Miért feketedik meg a spájzban tartott sárgarépa?

Miért feketedik meg a spájzban tartott sárgarépa?

Agrofórum Online

Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy vajon miért feketedik meg a spájzban tartott sárgarépa?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyökérzöldségeknek, így a sárgarépának is számos olyan betegsége van, mely azok tárolása során jelenik meg, ezzel téve tönkre a terméseket. Az egyik ilyen az ervíniás lágyrothadás, mely következtében a termésen nyúlós, vizenyős, bűzös rothadás lép fel. 10 °C fölötti hőmérsékleten akár pár hét alatt teljes mértékű rothadást is okozhat. A termés felületén lévő víz és a levegőtlen körülmények különösen kedveznek e baktériumfaj terjedésének.

A szklerotíniás rothadás kezdetben laza, később dús, fehér, vattaszerű bevonatot képez a gyökérzöldségek felületén, majd pedig a kórokozóra jellemző fekete kitartóképletek is megjelennek. A gyökerek ekkor pépesen, de nem bűzösen rothadnak. A kórokozó hőmérsékleti optimuma 24 °C, de már 0 °C-on is lassan ugyan, de képes fejlődni.

A botrítiszes rothadás fakó, vizenyős, rothadó foltok formájában jelenik meg. A termés felületén finom, pókhálószerű, majd fehér bevonat látható. Később kialakulnak a gomba fekete képletei is, melyek kemény kérget alkotnak, végezetül pedig a gyökerek összezsugorodva elfásodnak. A gomba fejlődésének a 21-24 °C kedvez, de alacsony hőmérsékleten is képes terjedni, viszont ilyenkor lassabban következik be a rothadás. A sárgarépa sztemfíliumos betegsége a karógyökér oldalán 2-15 mm átmérőjű, kerek vagy ovális, besüppedő foltok formájában jelenhet meg, melyek felületén laza, olajbarna bevonat képződik. A karógyökér feji részén egyre mélyebbre húzódó rothadás jelentkezhet, valamint a gyökerek végének elfeketedése is a tünetek közé tartozhat.

A gyökérzöldségek viszonylag jól és hosszabb ideig is tárolhatók, viszont a tárolás eredményessége nagymértékben függ a zöldség minőségétől, valamint a tárolóhelyiség környezeti tényezőitől egyaránt. A tárolás környezeti tényezői közül a hőmérséklet mellett a levegő összetételének és a páratartalomnak is meghatározó szerepe van. A termések tárolása során azok légzésének csökkentése a célunk, mely elsősorban a hőmérséklettel szabályozható. Optimális esetben a hőmérsékletnek 0 és 4,5 fok között kell lennie, ilyen körülmények között valóban hosszabb ideig is tárolhatók a gyökérzöldségek. Kiemelt jelentősége van a szellőztetésnek is, hiszen száraz levegő esetén a termések fonnyadására, míg magas páratartalom mellett pedig a betegségek megjelenésére kell számítanunk.

Gyökérzöldségfélék őszi trágyázása, fejlődési rendellenességei (II.)

2019. október 7. 04:36

A pontatlan tápanyagigény számításból és trágyázásból adódó hiány és túladagolás számos élettani zavarnak, látható és nem látható fiziológiai betegségnek a kiváltója.

Sárgarépa kisokos ízletes recepttel

2022. augusztus 22. 12:11

A sárgarépa nemcsak azért szuper zöldség, mert nagyon egészséges és számos pozitív élettani hatással rendelkezik, hanem azért is, mert egész évben könnyen beszerezhető, kedvező az ára, és rengeteg módon felhasználható.

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).

Most ültetjük: gyökérzöldségek a konyhakertben

2022. április 20. 05:36

Ebben az áprilisi időszakban most a céklát, sárgarépafajtákat, fehérrépákat vethetjük a házikertben.