Gyomirtás
Gyomirtás

A lóbab gyomirtása

A lóbab gyomirtása

Agrofórum Online

A lóbab az egyik legrégibb kultúrnövényünk, mely a Földközi-tenger térségéből az afrikai partvidékről (nagymagvúak) és Tibetből (kismagvúak) származik.

Felhasználását, termesztését kő-, vas- és bronzkori leletek igazolják. Egyiptomból került Európába és egészen a XVII. századig fontos tápláléknövény volt. Európában egészen a 17. századig – az Amerikából származó kerti bab elterjedéséig – jelentős élelmiszernövényként tartották számon.

Magas a fehérjetartalma, (30-32%) és ásványianyag-tartalma. Főleg takarmányozásra (száraz mag vagy zöldtakarmány és siló) használják. A takarmánytápokba keverve az importfehérjék (szójaliszt, szójadara) részbeni helyettesítésére is alkalmas. Humán étkezési célú felhasználása a reformtáplálkozással került előtérbe (érett mag konzervipari alapanyag, liszt- és húskészítmények dúsítására és a félérett, zsenge magot salátákhoz használják). A cukrász- és sütőiparban is kezd elterjedni.

A lóbab vízigényes növény. Hűvös, csapadékos kiegyenlített klímát igényel. A virágzáskor fellépő aszály nagy terméscsökkenést okoz. Termőterülete még nagyon kevés hazánkban. Főleg a Dunántúl déli és nyugati térsége felel meg igényeinek. Legjobb termőkörzetei Nyugat-Dunántúl, Szigetköz, Hanság. Öntözéssel az ország más területein is termeszthető.

Agrotechnika

A talaj termékenységére gyakorolt hatása jelentős. Nagyfokú a N-megkötő képessége. Nagyon jó elővetemény. Kiváló előveteménye a gabonaféléknek. A legjobb helye két kalászos gabona között van, mert így nem csak jó elővetemény után kerül, de a lóbab elővetemény értéke is legjobban hasznosul. Az előveteményre nem érzékeny, de a gyomnevelő kultúrák után nem szabad vetni.

Mélyművelést igényel.

A közömbös és a gyengén lúgos talajok növénye. A vegyszeres gyomirtás sikere érdekében különös figyelmet kell fordítani a megfelelő terület kiválasztására.

Lóbabban a csillagfürthöz hasonlóan végeztünk szelektivitási vizsgálatot. Vizsgáltuk a rendelkezésünkre álló gyomirtó szerek közül, hogy melyek szelektívek e kultúrában. A vizsgálatot itt is két éven keresztül végeztük.

Lóbabban preemergensen 16 herbicid szelektivitását vizsgáltunk meg, ebből szelektívnek bizonyult 11 herbicid, illetve gyári kombináció (1. kép).

1. kép: Lóbab premergens kezelések

Magról kelő egyszikű gyomnövények ellen hatásos, szelektívnek bizonyult készítmények: dimetenamid-P, dimetenamid-P+pendimetalin, pendimetalin, petoxamid, S-metolaklór és a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen hatásos klomazon, klomazon+linuron, linuron, napropamid, valamint a mind a két gyomcsoport ellen hatékony kombináció S-metolaklór+terbutilazin.(2017. június 3.-dikával a linuront tartalmazó herbicidek engedélyei visszavonásra kerültek és a termelőknél lévő készletek 2018. június 3-ig voltak felhasználhatóak.)

Posztemergensen 14 herbicidkezelést állítottunk be (2. kép), ebből szelektívnek bizonyult két hatóanyag, az imazamox és az MCPB. A kezelést a lóbab 15-20 cm-es fejlettségénél kell elvégezni.

2. kép: Fitotoxikus posztkezelések lóbabban

A cikkben található növényvédő szerekre vonatkozó információk tájékoztatásul szolgálnak, az aktuálisan engedélyezett készítmények engedélyokiratai a Nébih Növényvédő szerek adatbázisában érhetők el.

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változat Nagy Margit: Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei és gyakorlati tapasztalatai (2017. E70 90. old) című írása alapján.

Csapadékos, enyhe időjárás november elején? Erős őszi gyomosodás? – A BIZON™ a megoldás!

2019. november 9. 10:46

Nagyon fontos, hogy meg kell várni a gyomok kelését és a kezelést azok ellen kell kijuttatni.

Extrém száraz, meleg ősz? Nem működnek az alap gyomirtó szerek repcében? BELKAR™ A MEGOLDÁS!

2019. október 25. 05:17

2018 ősze soha nem látott hosszúságú és szárazságú volt. Akkor azt gondoltuk, ilyen egyhamar nem fog megismétlődni. Aztán 2019 majdnem lemásolta az előző ősz időjárását.

Új őszi kalászos gyomirtó szer csomag

2019. szeptember 30. 08:33

Nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, egynyári perje. Sok gazda életét megkeseríti a fűfélék felszaporodása. Új hatóanyag érkezik az idei őszi szezonban a kalászosok őszi gyomproblémáinak megoldására.

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

A mezei pocok egyedsűrűsége gyümölcsösökben is elérheti a kritikus szintet

2019. október 23. 09:35

A mezei pocok egyedsűrűsége néhány térségben nemcsak szántóföldön, hanem gyümölcsösökben is elérte a kritikus szintet, főként, ahol a sorközök füvesítve vannak.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

A repce őszi gyomirtása FMC technológiával

2018. augusztus 22. 07:34

A fiatal repcét elnyomhatják gyomnövényei, ennek következtében nehezebben fejődnek, felnyurgulnak és könnyebben kifagyhatnak, később pedig ellehetetlenítik a veszteségmentes betakarítást.