Gyomirtás
Gyomirtás

A lóbab gyomirtása

A lóbab gyomirtása

Agrofórum Online

A lóbab az egyik legrégibb kultúrnövényünk, mely a Földközi-tenger térségéből az afrikai partvidékről (nagymagvúak) és Tibetből (kismagvúak) származik.

Felhasználását, termesztését kő-, vas- és bronzkori leletek igazolják. Egyiptomból került Európába és egészen a XVII. századig fontos tápláléknövény volt. Európában egészen a 17. századig – az Amerikából származó kerti bab elterjedéséig – jelentős élelmiszernövényként tartották számon.

Magas a fehérjetartalma, (30-32%) és ásványianyag-tartalma. Főleg takarmányozásra (száraz mag vagy zöldtakarmány és siló) használják. A takarmánytápokba keverve az importfehérjék (szójaliszt, szójadara) részbeni helyettesítésére is alkalmas. Humán étkezési célú felhasználása a reformtáplálkozással került előtérbe (érett mag konzervipari alapanyag, liszt- és húskészítmények dúsítására és a félérett, zsenge magot salátákhoz használják). A cukrász- és sütőiparban is kezd elterjedni.

A lóbab vízigényes növény. Hűvös, csapadékos kiegyenlített klímát igényel. A virágzáskor fellépő aszály nagy terméscsökkenést okoz. Termőterülete még nagyon kevés hazánkban. Főleg a Dunántúl déli és nyugati térsége felel meg igényeinek. Legjobb termőkörzetei Nyugat-Dunántúl, Szigetköz, Hanság. Öntözéssel az ország más területein is termeszthető.

Agrotechnika

A talaj termékenységére gyakorolt hatása jelentős. Nagyfokú a N-megkötő képessége. Nagyon jó elővetemény. Kiváló előveteménye a gabonaféléknek. A legjobb helye két kalászos gabona között van, mert így nem csak jó elővetemény után kerül, de a lóbab elővetemény értéke is legjobban hasznosul. Az előveteményre nem érzékeny, de a gyomnevelő kultúrák után nem szabad vetni.

Mélyművelést igényel.

A közömbös és a gyengén lúgos talajok növénye. A vegyszeres gyomirtás sikere érdekében különös figyelmet kell fordítani a megfelelő terület kiválasztására.

Lóbabban a csillagfürthöz hasonlóan végeztünk szelektivitási vizsgálatot. Vizsgáltuk a rendelkezésünkre álló gyomirtó szerek közül, hogy melyek szelektívek e kultúrában. A vizsgálatot itt is két éven keresztül végeztük.

Lóbabban preemergensen 16 herbicid szelektivitását vizsgáltunk meg, ebből szelektívnek bizonyult 11 herbicid, illetve gyári kombináció (1. kép).

1. kép: Lóbab premergens kezelések

Magról kelő egyszikű gyomnövények ellen hatásos, szelektívnek bizonyult készítmények: dimetenamid-P, dimetenamid-P+pendimetalin, pendimetalin, petoxamid, S-metolaklór és a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen hatásos klomazon, klomazon+linuron, linuron, napropamid, valamint a mind a két gyomcsoport ellen hatékony kombináció S-metolaklór+terbutilazin.(2017. június 3.-dikával a linuront tartalmazó herbicidek engedélyei visszavonásra kerültek és a termelőknél lévő készletek 2018. június 3-ig voltak felhasználhatóak.)

Posztemergensen 14 herbicidkezelést állítottunk be (2. kép), ebből szelektívnek bizonyult két hatóanyag, az imazamox és az MCPB. A kezelést a lóbab 15-20 cm-es fejlettségénél kell elvégezni.

2. kép: Fitotoxikus posztkezelések lóbabban

A cikkben található növényvédő szerekre vonatkozó információk tájékoztatásul szolgálnak, az aktuálisan engedélyezett készítmények engedélyokiratai a Nébih Növényvédő szerek adatbázisában érhetők el.

Az Agrofórum szaklap átszerkesztett változat Nagy Margit: Hüvelyesek gyomirtásának lehetőségei és gyakorlati tapasztalatai (2017. E70 90. old) című írása alapján.

Költségcsökkentés és környezetkímélés - Mechanikai gyomirtás a bácsai földeken

2019. június 28. 11:01

Kevesebb szerhasználat, környezetkímélő technológia, kisebb ráfordítás. A mechanikai gyomirtás számos előnnyel rendelkezik, ám intenzív kukoricatermesztés csak a vegyszeres kezeléssel együtt képzelhető el igazán hatékonyan.

Gyomirtás Videó

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Medallon Premium - a tarlókezelés hatékony eszköze

2019. június 13. 11:28

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

A kukorica és a gyomnövényei közötti kölcsönhatások

2019. június 7. 04:36

A kukorica egyik legfontosabb szántóföldi növényünk. Termesztésének sikerességét jelentősen befolyásolja az, hogy a gyomnövények elleni védekezési eljárások mennyire hatékonyak.

Veszélyes kártevők: a gabonapoloskák

2019. május 20. 08:03

A gabonapoloskák táplálkozása kiterjed valamennyi kalászosra. Leginkább a búzát károsítják, de megtalálhatók a legelők pázsitfüvein is.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

Most kell védekezni a fenyércirok, a mezei acat és a gyapottok bagolylepke ellen

2018. július 4. 08:27

Az aratás és a járulékos munkák elvégzése mellett fontos feladat a tarlók ápolása, ami nemcsak agronómiai, hanem növényvédelmi szempontból is fontos teendő.

Amistar Sun – a sikeres és nyereséges repcetermesztés kulcsa

2019. április 5. 06:58

Az intenzív módon őszi káposztarepcét termesztő gazdálkodók körében köztudott tény, hogy a magas és nyereségesen értékesíthető terméshozam elérése a tenyészidőszak során szigorú technológiai fegyelem betartását követeli meg.