Házikert

7 érv a szárazbab termesztése mellett

Agrofórum Online

Avagy hogyan termesszünk, tároljunk és miként takarítsuk be a szárazbabot?

A házilag termesztett szárazbab rendkívül finom, a termesztése pedig gyors sikerélményt nyújt, ezért érdemes kezdő kertészeknek is kipróbálniuk. A termés betakarítása is egyszerű, ráadásul mesésen mutat a leszedett bab a kamrában, szín és fajta szerint kisebb-nagyobb üvegekbe rendezve, amiket aztán egész évben kedvünkre használhatunk. A gyerekek kreatív célra is felhasználhatják a babokat, hiszen többek között ezekből készülnek a legmutatósabb „babképek”.

A szárazbab termesztése semmivel sem bonyolultabb, mint a zöldbabé, sőt, sokak szerint lényegesen egyszerűbb. Mindemellett van néhány igencsak nyomós érvünk arra nézve, hogy miért is érdemes szárazbabot termeszteni otthon, a saját kertünkben.

Lássuk, hogyan termeszthető, szárítható és tárolható a szárazbab, hogy aztán csodás leveseket, sőt, fekete babból készült csokoládétortát készíthessünk belőle!

1. A bab jót tesz a testünknek

A bab az a varázslatos zöldség, amiből minden étkezéskor érdemes lenne elfogyasztanunk egy keveset. Táplálkozási szempontból rendkívül értékes élelmiszer, ráadásul olcsón megvásárolható vagy termeszthető. Tele van B-vitaminokkal, rostokkal, és azon kevés zöldségek egyikének számít, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét. A bab csökkenti a koleszterinszintet, segít a testsúly megtartásában vagy a fogyásban, mivel tovább tart jóllakottan, mint más élelmiszerfélék. Éppen ezért mindenképpen érdemes helyet csinálni neki a tányérunkon és a kertünkben.

2. A házilag termesztett szárazbab gyorsabban megfő (és jobb ízű), mint a bolti

Ha eddig azért mellőzte a szárazbabot, mert úgy gondolta, hogy túl hosszú a főzési ideje, akkor itt az ideje, hogy helyet csináljon neki a kertjében. A házilag termesztett szárazbab ugyanis sokkal gyorsabban megfő, mint a boltban kapható fajták. A boltban vásárolt rendszerint szárazabb (idősebb), mint a házilag termesztett, ezért hosszabb a főzési ideje. A másik ok, amiért érdemes saját babot termesztenie az, hogy a „saját” termesztésűnek az íze és állaga sokkal jobb, mint a szupermarketből származó, műanyag zacskóból vagy konzervdobozból származó fajtáké.

3. A bab megváltoztatja a termőföldet

A hüvelyesek fontos részét képezik a veteményesünkben létrehozott vetésforgónak. A bab nitrogénmegkötő növény, ami azt jelenti, hogy növekedés közben nitrogént juttat vissza a talajba. Ha korábban is vetésforgót alkalmazott, és hüvelyes növényként zöldbabot vagy ahhoz hasonló fajtákat termesztett, fontolja meg, hogy ezúttal a vetésforgóhoz szárazbabot is adjon.

4. A termesztése pofonegyszerű

Említettük már, hogy a szárazbab termesztése már-már nevetségesen egyszerű? Általában nem érdemes hagyni, hogy egy zöldség teljesen megérjen a növényen, mert ez azt jelzi a növénynek, hogy nincs már szüksége több energiára. A hagyományos bab termesztésekor gyakran kell leszedni a termést, hogy a növényt újabb babok nevelésére ösztönözzük. A szárazbabot ugyanakkor közvetlenül a száron kell szárítani, így nem kell minden nap kimennie és leszedni az aktuális adagot. Hagyja növekedni és száradni; úgyis csak a szezon végén kell foglalkoznia vele.

5. Öt évig is eláll

Ez talán a kedvenc indokunk a szárazbab termesztésére, ha ugyanis kiszáradt, öt évig is eltartható. Milyen más zöldségfélét lehet még ilyen sokáig tárolni? Még a házi konzervek sem bírják ki ennyi ideig! A szárazbab az igazi, ha olyan élelmiszert szeretne termeszteni, amit könnyű tárolni, nem kell különleges felszerelés a tartósításhoz, és nem foglal el egy csomó helyet. Ha aggódik az élelmiszerárak emelkedése miatt, vagy ha „borús” napokra készül, akkor ezt a növényt érdemes a kertjében termesztenie.

6. Csak egyszer kell megvennie

Igen, így van. Ha egyszer megvásárol egy csomag vetőmagot, akkor abból nem csak elegendő egészséges ételt fog termeszteni, amit később a családjával együtt megehet, de ezzel együtt a jövő évi vetőmagokat is kitermeli. Miután előkészítette a szárazbabot a tároláshoz, egyszerűen csak vegyen ki belőle annyit, amennyit a következő termesztési szezonra félretehet.

