Megmérgezik a csigaölő szerek talajba jutva az édesburgonyát és a sárgarépát?

Megmérgezik a csigaölő szerek talajba jutva az édesburgonyát és a sárgarépát?

Agrofórum Online

Érdeklődnék, hogy a csigaölő szerek (Shalimar, Metarex inov) megmérgezik a talajba jutva az édesburgonyát, sárgarépát, ha én 10-20 cm-re köréjük szóróm a talajfelszínre? Tehát ehetem én ezeket a zöldségeket, ha ezekkel a szerekkel védekezem a csigák ellen?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A növényvédő szerek felhasználhatóságát azok engedélyokirata tartalmazza. Az foglalja magába a felhasználás részleteit: a kultúrák felsorolását, ahol felhasználható, meghatározza mely fejlődési stádiumban alkalmazható, a szer mennyiségét, területre vonatkoztatva, töménységét, a szer koncentrációját. Meglehetősen részletes leírásban szabályozza a veszélytelen felhasználás körülményeit. Általában a kérdezett csigaölő szereknek 4-5 kg/ha adagban javasolják alkalmazását, ami 4-5 gr/10 négyzetméter dózist jelent. Évi kijuttatott mennyisége nem haladhatja meg 17,5 gr/10 nm mennyiséget.

forrás: https://kwizda.hu/metarex-inov~p14070

A metaldehid hatóanyagú csigaölő szerek felhasználhatóságát 2021-ben az EU országai szigorították, a szabad felhasználású III. kategóriából a II. forgalmi kategóriába került, ami azt jelenti, hogy csak növényvédelmi tanfolyamot végzett személyek vásárolhatják és alkalmazhatják. Nem tudom, hogy Ön vagy családtagja rendelkezik-e ilyennel, csak remélni merem, hogy igen, és a csigaölő szert nem szabálytalanul árusították. A változtatás oka a szer helytelen használata esetén annak veszélyessége. Háziállatokra, kutyára, macskára mérgező hatású. Élelmezési várakozási idő 1-7 nap. Ahol a növények lombjára is kerül, pl. legeltetett területen, 49 nap a várakozási ideje. Vízoldható vegyület, könnyen lemosódik az esővízzel vagy öntözés során, és a talajvízben összegyűlik. Erre sajnos már rossz példák is rendelkezésre állnak.

A metaldehid hatóanyagú készítmény a növények felületére ne kerüljön, lombjukra szórni tilos!

A kérdezett csigaölő szereknél sem a sárgarépa, sem a batáta (édesburgonya) nem szerepel azon növények között, ahol felhasználása engedélyezve lenne. Ennek értelmében nem javaslom kertjében a használatukat ezen növényeknél. Bár a csigákat biztosan irtaná, de a szermaradvány és mérgezőség tekintetében fennálló bizonytalanság miatt nem ajánlott alkalmazásuk.

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.

Lehetőségek a fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására, IV.: sárgarépa hajtatása

2023. október 1. 09:10

Fűtés nélküli fóliák őszi-téli, esetleg kora tavaszi hasznosítására nyújt lehetőséget a sárgarépa és a petrezselyemgyökér hajtatása. Az október végi, november elejei vetések a gyakoribbak, tekintettel arra, hogy tenyészidejük hosszabb, mint más előhasznosításnál számításba jöhető zöldségfajé (pl.: fejes saláta, hónapos retek, káposztafélék), későbbi szaporítás esetén az utánuk jövő fő kultúrát, és a nagyobb jövedelmet jelentő paprikát, uborkát vagy a paradicsomot, csak késve lehetne ültetni. 

Hogyan termesszünk sárgarépát a magvetéstől a betakarításig?

2022. június 27. 16:34

Gyakorlati tippjeink segítségével megtanulhatja, hogyan termesszen és takarítson be sárgarépát

Hogyan tároljam télen a sárgarépát?

2022. december 14. 04:38

Nemrég ástuk ki a sárgarépánkat. Első évben termesztettem családi fogyasztásra. Még nincs a tárolására módszerem, kb. 3-5 rekeszről lesz szó. Milyen téli tárolási módozatokat javasolnak? Pincénk nincs, de van egy fűtetlen, szigetelt garázsunk.