Beérhet még a zöld paradicsom ősszel a kertben?

Beérhet még a zöld paradicsom ősszel a kertben?

Agrofórum Online

Szeptember végén, október elején van még esély arra, hogy beérik a kertben a zöld színű paradicsom?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom termésének érési folyamata meglehetősen hosszú, mely során nemcsak számos szemmel látható változáson, hanem belső, biokémiai változásokon is keresztülmegy a bogyó (sav-cukor aránya kialakul, fogyasztásra alkalmassá válik). A virágok kifejlődésétől a termések szüretéig általában 30-40 napnak kell eltelnie, mely időtartam optimális feltételek mellett értendő. A paradicsom éréséhez legalább 10 fok feletti hőmérséklet szükséges, de optimálisnak a 18-24 fok közötti hőmérséklet mondható. Az érés szempontjából a túlzottan meleg, 40 fok feletti hőmérséklet ugyancsak káros, a bogyók színesedésének elmaradása miatt.

A termések zöld színe az érés folyamán fokozatosan világosodik, majd megindul elsőként halványan, majd lassan erősödve piros, fajtára jellemző színezete is. A fagyok beálltáig természetesen az érés folytatódhat, de ezt nagymértékben befolyásolja a hőmérséklet, valamint a napsütéses órák száma is. A halványan már megszínesedett termések beérése még biztonságosnak mondható, viszont a teljesen zöld paradicsom beérése már kétséges. Az érés folyamatában, főként száraz időjárásnál, érdemes ebben az időszakban is a növényeket öntözni, fejlődésüket továbbra is elősegíteni.

A zöld paradicsomokat sem kell feltétlenül a növénnyel együtt kidobni, azokat ugyanis utólag is be lehet érlelni. Ezeket a terméseket még a fagyok beállta előtt le kell szedni, mellyel felrepedésük, sérülésük kerülhető el. A zöld paradicsomokat papírral bélelt ládákba egymás mellé szellősen kell elhelyezni, majd pedig kissé meleg helyen tovább érlelni. Optimálisnak a 18-20 fokos körülmények tekinthetők, de ennél hűvösebb körülmények között lassúbb, míg melegebb hőmérséklet esetén gyorsabb érésük következik be. Ajánlatos a termések állapotának rendszeres ellenőrzése is, a romlásnak indult bogyók kiválogatásával ugyanis az összes termésünk elrothadása kerülhető el. Azt azonban érdemes tudnunk, hogy az így beérlelt, vagyis utóérlelt termések íze elmarad a szabadban, kerti körülmények között beérett bogyókétól.  

Így válhat édesebbé a paradicsom

2023. július 17. 17:10

A boltokban, piacokon kapható paradicsomok szépek, mutatósak, kemények és pirosak, vagyis igazán „piacosak”, ám egy nagy baj mégis van velük: gyakran meglehetősen íztelenek. Sok fejlesztőcég már dolgozik a megoldáson, ám a kiskerti paradicsom „megédesítésére” is akad egy-két hasznos trükk.

A zöld balkon: ezeket ültetjük most a balkonra

2023. május 5. 05:36

Mit ültethetünk április végétől a balkonra? Ehhez kínálunk most pár növénytippet!

Milyen hernyók fúrták ki a paradicsombogyókat?

2023. augusztus 3. 04:38

Tavaly sok paradicsombogyóm tönkrement, kifúrták a hernyók. Mi okozza ezt, és hogyan tudom idén megelőzni?

Töretlen a hazai ipari paradicsom termesztés sikere

2018. április 30. 08:17

A termelés szigorúan szerződésekhez kötött, amely nemcsak azt határozza meg, hogy mekkora területről milyen mennyiséget vár a gyár, hanem a termesztéstechnológiára is fontos kitételek vonatkoznak.