Mit tehetek a kukacos cseresznye ellen?

Mit tehetek a kukacos cseresznye ellen?

Agrofórum Online

K. Miklósné kérdése: Mit tehetek a „kukacos” cseresznye ellen? Minden évben gondot okoz befőzéskor.

Aki válaszol:
Németh Zoltán, okleveles kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök

A cseresznye legidegesítőbb károsítója a cseresznyelégy

Tisztelt K. Miklósné!

A kérdése időszerű, de engedje meg, hogy egy pontosítással kezdjem válaszom. A cseresznye nem kukacos, a cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi) és a későbbiekben megemlítésre kerülő amerikai keleti cseresznyelégy (Rhagoletis cingulata) ugyanis a kétszárnyúak rendjébe tartoznak így a lárvájuk nyű, de nem ez a lényeg. (Kukac lárvája egyébként az ormányos bogaraknak van, tehát a gesztenye és a mogyoró valóban kukacos).

Cseresznyelégy

Lárvája (nyűve) a gyümölcsben fejlődik, táplálkozása következtében a mag körüli részek elpépesednek és elbarnulnak, a gyümölcs puha tapintásúvá válik.

Egy nemzedékes faj, a talaj felső 10 cm-es rétegében telel báb alakban. A rajzás április közepétől kezdődik és nyár végéig is eltarthat. A nőstények a petéiket a zöld vagy a színesedő gyümölcsök héja alá rakják. Melegkedvelő rovar. Az evolúció során olyan képességeket fejlesztett ki, hogy az egy gyümölcsbe egy lárva elve alapján, feromon jelzést ad a fajtársaknak, hogy ez a gyümölcs már „foglalt”.

Amerikai keleti cseresznyelégy

A nőstény amerikai keleti cseresznyelégy, családtagjához, az európai cseresznyelégyhez hasonlóan a gyümölcs héja alá helyezi a tojásait. Az európai cseresznyelégy esetében – ahogy ez már említésre került – egy gyümölcsben egy nyű lárva táplálkozik, míg az amerikai cseresznyelégy esetében több nyű is élhet egy gyümölcsben.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem dőlhetünk hátra a kerti székben, ugyanis ez a faj később rajzik, és ha túl vagyunk a cseresznyelégy rajzásán még az amerikai keleti cseresznyelégy okozhat még kellemetlen meglepetéseket.

Védekezés: a legyek vonzódnak a sárga színhez. Az MTA NKI által kifejlesztett ragacsos csapdákkal megfigyelhetjük a rajzás intenzitását és a rajzáscsúcs után az alábbi hatóanyagokkal védekezhetünk, természetesen betartva az élelmezés-egészségügyi várakozási időpontokat. Amennyiben sikeresen védekeztünk a cseresznyelégy ellen, a kései fajták esetében figyeljünk oda az amerikai keleti cseresznyelégyre és az éréshez közeledve használjunk rövidebb élelmezésügyi várakozási idejű készítményt.

Deltametrin, (Decis, é.v.i. 7 nap), zeta-cipermetrin, (Karate Zeon 5 CS, é.v.i. 3 nap.), tiakloprid (Calypso 480 SC, é.v.i. 14 nap), acetamiprid (Mospilan 20 SG, é.v.i. 14 nap).

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni

Hadd mondjam el újra… – A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

2018. december 7. 06:58

A kikalászolt, de még nem virágzó búza kalászfuzáriózis iránti fogékonysága nem sokkal marad el a virágzóétól. E veszélyes kórokozó elleni gombaölő szeres védekezés idejének „finomhangolásával” kapcsolatos tudnivalókra szeretnénk felhívni Olvasóink figyelmét.

A csicseriborsó gyomirtása

2019. február 20. 11:34

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

Egyszikű gyomok az őszi kalászosokban és az ellenük való védekezés tavaszi lehetőségei

2019. január 23. 07:38

Az őszi kalászosokban előforduló egyszikű gyomok elleni hatékony védekezés általános elveiről, tényezőiről és az alkalmazható készítményekről ad átfogó képet a szerző.