7. Élelmiszer-biztonsági szempontból is tökéletes

A legfőbb ok, ami a szárazbab termesztése mellett szól, nem más, mint az élelmiszerellátás biztonsága. Ha valaha is aggódott amiatt, mi lesz, ha egyszer beüt a krach és bezárnak a boltok, akkor a szárazbab a legjobb növény, ami termeszthet, hiszen nem igényel egy tonna földet; sokáig eláll, és táplálkozási szempontból is ellátja a feladatát. Az emelkedő élelmiszerárak és az ellátási láncokból fakadó problémák miatt egyre többen veszik komolyan az élelmiszerellátás kérdését, és egyre többen alakítják át a kertjüket annak érdekében, hogy gondoskodni tudjanak a saját élelmezésükről. Vágjon bele Ön is, és termesszen kis igényű, de annál bőségesebb termést adó babféléket!

Fotó: Pinterest

A szárazbab típusai és fajtái

Általában, amikor a babra gondolunk, egy hosszú, karcsú zöldbab jut eszünkbe, holott valójában maguk a babszemek belül vannak, a babhüvely takarásában. A legtöbb kertész, aki babot termeszt, olyan fajtákat részesít előnyben, amelynek a zöld babhüvelyét kell elfogyasztani, ilyen például a Blue Lake, a Royal Burgundy vagy a Yellow Wax. Ezek a fajták arra valók, hogy frissen lefejtve fogyasszák vagy azonnal tartósítsák őket.

Bizonyos fajtákat azonban kifejezetten a hüvelyben lévő babszemekért termesztenek; ezeket szárazbabnak nevezik. A legtöbb szárazbab valójában ugyanabból a fajból származik – a Phaseolus vulgarisból, amelyet „veteménybabként” ismerünk.

Néhány héjas fajta, amelyet már régről ismerhet: a nagy-hüvelyű holdbab, a fehér bab, a fekete bab, tarkabab és vesebab. Bizonyára fel tudna sorolni még néhányat.

Talán még nem ismeri, de érdemes kipróbálnia a következőket is:

  • Bokros gyöngybab
  • Bokorbab, vajbab
  • Ceruzabab
  • Cseresznyebab
  • Jégbab
  • Lóbab

Hogyan termesszünk szárazbabot?

  • A babot jóval a fagyveszély után kell vetni, hogy a talajnak legyen ideje felmelegedni.
  • A kert olyan napos területére érdemes babot vetni, amelyet naponta körülbelül 8 órányi teljes értékű napsütés ér.
  • Kövesse a csomagoláson található utasításokat a vetési távolságra és a magok mélységére vonatkozóan. Általában azonban a babot 2,5 cm mélyre kell ültetni, a ceruzababot egymáshoz képest 20 cm távolságra, a bokorbabot pedig egymáshoz képest 10 cm távolságra kell elvetni a növények között.
  • Nincs szüksége műtrágyára; érdemes megjegyezni, hogy ha a talajban túl sok a nitrogén, nem lesz jó a termés. A bab növekedése során nitrogént juttat vissza a talajba, így bár nincs szüksége műtrágyára, természetes módon trágyázza a közelében lévő többi növényt.
  • A szárazbab igazán nagyszerű növény, mivel a legtöbb fajtája szárazságtűrő. Ha azonban különösen száraz nyár van, akkor a hosszú, eső nélküli időszakokban öntözni kell őket. A szezon vége felé csökkentse az öntözés mértékét, hogy a babok elkezdhessenek kiszáradni.
  • És ez minden. Egész nyáron hagyhatja őket növekedni, mivel a szezon végén úgyis egyszerre fogja betakarítani őket.

A friss szárazbab fogyasztása

Természetesen mindig leszedhet belőlük valamennyit, hogy frissen elkészítse és elfogyassza. Alaposan meg kell főzni, de nem kell olyan nagy hűhót csapni az elkészítéséből (azaz egyáltalán nem kell beáztatni), mint a szárazbab esetében, mivel ez hamar elkészül. Meg fog lepődni, hogy milyen ízletes a maga által termesztett friss bab a korábban vásárolt konzervekhez és zacskóshoz képest!

Hogyan kell betakarítani a babot?

