Mivel és mikor permetezzem az almafákat, hogy ne legyen kukacos a termés?

Agrofórum Online

Kertemben az almák gyakran kukacosak és moníliás rothadás is felüti a fejét a terméseken, évente ismétlődik ez a probléma. Eddig nem találtam rá megfelelő permetszert. Mivel és mikor kellene permeteznem az almafákat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az alma terméseinek ”kukacosságát” az almamoly lárvái okozzák, melyek az alma legjelentősebb kártevőjének mondhatók, hiszen minden évben rendszeresen találkozhatunk kártételükkel, mely védekezés hiányában jelentős terméskiesést is okozhat. Nemcsak az almán, hanem körtén, birsen, valamint a dión is táplálkozhatnak hernyói. Jellemző, hogy a lárvák, tojásból való kelésük után hamar berágják magukat a gyümölcsbe. A terméseket szétbontva járataik jól láthatók, melyek a gyümölcs felületéről egészen a magházig hatolnak be. A kártevő a magokat fogyasztja el, a károsodott termések magháza rendszerint kirágott, benne a hernyók által hátrahagyott ürülék és rágcsálék található csak meg. A termések felületén ugyancsak észrevehető a károsítás, hiszen a kisebb lyuk a lárvák befurakodását, míg a nagyobb lyuk pedig kifúrásuk helyét mutatja meg. Rendszerint e károsítás hatására következik be másodlagos fertőződése a terméseknek a monília kórokozója által.

Az almamolynak rendszerint két nemzedéke van, de hosszú és meleg nyarakon akár egy részleges, harmadik nemzedéke is megjelenhet. Első nemzedékének rajzása május elején vagy közepén kezdődik és egy hónapig is eltarthat, míg a második nemzedék rajzása kb. június végén vagy július elején kezdődik és akár szeptemberig is elhúzódhat. A védekezés optimális időpontjának meghatározásához ajánlatos szexferomon csapdát beszerezni, a rajzást ez alapján nyomon követni, így a permetezés időpontját is ennek segítségével meghatározni. A kihelyezett csapdákban, amennyiben már hetente legalább 5-10 db lepkét találunk, érdemes a kémia védekezést kb. 7-10 nap múlva elvégeznünk, így időzítve azt a tömeges lárvakelés idejére.

Kiskerti felhasználásra a lambda-cihalotrin, klórantraniliprol és acetamiprid-tartalmú készítmények egyaránt ajánlhatók, melyek szaküzletekben megvásárolhatók. Környezetkímélő módszer továbbá a fiatal lárvák ellen hatékony granulózis vírustartalmú készítmény, melynek előnye, hogy nincsen élelmezés egészségügyi várakozási ideje, ezáltal a szüret előtti időszakban is alkalmazható.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Lassan, de csökken az alma ára

2021. január 22. 08:12

A decemberinél olcsóbb csak tavaly áprilisban volt az alma, amely 2020-ban 42,4 százalékkal drágult.

Megmetszhetem télen az almafáimat?

2020. november 26. 15:18

A télen, tél végén végzett metszés kiválóan alkalmas a termőrészek ifjítására és regenerálására.

Almás-körtés őszi pite

2019. november 24. 05:37

„Ronda, de finom” – így hirdetik a piacon a vajkörtét, ami furán hangzik, de végülis igaz. Nekünk szerencsére otthon is bőséggel terem, így nem kellett a piacról beszereznünk ezt a valóban formátlan gyümölcsöt, ami most újfent egy ínycsiklandozó pite alapanyagaként szolgált.