Megmérgezik a csigaölő szerek talajba jutva az édesburgonyát és a sárgarépát?

Megmérgezik a csigaölő szerek talajba jutva az édesburgonyát és a sárgarépát?

Agrofórum Online

Érdeklődnék, hogy a csigaölő szerek (Shalimar, Metarex inov) megmérgezik a talajba jutva az édesburgonyát, sárgarépát, ha én 10-20 cm-re köréjük szóróm a talajfelszínre? Tehát ehetem én ezeket a zöldségeket, ha ezekkel a szerekkel védekezem a csigák ellen?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A növényvédő szerek felhasználhatóságát azok engedélyokirata tartalmazza. Az foglalja magába a felhasználás részleteit: a kultúrák felsorolását, ahol felhasználható, meghatározza mely fejlődési stádiumban alkalmazható, a szer mennyiségét, területre vonatkoztatva, töménységét, a szer koncentrációját. Meglehetősen részletes leírásban szabályozza a veszélytelen felhasználás körülményeit. Általában a kérdezett csigaölő szereknek 4-5 kg/ha adagban javasolják alkalmazását, ami 4-5 gr/10 négyzetméter dózist jelent. Évi kijuttatott mennyisége nem haladhatja meg 17,5 gr/10 nm mennyiséget.

forrás: https://kwizda.hu/metarex-inov~p14070

A metaldehid hatóanyagú csigaölő szerek felhasználhatóságát 2021-ben az EU országai szigorították, a szabad felhasználású III. kategóriából a II. forgalmi kategóriába került, ami azt jelenti, hogy csak növényvédelmi tanfolyamot végzett személyek vásárolhatják és alkalmazhatják. Nem tudom, hogy Ön vagy családtagja rendelkezik-e ilyennel, csak remélni merem, hogy igen, és a csigaölő szert nem szabálytalanul árusították. A változtatás oka a szer helytelen használata esetén annak veszélyessége. Háziállatokra, kutyára, macskára mérgező hatású. Élelmezési várakozási idő 1-7 nap. Ahol a növények lombjára is kerül, pl. legeltetett területen, 49 nap a várakozási ideje. Vízoldható vegyület, könnyen lemosódik az esővízzel vagy öntözés során, és a talajvízben összegyűlik. Erre sajnos már rossz példák is rendelkezésre állnak.

A metaldehid hatóanyagú készítmény a növények felületére ne kerüljön, lombjukra szórni tilos!

A kérdezett csigaölő szereknél sem a sárgarépa, sem a batáta (édesburgonya) nem szerepel azon növények között, ahol felhasználása engedélyezve lenne. Ennek értelmében nem javaslom kertjében a használatukat ezen növényeknél. Bár a csigákat biztosan irtaná, de a szermaradvány és mérgezőség tekintetében fennálló bizonytalanság miatt nem ajánlott alkalmazásuk.

Fonálféreg a sárgarépában?

G. Csaba kérdése: Hogyan tudok védekezni sárgarépában a fonálférgek ellen?

A sikeres zöldségtermesztés és zöldségfeldolgozás lehetőségei napjainkban

2021. szeptember 30. 05:42

Szabadföldi és üzemi sajtószemlére nyílt lehetőség a Malagrow Kft. és a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet szervezésében Szabadszálláson.

Sárgarépa kisokos ízletes recepttel

2022. augusztus 22. 12:11

A sárgarépa nemcsak azért szuper zöldség, mert nagyon egészséges és számos pozitív élettani hatással rendelkezik, hanem azért is, mert egész évben könnyen beszerezhető, kedvező az ára, és rengeteg módon felhasználható.

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.