Gyomirtás
Gyomirtás

A lóbab gyomirtása

A lóbab gyomirtása

Agrofórum Online

A lóbab az egyik legrégibb kultúrnövényünk, mely a Földközi-tenger térségéből az afrikai partvidékről (nagymagvúak) és Tibetből (kismagvúak) származik.

Felhasználását, termesztését kő-, vas- és bronzkori leletek igazolják. Egyiptomból került Európába és egészen a XVII. századig fontos tápláléknövény volt. Európában egészen a 17. századig – az Amerikából származó kerti bab elterjedéséig – jelentős élelmiszernövényként tartották számon.

Magas a fehérjetartalma, (30-32%) és ásványianyag-tartalma. Főleg takarmányozásra (száraz mag vagy zöldtakarmány és siló) használják. A takarmánytápokba keverve az importfehérjék (szójaliszt, szójadara) részbeni helyettesítésére is alkalmas. Humán étkezési célú felhasználása a reformtáplálkozással került előtérbe (érett mag konzervipari alapanyag, liszt- és húskészítmények dúsítására és a félérett, zsenge magot salátákhoz használják). A cukrász- és sütőiparban is kezd elterjedni.

A lóbab vízigényes növény. Hűvös, csapadékos kiegyenlített klímát igényel. A virágzáskor fellépő aszály nagy terméscsökkenést okoz. Termőterülete még nagyon kevés hazánkban. Főleg a Dunántúl déli és nyugati térsége felel meg igényeinek. Legjobb termőkörzetei Nyugat-Dunántúl, Szigetköz, Hanság. Öntözéssel az ország más területein is termeszthető.

Agrotechnika

A talaj termékenységére gyakorolt hatása jelentős. Nagyfokú a N-megkötő képessége. Nagyon jó elővetemény. Kiváló előveteménye a gabonaféléknek. A legjobb helye két kalászos gabona között van, mert így nem csak jó elővetemény után kerül, de a lóbab elővetemény értéke is legjobban hasznosul. Az előveteményre nem érzékeny, de a gyomnevelő kultúrák után nem szabad vetni.

Mélyművelést igényel.

A közömbös és a gyengén lúgos talajok növénye. A vegyszeres gyomirtás sikere érdekében különös figyelmet kell fordítani a megfelelő terület kiválasztására.

Lóbabban a csillagfürthöz hasonlóan végeztünk szelektivitási vizsgálatot. Vizsgáltuk a rendelkezésünkre álló gyomirtó szerek közül, hogy melyek szelektívek e kultúrában. A vizsgálatot itt is két éven keresztül végeztük.

Lóbabban preemergensen 16 herbicid szelektivitását vizsgáltunk meg, ebből szelektívnek bizonyult 11 herbicid, illetve gyári kombináció (1. kép).

1. kép: Lóbab premergens kezelések

Magról kelő egyszikű gyomnövények ellen hatásos, szelektívnek bizonyult készítmények: dimetenamid-P, dimetenamid-P+pendimetalin, pendimetalin, petoxamid, S-metolaklór és a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen hatásos klomazon, klomazon+linuron, linuron, napropamid, valamint a mind a két gyomcsoport ellen hatékony kombináció S-metolaklór+terbutilazin.(2017. június 3.-dikával a linuront tartalmazó herbicidek engedélyei visszavonásra kerültek és a termelőknél lévő készletek 2018. június 3-ig voltak felhasználhatóak.)

Posztemergensen 14 herbicidkezelést állítottunk be (2. kép), ebből szelektívnek bizonyult két hatóanyag, az imazamox és az MCPB. A kezelést a lóbab 15-20 cm-es fejlettségénél kell elvégezni.

2. kép: Fitotoxikus posztkezelések lóbabban

A cikkben található növényvédő szerekre vonatkozó információk tájékoztatásul szolgálnak, az aktuálisan engedélyezett készítmények engedélyokiratai a Nébih Növényvédő szerek adatbázisában érhetők el.

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változat Nagy Margit: Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei és gyakorlati tapasztalatai (2017. E70 90. old) című írása alapján.

Nyakunkon a szántóföldi növények gyomirtása: veszélyek és kivédésük lehetőségei

2019. május 22. 07:23

Az aszályos tavaszt követő több hetes intenzív csapadék erős lehűléssel érkezett az országba. A már kikelt tavaszi kultúrákon egyértelmű jelei mutatkoznak ennek a kedvezőtlen időszaknak: a kukorica, a napraforgó és a szója fejlődése lelassult, tápanyag-hiánytünetek figyelhetők meg az állományokon.

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17. 09:06

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.

A termikus gyomirtás újra hódít?

2019. május 13. 11:47

A perzseléses technológia megvalósítására számos megoldás született a kerti berendezésektől kezdve a szántóföldi nagyteljesítményű kultivátorokig.

Technológiai tanácsok a napraforgó gyomirtásához

2019. május 10. 03:33

Az állománypermetezések akkor a leghatékonyabbak, ha a gyomnövények 2-4 leveles állapotban vannak.

Adjunk esélyt egy jó kalászos évnek!

2018. március 2. 07:46

A kora tavaszi fejtrágyázást követően március-áprilisban megkezdődhet az őszi búza tavaszi vegyszeres gyomirtása.

Inváziós kártevők: Amerikai fehér medvelepke

2019. március 30. 05:37

Őshazájának az Észak-Amerikai kontinenst tartják, Európába Magyarországon keresztül juthatott be, mivel Budapesten fogták az első példányait az 1940-es évek elején.

Megjelentek a Nufarm 2019-es növényvédelmi kiadványai

2019. február 25. 09:16

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2019, a Szántóföldi kultúrák, valamint a Szőlő- és gyümölcsültetvények növényvédelme 2019 is. Kibővült termékpalettánk részletes bemutatásával szeretnénk a gyakorlatban felmerülő kérdések megválaszolásához segítséget nyújtani Önnek.