Árt a sárgarépának a fény a tárolás során?

Agrofórum Online

Árt-e a sárgarépának, ha olyan helyen tároljuk, ahol fény is éri? Válaszukat előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyökérzöldségek általában némi odafigyeléssel jól és elég hosszú ideig is eltarthatók. A betárolás módja és a tárolóban uralkodó körülmények lényegében határozzák meg a gyökérzöldségek felhasználhatóságának időtartamát. A sárgarépának jellemzően tárolás során fényre szüksége nincsen, hiszen akár az ablakon bejutó kisebb mennyiségű fény is a répatestek kihajtását serkentheti. Ez azt jelenti, hogy az ablakra sötétítőfüggönyt kell felhelyezni, vagy a betárolt terményeket takarásban kell részesíteni. A kihajtás következtében a répatestek ugyanis használhatatlanná válnak, a kihajtó levelek felélik a test tartalék tápanyagait, mely által puhulása, majd fonnyadása is bekövetkezik. Lehetőség szerint tehát sötét helyet válasszunk terményeinknek, vagy gondoskodjunk az elsötétítésről.

A fény mellett a hőmérsékletnek és a páratartalomnak is kiemelt szerepe van abban, hogy minél tovább tudjunk tárolásukról gondoskodni. Fagymentes, de hűvös helyen, általában állandó hőmérséklettel rendelkező, 2-4 fokos helyiségben biztosítható a hosszú távú eltarthatóság. Kissé melegebb hőmérséklet is még megfelelőnek bizonyulhat, viszont a tárolhatóság ideje ilyen körülmények között rövidebbnek mondható. Páratartalom szempontjából az a legjobb, ha a szellőzés lehetősége biztosítva van. Túl magas páratartalom a rothadást segíti elő, míg száraz körülmények között a fonnyadás veszélye áll fent.

Alapjaiban határozzuk meg a termények tárolhatóságát már a felszedéskor is, hiszen óvatosan, a répatestek sérülése nélkül kell véghez vinnünk ezt a folyamatot. A romlott, rothadó, betegség tüneteit mutató répákat minden esetben szükséges eltávolítani, ezek a tárolás folyamán akár tovább is terjedhetnek, jelentős mennyiségű kárt okozhatnak. A lombozat eltávolítása csakugyan elhagyhatatlan feladat, mely során óvni kell a tenyészőcsúcsot a sérüléstől. A répatestre ragadt nagyobb talajdarabokat is érdemes eltávolítani. A ládában való tárolás jó megoldást jelent, melyet – műanyag esetében – papírral is bélelhetünk. Megoldás lehet továbbá a fűrészporral, homokkal töltött tárolóedényekben való elhelyezése is a terményeknek, melyek a romlást jó hatékonysággal akadályozzák. A kertünkben megtermelt gyökérzöldségek optimális körülmények mellett, gondos előkészítést követően, akár 5-6 hónapig is fogyaszthatók maradnak.

Mi okozhatja a gyökérzöldségek torzulását?

2023. augusztus 10. 04:39

Pár sárgarépát és petrezselymet kihúztam a kertben. Sajnos mindegyik nagyon rövid volt, dúsan elágazó gyökérrel. Mi okozhatja a problémát?

Így nem lehet betakarítani a sárgarépát

P. János kérdése: Hogyan védhetem meg a sárgarépámat az alternária ellen?

Uniós oltalmat kapott „Fertőd vidéki sárgarépa”

2021. november 4. 06:36

Az Európai Bizottság november 3-i döntésével a „Fertőd vidéki sárgarépa” elnevezés uniós oltalomban részesült.

Milyen kártevők rágják a sárgarépa gyökerét?

2023. február 7. 04:36

Házikerti sárgarépáimban igen sok, a mellékelt képen látható kártétel volt idén. A hernyók károsítása általában a gyökérnyaktól indult. Mi okozza, és van-e lehetőség megelőzni? Idén számíthatok újbóli károsításukra?