Mi okozza a kis körték hullását a fákról?

Agrofórum Online

Mi okozza a kis körték lehullását a fákról? A képen látható tüneteknek köze lehet hozzá?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A még éretlen termések fákról való lehullásának több oka is lehet. Növényvédelmi szempontból egyaránt több tényező is kiválthatja, viszont a fák élettani sajátossága is hozzájárulhat a gyümölcshulláshoz. A természetes gyümölcshullásnak három időszakát különíthetjük el, az egyik közvetlenül virágzás után a kötődéskor van, a másik nyár elején a hirtelen meleg időjárás következtében. A harmadik terméshullási időszak pedig közvetlenül érés előttre tehető. Ez a folyamat természetes, hiszen a fák ezzel tudják azt szabályozni, hogy mennyi termést is tudnak egyszerre felnevelni.

A lombozat mérete, az elérhető tápanyagok és víz mennyisége egyaránt hatással lehet a hullás folyamatára, a lehullajtott gyümölcsök mennyiségére. Növényvédelmi szempontból nézve a termést károsító rovarok, valamint kórokozók megtelepedésének és vírusok fertőzésének is szerepe lehet a hullás kialakulásában. Érdemes tehát nemcsak a fákat, hanem a lehullott terméseket is alaposabban megnézni, azokon kártevők jelenlétére utaló tüneteket keresni.

Körterozsda tünetei (fotó: a kérdező felvétele)

A küldött képen a körterozsda tünetei láthatók, melyek leggyakrabban a leveleken jelennek meg, viszont súlyos esetben akár hajtás- és termésfoltosodást is okozhatnak. A kezdeti tünetek még nem feltűnők, halványzöld, majd sárguló foltok, ezután alakul ki narancsvörös színezetük. A foltok fokozatosan növekednek, nagyobbodnak és vastagodnak, továbbá a levél színi oldalán apró, kissé kiemelkedő sötétbarna vagy feketés képletek is kialakulnak. A levél fonáki oldalán pedig a gomba pár mm nagyságú szintén kiemelkedő világosbarna színű képletei fejlődnek ki.

A kórokozó először a borókát fertőzi, mivel gazdaváltós faj, így a tavasz folyamán szél segítségével jutnak fertőző képletei a körtefa levelére. A kórokozó kifejlődéséhez két, különböző növényfajra van szükség, ezért e két növény közelsége a fertőzés létrejöttéhez elengedhetetlen. A fertőzés a leveleken még nem olyan nagymértékű, mely a gyümölcshullást indokolttá tenné, de a továbbterjedés megakadályozása érdekében a kémiai védekezés indokoltnak mondható, melyhez ciprodinil, difenokonazol hatóanyagú készítmények használhatók fel.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Tűzelhalás elleni megelőző védekezés - Amiért érdemes az ERWIPHAGE PLUS-t választani

2018. április 16. 06:38

Hatásos és célirányos védekezés az almafélék tűzelhalása ellen - magyar világújdonsággal.

A körtetermesztők rémálma: a füstös szárnyú körtelevélbolha

2023. november 22. 16:40

Magyarország megfelelő földrajzi adottságokkal rendelkezik, hogy a hazai gyümölcstermesztők megfelelő minőségű és mennyiségű körteterméssel lássák el mind a belföldi, mind a külföldi piacokat. Az elmúlt évtizedekben sikeresen megőriztük a klasszikus, Magyarországon közkedvelt körtefajták hírnevét, de az európai uniós szerkivonások hatására egyre nehezebb megvédeni körteültetvényeinket a különböző kártevőkkel szemben.

Mi a különbség a téli körte és a nyári körte között?

2023. szeptember 26. 17:10

Javában tart a körteszezon, az ősz egyik kedvenc gyümölcsét egészen október végéig szedik a hazai ültetvényeken. Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát.

Hol található olyan laboratórium, ahol a körtelevél betegségét meg tudják határozni?

2023. szeptember 4. 04:39

Tudnának abban segíteni, hogy hol találok olyan növénykórtani laboratóriumot, ahol a körtelevél elhalási betegségét meg tudnák határozni? Köszönöm segítségüket.