24℃ 12℃
május 1. Fülöp, Jakab, Zsaklin, Jefte, József

Hogyan gondozzuk tavasszal a muskátlit?

Agrofórum Online

Szeretnék tájékozódni a muskátli ápolásával kapcsolatban. Kérem segítségüket, hogy miként gondozzuk tavasszal a muskátlit?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A muskátlik kihelyezésének ideje a fagyos éjszakák elmúltával jön el. A növényeket érdemes előzetesen már telelőhelyükről előhozni, felkészíteni a megváltozott körülményekhez, a kinti levegőhöz és a fényhez. A növények metszése is szükséges a telelőidőszak lejárta után, vagyis kb. 10-15 cm-es magasságban vágjuk vissza, rajtuk 3-4 szemet meghagyva. Az elszáradt, elhalt, valamint elsárgult részeket is távolítsuk el a növényekről. Tavaszi feladataink közé tartozik továbbá a muskátli töveinek átültetése, vagy elfogyott talajának visszapótlása is, melyhez felhasznált közeg mindenképpen legyen tápanyagban gazdag. Az átültetéskor a növények gyökereinek kismértékű metszését is érdemes elvégeznünk. Nemcsak a kinti körülményekhez, hanem a rendszeres öntözéshez egyaránt szoktassuk hozzá a muskátlit, valamint a kihelyezés után érdemes megkezdeni legalább kétheti gyakorisággal elvégzett tápoldatozását is. Végleges helyéül lehetőleg napos vagy félárnyékos helyet válasszunk, hiszen ilyen körülmények között fejlődik rajtuk a legtöbb virág. A széltől és esőtől azonban óvjuk, ezek ugyanis kárt tehetnek hajtásaiban.

A növényvédelemre, a kártevők és kórokozók elleni védekezésre is ügyeljünk muskátlink szépségének megőrzése céljából. A leggyakrabban előforduló betegség a muskátlikon a rozsda, melynek kialakulása megelőzhető a levelek nedvesedésének elkerülésével, talajra való öntözéssel. Megjelenése esetében a beteg levelek eltávolításával akadályozható meg terjedése. Gyakori jelenség, melyet nem kórokozó vált ki, a levelek ödémásodása, ami a növények túlzott öntözése miatt alakul ki.

A muskátlin gyakran telepedhetnek meg kártevők, ezek közül a levéltetvekre már akár május végén számíthatunk. Az üvegházi molytetvek szintén szívogatásukkal gyengítik a növényeket, jelenlétükre a nagy mennyiségben megjelenő mézharmat, valamint az apró fehér rovarok hívják fel a figyelmet a levelek színi oldalán. A tetvek megtelepedésének kedvez a sűrű növényállomány, vagyis a magas páratartalom és hőmérséklet. Érdemes lehet ellenük első körben a növények ritkításával védekezni, túlzott mértékű elszaporodásuk esetében pedig kémiailag védekezni. A takácsatkák finom pókhálószerű szövedéket készítenek a levelek fonáki oldalán, főként száraz és meleg időjárás segíti felszaporodásukat, ellenük eredményesen atkaölő készítményekkel tudunk védekezni, gyors szaporodásuk miatt lehetőleg minél hamarabb elvégzett kezeléssel.

Megjelent a Nufarmer Magazin 32. száma!

2022. április 5. 10:37

Magazinunkban azokat a gyomirtó, gomba- és rovarölő termékeket, valamint technológiákat mutatjuk be, amelyek tavasszal hatékonyan használhatók a szántóföldi kultúrákban, szőlőben és gyümölcsösökben.

A letermett meggyfát kell még idén permetezni?

2022. július 7. 04:37

Választ szeretnék kapni arra a kérdésre, hogy a letermett meggyfát kell még az éven permetezni?

A kaukázusi borostyán antraknózis betegsége

2020. május 30. 10:27

A kaukázusi borostyánnal Magyarországon főként botanikus kertekben, arborétumban és egy-két kiskertben találkozhatunk. A kaukázusi borostyán antraknózis betegségét okozó Colletotrichum trichellum kórokozó gombafajt 2016-ban azonosították hazánkban. Jelen publikáció célja, hogy ismertesse a kaukázusi borostyán antraknózis betegségének tüneti megjelenését, a betegséget okozó kórokozó gombát és felhívja figyelmet a természeti értékeinket adó növényfajok napjainkra jellemző rendkívüli növényvédelmi kitettségére.

Kalászos Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2021. március 13. 09:37

A Nufarmer Magazin legfrissebb különszámában a kalászosokkal foglalkozunk. A gabonafélék Magyarországon a legnagyobb területen vetett szántóföldi növénycsoportot képezik, ezért növényvédelmük minden részletre kiterjedő ismerete akár tonnákban mérhető többlettermést és gazdasági hasznot jelent a gazdáknak.