Beérhet még a zöld paradicsom ősszel a kertben?

Agrofórum Online

Szeptember végén, október elején van még esély arra, hogy beérik a kertben a zöld színű paradicsom?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom termésének érési folyamata meglehetősen hosszú, mely során nemcsak számos szemmel látható változáson, hanem belső, biokémiai változásokon is keresztülmegy a bogyó (sav-cukor aránya kialakul, fogyasztásra alkalmassá válik). A virágok kifejlődésétől a termések szüretéig általában 30-40 napnak kell eltelnie, mely időtartam optimális feltételek mellett értendő. A paradicsom éréséhez legalább 10 fok feletti hőmérséklet szükséges, de optimálisnak a 18-24 fok közötti hőmérséklet mondható. Az érés szempontjából a túlzottan meleg, 40 fok feletti hőmérséklet ugyancsak káros, a bogyók színesedésének elmaradása miatt.

A termések zöld színe az érés folyamán fokozatosan világosodik, majd megindul elsőként halványan, majd lassan erősödve piros, fajtára jellemző színezete is. A fagyok beálltáig természetesen az érés folytatódhat, de ezt nagymértékben befolyásolja a hőmérséklet, valamint a napsütéses órák száma is. A halványan már megszínesedett termések beérése még biztonságosnak mondható, viszont a teljesen zöld paradicsom beérése már kétséges. Az érés folyamatában, főként száraz időjárásnál, érdemes ebben az időszakban is a növényeket öntözni, fejlődésüket továbbra is elősegíteni.

A zöld paradicsomokat sem kell feltétlenül a növénnyel együtt kidobni, azokat ugyanis utólag is be lehet érlelni. Ezeket a terméseket még a fagyok beállta előtt le kell szedni, mellyel felrepedésük, sérülésük kerülhető el. A zöld paradicsomokat papírral bélelt ládákba egymás mellé szellősen kell elhelyezni, majd pedig kissé meleg helyen tovább érlelni. Optimálisnak a 18-20 fokos körülmények tekinthetők, de ennél hűvösebb körülmények között lassúbb, míg melegebb hőmérséklet esetén gyorsabb érésük következik be. Ajánlatos a termések állapotának rendszeres ellenőrzése is, a romlásnak indult bogyók kiválogatásával ugyanis az összes termésünk elrothadása kerülhető el. Azt azonban érdemes tudnunk, hogy az így beérlelt, vagyis utóérlelt termések íze elmarad a szabadban, kerti körülmények között beérett bogyókétól.  

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

Így kerülhetők el a paradicsom nem fertőző betegségei

2023. július 27. 10:40

Deformált, repedezett, heges a paradicsom termése? Esetleg nem elég tömött, kevés benne a mag és a léállomány? Ilyenkor egyszerűen megelőzhető, nem fertőző betegségek állhatnak a háttérben.

Egyesével vagy csoportosan jobb nevelni a kiültetett palántákat?

2025. március 6. 04:36

Többesével keltek ki a palántáim, mit csináljak velük? Mi a jobb, ha egyesével, vagy ha csoportosan nevelem azokat kiültetés után?

Nyár végi teendők a kertben

2023. augusztus 21. 13:40

Bár nem járnak hűvös szelek, legalábbis akkor, mikor a cikket írom, de bizony vége van a nyárnak. Ezzel együtt pedig számos teendő vár a kertek tulajdonosaira.