A bab betakarítása ugyanolyan egyszerű, csakúgy, mint a termesztése. Hagyja, hogy a bab a növényen megérjen és kiszáradjon. Ha a növény már teljesen elszáradt, és már nem látja el tápanyaggal a babot, itt az ideje betakarítani a termést. A hüvelyek egy kicsit zörögni fognak, amikor megrázza őket. A termést egy szép, száraz, meleg nap után szedje le, hogy teljesen kiszáradjon. A hüvelyekben lévő nedvesség miatt könnyen penésszé válhatnak a babszemek, ha nem akkor szedi le őket, amikor már teljesen kiszáradtak. Érdemes köténybe vagy egy tálba szedni a hüvelyeket. Miután megpucolta, az üres hüvelyeket és elszáradt szárakat a komposztkupacra dobhatja. A pucolás során hüvelyenként körülbelül 8-10 babszem marad, fajtától függően. Az a jó ebben a lépésben, hogy nem kell azonnal elvégezni. Amíg a hüvelyek jó szárazak, addig a tálcán (jól szellőző helyen) hagyhatja őket, és később, akár a szezon végén is kifejtheti őket.

Ha a növényen hagyja a babhüvelyeket, vagy nem tudja azonnal kifejteni a szemeket, akár a padlás, a garázs vagy a kamra/konyha szarufájára is felakaszthatja a száraz szárakat, hogy azok tovább száradjanak. Mindössze arra van szükség, hogy száraz helyen legyenek.

Ha rögtön kifejti a hüvelyekből a babszemeket, akkor terítse szét őket egy peremes tepsin, és tegye azt egy meleg, száraz helyre, hogy tovább száradjanak rajta a szemek. A babot akkor lehet elraktározni, ha könnyűnek érzi őket a kezében, és kemény „ketyegő” hangot adnak, amikor a körmével megkocogtatja őket.

Hogyan tároljuk?

A szárazbabot bármiben tárolhatja, ami kéznél van és légmentesen zárható, legyen az egy befőttesüveg vagy egy cipzáras műanyag zacskó. Tárolja sötét, hűvös és száraz helyen. Az első néhány hétben hetente egyszer ellenőrizze, hogy az üvegen vagy a zacskón nem látszik-e nedvesség, mivel a maradék nedvesség penészedést és a bab elvesztését jelentheti.

A biztonság kedvéért tegyen egy csomag nedvszívó papírt a befőttesüveg aljára, mielőtt azt megtöltené babszemekkel. Tegyen félre annyit, hogy jövőre újra el tudja vetni, és ügyeljen arra, hogy száraz, sötét és hűvös helyen tartsa ezt az adagot is. Egy kis fahamu hozzáadása segít a babszemeknek abban, hogy tovább megőrizzék az életképességüket.

Higgye el, elég egy kiskanálnyi, a kertjében termesztett babból készült finom bablevesből, hogy eldöntse, ennek a sokoldalú növénynek igenis, állandó helye kell, hogy legyen a kertjében!

Forrás: https://www.ruralsprout.com/grow-dry-beans/

Mire jó a hóbogyó?

2025. január 31. 07:10

A hóbogyót használták a test parazitáinak elpusztítására, a sebek tisztítására és gyógyítására, valamint gyengéd tisztítószerként.

Bársonyvirág, a kiskertek biztonsági őre

2025. január 30. 13:10

A sokak számára büdöske néven ismert növény a kártevők távoltartásában is fontos szerepet játszhat a kertben.

A gyep megújítása: felülvetés vagy alulvetés? Mit, mikor és hogyan?

2025. január 30. 08:10

Hogy gyepünk mindig tökéletes legyen, megfelelően kell kezelni, amelyhez összeszedtük, mi a felülvetés és az alulvetés közötti különbség.

Kerttervezés: mit érdemes tudni az agyagos talajról?

2025. január 30. 05:40

Az agyagos talaj sok kerttulajdonos számára kihívást jelenthet, azonban megfelelő kezeléssel és gondoskodással rendkívül termékeny közeget biztosíthat a növényeknek.

Magas terméshozamokat produkált idén az angol mezőgazdaság

2019. december 7. 06:41

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhattak idén az angol mezőgazdaságban.

"Klímarezisztens" babfajta

2021. augusztus 3. 07:37

A kutatás alapja, hogy a tepary bab félsivatagos környezetben is képes életben maradni. Kevesebb gázcserenyílással rendelkezik, amely csökkenti a párologtatás és a vízhasznosítás mértékét.

Mi lehet a lila színű levelekkel, virágokkal és hüvelyekkel rendelkező növény?

2023. március 28. 04:36

Segítséget kérek Önöktől. Több helyen láttam kertekben, futtatva lila színű babot, a levelei, virágai és a hüvelyei is lila színűek voltak. Nem sikerült senkitől megtudni ennek a dekoratív virágnak a nevét, így vásárlási lehetőségére sem akadtam. Milyen növényről lehet szó?

Lyukas a babszem! - Ki lehet az elkövető?

2019. november 30. 10:54

F. Zita kérdése: A kamrában tárolt szemes babot apró, sötét színű bogarak kilyuggatták. Mik azok, hogyan menthetem meg a még nem károsodott babot?