-termesztés és -kutatás Tunéziában

2019. június 10. 03:37

Európában és Afrikában sokfelé évszázadok óta kedvelt fűszer a paprika, de bármelyik országról legyen is szó, mindenütt jövevény a faj, hiszen az amerikai kontinens fölfedezése után került át az Atlanti-óceán keleti partjára, majd terjedt el a Földközi-tenger medencéjében, annak északi és déli partvidékén egyaránt.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

A fokhagyma tápértéke és gyógyhatása, termesztésének helyzete a világon és nálunk

2019. június 8. 15:37

A fokhagyma jellegzetes funkcionális, nagy tápértékű, az egészség alakulására is rendkívül kedvező hatással lévő élelmiszer. Fajtatípusairól, fajtáiról, a termeszthetőségének feltételeiről, valamint termesztési módjáról olvashatnak összeállításunkban.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

2019. május 27. 12:41

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.