Gyomirtás
Gyomirtás

A lóbab gyomirtása

A lóbab gyomirtása

Agrofórum Online

A lóbab az egyik legrégibb kultúrnövényünk, mely a Földközi-tenger térségéből az afrikai partvidékről (nagymagvúak) és Tibetből (kismagvúak) származik.

Felhasználását, termesztését kő-, vas- és bronzkori leletek igazolják. Egyiptomból került Európába és egészen a XVII. századig fontos tápláléknövény volt. Európában egészen a 17. századig – az Amerikából származó kerti bab elterjedéséig – jelentős élelmiszernövényként tartották számon.

Magas a fehérjetartalma, (30-32%) és ásványianyag-tartalma. Főleg takarmányozásra (száraz mag vagy zöldtakarmány és siló) használják. A takarmánytápokba keverve az importfehérjék (szójaliszt, szójadara) részbeni helyettesítésére is alkalmas. Humán étkezési célú felhasználása a reformtáplálkozással került előtérbe (érett mag konzervipari alapanyag, liszt- és húskészítmények dúsítására és a félérett, zsenge magot salátákhoz használják). A cukrász- és sütőiparban is kezd elterjedni.

A lóbab vízigényes növény. Hűvös, csapadékos kiegyenlített klímát igényel. A virágzáskor fellépő aszály nagy terméscsökkenést okoz. Termőterülete még nagyon kevés hazánkban. Főleg a Dunántúl déli és nyugati térsége felel meg igényeinek. Legjobb termőkörzetei Nyugat-Dunántúl, Szigetköz, Hanság. Öntözéssel az ország más területein is termeszthető.

Agrotechnika

A talaj termékenységére gyakorolt hatása jelentős. Nagyfokú a N-megkötő képessége. Nagyon jó elővetemény. Kiváló előveteménye a gabonaféléknek. A legjobb helye két kalászos gabona között van, mert így nem csak jó elővetemény után kerül, de a lóbab elővetemény értéke is legjobban hasznosul. Az előveteményre nem érzékeny, de a gyomnevelő kultúrák után nem szabad vetni.

Mélyművelést igényel.

A közömbös és a gyengén lúgos talajok növénye. A vegyszeres gyomirtás sikere érdekében különös figyelmet kell fordítani a megfelelő terület kiválasztására.

Lóbabban a csillagfürthöz hasonlóan végeztünk szelektivitási vizsgálatot. Vizsgáltuk a rendelkezésünkre álló gyomirtó szerek közül, hogy melyek szelektívek e kultúrában. A vizsgálatot itt is két éven keresztül végeztük.

Lóbabban preemergensen 16 herbicid szelektivitását vizsgáltunk meg, ebből szelektívnek bizonyult 11 herbicid, illetve gyári kombináció (1. kép).

1. kép: Lóbab premergens kezelések

Magról kelő egyszikű gyomnövények ellen hatásos, szelektívnek bizonyult készítmények: dimetenamid-P, dimetenamid-P+pendimetalin, pendimetalin, petoxamid, S-metolaklór és a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen hatásos klomazon, klomazon+linuron, linuron, napropamid, valamint a mind a két gyomcsoport ellen hatékony kombináció S-metolaklór+terbutilazin.(2017. június 3.-dikával a linuront tartalmazó herbicidek engedélyei visszavonásra kerültek és a termelőknél lévő készletek 2018. június 3-ig voltak felhasználhatóak.)

Posztemergensen 14 herbicidkezelést állítottunk be (2. kép), ebből szelektívnek bizonyult két hatóanyag, az imazamox és az MCPB. A kezelést a lóbab 15-20 cm-es fejlettségénél kell elvégezni.

2. kép: Fitotoxikus posztkezelések lóbabban

A cikkben található növényvédő szerekre vonatkozó információk tájékoztatásul szolgálnak, az aktuálisan engedélyezett készítmények engedélyokiratai a Nébih Növényvédő szerek adatbázisában érhetők el.

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változat Nagy Margit: Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei és gyakorlati tapasztalatai (2017. E70 90. old) című írása alapján.

Már bizonyított: Agility+Alliance (+videó)

2019. szeptember 13. 08:48

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények, és mit tapasztaltak az ország különböző pontjain élő termelők!

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 9. 13:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Széles körű FMC-Agro megoldások a repce gyomirtására

2019. augusztus 14. 07:55

A repce gyomirtásának tervezése során figyelemmel kell lenni a hatósági előírásra, miszerint metazaklór hatóanyagú készítményeket 3 évente egyszer lehet használni ugyanazon területen.

Az őszi káposztarepce gyomirtásának sarokpontjai

2019. január 27. 08:35

Mint minden kultúrnövény, így a repce esetében is igaz, hogy azok a gyomok okozzák a legnagyobb terméskiesést, melyek együtt kelnek vele. Mindig akkor járunk el helyesen, ha az első adandó alkalommal végrehajtjuk a gyomirtást.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.

Repce helyzetkép és aktualitások október végén

2018. október 31. 11:08

Az őszi regulátoros kezelés mellé érdemes levéltrágyát is keverni. Nehéz fejlődési körülmények esetén ősszel kimondottan ajánlott a kén, a bór, a cink, a mangán és a molibdén kijuttatása

A kukoricabarkó

2019. május 26. 14:23

A kukoricabarkó az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a rovarok (Insecta) osztályába, a bogarak (Coleoptera) rendjébe, az ormányosbogár-félék (Curculionidae) családjába, Entiminae alcsalád Tanymecus nemébe tartozik. A nevezett genus két károsító fajjal képviselteti magát a Kárpát-medencei agrárfaunában.