Mi lehet a furcsa, narancssárga színű folyás a diófán?

Agrofórum Online

Diófám fás részén furcsa, narancssárga színű habos folyást észleltem a napokban egy seb mellett. Mi ez a furcsa képződmény, mit tegyek vele? Nem fog kipusztulni a fa?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

Mivel hazai irodalmat nem találtam a kérdezett jelenségre, a nemzetközi szakirodalmat néztem át, hogy nyomára bukkanjak ennek a viszonylag ritka betegségnek, ha egyáltalán annak lehet nevezni.

Nem gyakran, de előforduló élettani betegségről van szó. Különösen a hűvös, nedves tavaszi idő kedvez megjelenésének. Tavasszal fordul elő, amikor a fák, és elsősorban keményfák esetén, a gyökérnyomás hirtelen megerősödik, a gyökérből felnyomott víz a törzsön, vastagabb ágakon, ahol bármilyen nyílás van (repedés, sérülés, fagyléc, korábbi visszavágás stb.) felszínre tör, látható folyás jelenik meg. Ezen telepedik meg valamelyik élesztőgombafaj, ami narancssárga színét a magas karotintartalmától nyeri. A ragacsos, néha habos, nyálkás folyás mindig sebzésnél indul el. Látványa riasztó, taszító, ennek ellenére nem veszélyes. Szakemberek szerint, az időjárás felmelegedésével és szárazra fordulásával a folyás megszűnik, és a váladék összeszárad. Dión kívül más díszfákon és erdei fákon is előfordul.

Diófa slime (fotó: a kérdező felvétele)

A folyásban azonosított Cystofilobasidium gombanemzetség az élesztőgombákhoz tartozik, élesztőként fordulnak elő, de bazídiumos alakjuk is kifejlődik, azt is ismerik. Eddigi ismereteink szerint a fát, amin megjelenik, nem károsítja, nem patogén. Élesztőn kívül más élő szervezeteket is találtak a folyásban, de azok sem károsították a fákat, csak megtalálták a számukra fontos tápanyagokat a nedvben, és felszaporodtak benne, mint egy táptalajban.

Ahol ilyen elváltozás kifejlődik, a következő eljárás javasolható:

Megelőzésképpen a fák visszavágásait, téli repedéseit, tehát sebeit kora tavasszal lássuk el, tisztítsuk meg és fasebkezelővel fedjük be. A sebek begyógyulását támogatni kell. Amennyiben extrém csapadékos tavasszal a gyökérnyomás hirtelen megnövekedése miatt megjelenne ilyen sűrű folyás (slime), azt érdemes kitisztítani, réz hatóanyagú gombaölő szerrel a teljes sebfelületet kezelni és megszáradás után fasebkezelővel befedni. Ha a fa rügyei kihajtanak, aggodalomra nincs ok, a fa nem károsodott, tovább él. Más ápolási teendő nincs a fával.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Pajorok a komposztáló ládában - elpusztítsam őket vagy hagyjam élni?

2018. május 14. 08:48

S. Mária kérdése: kibontottuk a komposztáló ládánkat, és rengeteg pajor volt benne. Ellentétes véleményeket lehet olvasni, hallani róluk. Károsak vagy „barátaink”? Elpusztítsam őket vagy hagyjam élni?

Hogyan menthető meg a moníliás meggyfa?

2020. május 4. 14:27

Nagy méretű, öreg meggyfa teteje erősen monília fertőzött a szárazság és a virágzásban és sziromhullás után elvégzett permetezések ellenére is. Valószínűleg azért, mert ott vannak olyan régebbről ott maradt beteg ágak melyek nehezen hozzáférhetőek metszéskor. Annyi lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van még értelme felszívódó készítménnyel kezelni, lehet gátolni a továbbterjedést? Ha csak a mechanikai eltávolítás marad, ami jelen esetben egy ifjítással érne fel, mikor célszerű megejteni? Szüret után, vagy nyugalmi időszakban?

Mit tehetünk a platánrák ellen?

2019. december 13. 05:38

S. Richárd kérdése: A parkokban álló platánfák törzsén burjánzó képleteket figyeltem meg. Mi okozhatta ezeket a daganatokat? Mit tehetünk ellene?

Eladhatatlan a csemegekukorica, mi segíthet?

F. Zoltán kérdése: Eladhatatlan a csemegekukoricám a csövek végén található barnás-zöldes lárváktól. Melyik kártevőről van szó és hogyan tudok védekezni ellene?