Télen is van feladatunk a komposzttal?

Télen is van feladatunk a komposzttal?

Agrofórum Online

Érdemes-e foglalkozni a téli hónapokban is a komposzttal, kell-e ilyenkor is lazítani? Dolgozik a komposzt télen is?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Mivel otthonában van komposztálója, gondolom, megfigyelte, hogy milyen sokféle rovar és egyéb állat él együtt a komposzthalomban. Rajtuk kívül sokkal többen vannak azok, amiket ugyan nem látunk – mikroorganizmusok, – de millió számban dolgoznak a szerves anyag lebontásán.

Az ászkafélék, a virágbogarak lárvái, a komposztgiliszták, a gombák, a baktériumok élettevékenységét, annak intenzitását a környezetüknek, azaz a komposztnak a hőmérséklete határozza meg. Az idei tél még eddig, a decemberi néhány fagyos nap kivételével, január végéig enyhe, általában még éjjel is fagymentes volt. Ezek nem a szokott téli időjárási jellemzők. Emiatt a komposztok lebontó szervezetei is lényegesen aktívabbak voltak idén, mint átlagos fagypont alatti átlaghőmérséklet mellett. Tapasztalataim szerint, a kertemben lévő komposztsiló is ezt bizonyítja, a komposzt eddig még nem fagyott át, ahogy a talaj sem. A fagypont feletti néhány fokos hőmérséklet számos mikroorganizmust is aktívan tart, ha nem is mindet, elsősorban az alacsony hőmérsékleten is dolgozó szervezeteket. Szintén aktív életet élnek, táplálkoznak, és folytatják lebontó munkájukat a komposztgiliszták is.

A komposzt télen is aktív (fotó: Dr. Némethy Zsuzsanna)

A komposztsilóba újabb konyhai zöldhulladék bedobása után az anyagok lazítását és keverését 1-2 hetes időközönként érdemes megtenni, ezzel elősegítjük az alapanyagok homogenizálását, a már lebomlásnak indult rétegeknek az új bekerült anyagokkal való keverését, a lebontó szervezeteknek a friss alkotókhoz való hozzájutását. Számos kertben a lehullott és összegyűjtött faleveleket nem tudják egyszerre a komposztban elhelyezni annak nagy térigénye miatt. Ezt az esőtől átnedvesedett, lebomlását elkezdett levéltömeget folyamatosan lehet a komposztáló tartalmához adagolni.

A komposzt hője elolvasztotta a havat (Dr. Némethy Zsuzsanna)

A komposzt aktív állapotát több paraméter is egyértelműen jelzi. A komposzt hőmérséklete magasabb, mint a külső levegő hőmérséklete. Ennek bizonyítását saját megfigyelésemmel tudom alátámasztani. Január közepén megmértem a komposztkeretben érő növényi halom tömegének hőmérsékletét: míg a levegő hőmérséklete +5 °C, addig a halom felszíne alatt 10 cm mélységben 18 °C volt. A degradáció, a lebomlás biztos jele az is, hogy a komposzthalom felszíne ezekben a télinek nevezhető hetekben is havonta 10-20 cm-t összeesik, ami jól nyomon követhető. A komposzt aktivitását egy igen meggyőző fizikai jelenség is bizonyította a kertben. Amikor egyik nap pár cm hó esett, a komposztáló műanyag fedelén, a komposzthalom levegőzését biztosító, a növénytömeg belsejébe állított lyukacsos cső felett, a belsejéből feláramló langyos levegő – kör alakban – felolvasztotta a hótakarót.

Kérdésére megerősítem, hogy a komposztok ősztől folyamatosan aktívak voltak, a lebomlási folyamat nem állt le, bár lelassult. Érdemes a komposztkeretben elhelyezett zöldhulladékot időnként forgatni mindaddig, amíg nem fagy át.

Képek a hóval borított zalai tájakról - Országszerte csapadékos hét áll előttünk

2018. november 19. 09:17

A hét elején az eső mellett havas eső, havazás is lehet, a hét második felében eső lesz a jellemző. A leghidegebb órákban mínuszokra is készülni kell, s többfelé a maximumok is plusz 5 fok körül alakulnak.

Kell-e a madaraknak vizet adnunk télen?

2023. november 15. 08:10

Nyáron a madarak nemcsak iszogatnak, gyakran fürdenek is az itatójukban. A tél közeledtével a helyzetük bonyolultabbá válik, hiszen sok ember elteszi a nyáron használt itatókat, mondván, a hidegben úgyis csak befagy. Ez azonban nem jó, mivel – a tévhittel ellentétben – a madaraknak télen ugyanúgy szükségük van a vízre, mint a meleg hónapokban.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Uborka elrakása télire - izgalmas receptek

2022. október 8. 08:38

Tegyük el télire többféle felhasználási módhoz, hogy télen is legyen saját uborkánk a kamrapolcról, mélyhűtőből!