Hogyan segíthetem elő a növényi hulladék gyorsabb lebomlását?

Agrofórum Online

Veteményeskertem felszámolása során rengeteg növényi hulladék keletkezett, melyet a komposztra helyeztem. Hogyan segíthetném elő ezek gyorsabb lebomlását?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A növényi hulladékok komposztba való gyűjtésével kiválóan újrahasznosíthatók nemcsak a kertben, hanem a háztartásban keletkező természetes növényi anyagok is. Bár ezek bomlása a hőmérséklet csökkenésével egyre lassabbnak bizonyul a komposzton, egy kis odafigyeléssel azért bomlásuk ennek ellenére elősegíthető. A komposztban található baktériumok, giliszták, rovarok lebontó tevékenysége a tél folyamán sem áll meg teljes mértékben, fagypont feletti hőmérséklet esetében ugyanis tovább folytatódik. A lebontáshoz optimális körülményeket számukra a 20 fok feletti hőmérséklet biztosítja, viszont emellett nedvességre is szükségük van tevékenységükhöz. Érdemes tehát szárazabb körülmények között a komposzthalom nedvesítéséről gondoskodni, esetleg elhelyezése folyamán már olyan területet keresni, mely kissé árnyékosabb, így kevésbé kiszáradó körülményeket biztosíthatunk.

A növényi részeket, melyeket a halomra helyezünk, ajánlatos előzetesen kisebb részekre felvágni, esetleg aprítani, hiszen a kisebb darabok bomlása hamarabb végbe fog menni. A nitrogénben gazdag növényi részek egyaránt kiválóan alkalmasak a bomlás gyorsabb végbemenetelének elősegítésére, ilyen lehet pl. a levágott fű is. Természetesen a folyamat elősegítésére a halom keverése egyaránt jó szolgálatot tesz, melyet időközönként, főleg nagyobb mennyiségű új növényanyag bekerülése esetén érdemes megtenni. A forgatás folyamán arra érdemes ügyelni, hogy a lebontani kívánt részek lehetőleg a halom közepén, míg érett részei azt beborítva helyezkedjenek el. Az érett komposztra jellemző, hogy homogén állagú, szagtalan, sötétbarna színű, benne egész növényi részek és maradványok sem láthatók.

Az érés tovább gyorsítható még a kereskedelemben kapható oltóanyagokkal (érésgyorsítókkal) is, ezek ugyanis különféle baktériumokat és mikroorganizmusokat tartalmaznak. Többféle készítmény közül is lehetőségünk van választani, vannak olyanok, melyeket a halomba történő beforgatásukkal kell alkalmazni, de vannak olyanok is, melyek forgatás nélkül is jó hatékonysággal használhatók.

Milyen betegség miatt lesznek foltosak és hullanak le a dió apró termései?

2023. június 13. 09:36

Diófáim levelein sötét foltok vannak, apró, zöld termései hullanak, rajtuk feketés foltok láthatók. Mi ez a betegség? Tudok-e ellene védekezni?

AGROVA Kft.: pénzügyileg a legmegbízhatóbbak között

2021. június 23. 06:36

Büszkék vagyunk arra, hogy cégünk a Bisnode objektív cégminősítése alapján már 5 éve a legjobbak között szerepel. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy 2021-ben a legmagasabb, AAA (tripla A) arany tanúsítványt kaptuk meg!

Mi okozhatja a faszövet barna színű elváltozását a diófa oltványnál?

2022. április 10. 09:36

Diófa oltványomnál a vezér vessző felső része elhalt. Visszametszettem, a belsejében barna elszíneződés látszott. Mit tudok tenni, vegyem ki a fát vagy tudom valamivel kezelni?

Már a hagymát is fertőzi a kabócák terjesztette SBR betegség

2024. július 29. 10:10

Az üvegszárnyú kabócák olyan baktériumokat terjesztenek, amelyek veszélyes betegséget okoznak cukorrépában, burgonyában – és már hagymában is.