Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Tavaszi-nyári támogatás a termésbiztonság érdekében

Tavaszi-nyári támogatás a termésbiztonság érdekében

AGRO.bio Hungary Kft.

Növényeink nyári támogatásával sokat tehetünk a stresszhatások okozta termésveszteség elkerüléséért, illetve többlettermés eléréséért. A szárazság, vagy a kórokozók miatti gyenge indulás ellensúlyozására segítsük növényeinket természetes módon, élő algát (NEM DÖGLÖTT) tartalmazó biostimulátorral, az Algafix-el, kiegészítve szükséges mikro- és makroelem lomtrágyákkal.

Az Algafix® balatoni élő algát (Scenedesmus obtisausculus) tartalmazó mikrobiológiai biostimulátor. Az élő mikrobák mellett makro- és mikroelemeket, valamint az algasejtek által termelt növényi növekedési hormont, kinetint tartalmaz a hazai piacon a legnagyobb mértékben. Mivel szinte 100%-ban csak ezt a hormont tartalmazza, ezért tűpontos, okszerű beavatkozást lehet vele elérni a növekedés serkentésére.

A kijuttatást követően is – megfelelő körülmények között – folyamatosan termeli a kinetint, melyet a növény a levélen keresztül vesz fel. Az algák elhalása után a sejtjeikben tárolt anyag (a hormonok) is felszívódnak, így az Algafix® esetében dupla hatással számolhatunk, ami a hozamnövelésben kiveszi részét. Segíti a stresszhatások kivédését, növeli a betegségekkel szembeni ellenállóságot, javítja a tápanyagok hasznosulását.

Algafix élőalgás biostimulátor napraforgóban
A kontroll 100%-ához viszonyítva az ÉLŐ ALGA fejlődési potenciált növelő hatása (+7-14%), ami a különböző termesztési feltételek hatásainak mentén is (+11%) realizálódott a termésképletek mérésekor.

Algafix élőalgás biostimulátor szójában
A kontroll 100%-ához viszonyítva az ÉLŐ ALGA fejlődési potenciált növelő hatása (+5-31%), amely aztán a különböző termesztési feltételek – akár korlátozó – hatásainak mentén is (+9%) realizálódott a termés mennyiségében.

Régebben a tápanyaggazdálkodási tervek a talajon keresztüli tápanyagellátásra alapoztak, azonban az elmúlt évtizedekben a levélen keresztüli tápanyagpótlás létjogosultsága elvitathatatlanná vált. A korszerű fajták megnövekedett mikroelemigényének intenzív ellátására való törekvésének nyomán a lombtrágyázás fix technológiai elemmé vált a növénytermesztési gyakorlatban.

A tápanyaghiány tüneti megjelenése már súlyos ellátottsági problémákat eredményezhet, ezért a kijuttatás helyes időzítése jelentősen meghatározza a lombtrágyák hasznosulását.

Korszerű lombtrágyáink alkalmazásával hatékonyan megelőzhető, illetve orvosolható az egyes hiánytünetek kialakulása, mert az Algafix és az AminoBór, MicroFull és AminoKén lombtrágyák jól kiegészítik egymás hatásait.

A MicroFull komplex mikroelem-tartalmú lombtrágya, amely (1,5% réz, 1% mangán, 0,5% cink, 0,3% vas, 0,04% molibdén) kiválóan segíti a fotoszintetikus folyamatokat, a klorofill megfelelő működését – 2,0 l/ha dózisban.

Az AminoBór javítja a terméskötődést, hozzájárul a növényi sejtfalak képződéséhez, a szénhidrátok szállításához, a stresszhelyzetek átvészeléséhez. Növeli az olajos növények olajtartalmát. Magas és a növény számára felvehető bórtartalma biztosítja a bórhiány hatékony kezelését. Virágzás kezdetén 1 l/ha Algafix + 1-2 l/ha AminoBór kombinációban javasoljuk.

AminoKén – Optimális kén-nitrogén összetételű (150 g/l N, 570 g/l SO3) levéltrágya, olajos növények kénhiányának megelőzésére 2-5 l/ha dózisban, olajosokban bimbós állapotig alkalmazható.

A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra (www.agrobio.hu)!

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.

3–5 tonnás hozamokkal kezdődött a kukorica betakarítása – nincs már perspektíva a növényben?

2024. szeptember 5. 11:10

Augusztus 28-án hazánk nagy részén 150-200 mm víz hiányzott a felső 1 méteres talajrétegből, és az ilyen évjáratok egyre gyakoribbak lesznek.

TIMAC AGRO referencia eredmények őszi vetésű kultúrákból

2024. szeptember 2. 13:10

Az első határszemlék partnereinkkel közösen már a kelést követően megtörténnek és rendszeresen megismétlődnek egészen a betakarításig.

A minőségi búzatermesztés agrotechnikája

2024. szeptember 2. 08:10

A búza minőségét mintegy 1/3 arányban a fajta, 1/3 arányban az ökológiai feltételek és ugyancsak 1/3 arányban az agrotechnikai elemek határozzák meg.

Már eldőlt, hogy a kukoricát sok helyen be sem takarítják

2024. augusztus 30. 14:40

A június vége óta tartó, és gyakorlatilag az egész országot érintő csapadékhiány júliustól fokozódott egyre súlyosbodó aszállyá.

Hozamnövekedés a gazdaságosság jegyében - Idén is sok érdeklődőt vonzott a Malagrow Növénytermesztési Konferencia

2019. január 21. 13:47

Az előző évekhez hasonlóan neves, a szakterületükön elismert vendégelőadók prezentációi is színesítették a programot. A színvonalas előadások mellett a Malagrow Kft. hivatalosan is bejelentette romániai és szlovákiai terjeszkedését a Valagro minőségi termékeinek kizárólagos forgalmazójaként, továbbá átadásra került a Valagro Év Legjobb Termelője 2018 díj.

Quantis – Biostimuláció Syngenta minőségben

2023. március 13. 07:15

A növényápolás, illetve növényvédelem egyik legjobban terjedő eszköze a növények ellenállóképességének fokozása.

Algafix® mikrobiológiai biostimulátor - növény és terméstámogató „long-life” hatással

2023. június 15. 05:38

A tengeri és az édesvízi algák kiemelkedő antioxidáns és sejttápláló hatása régóta közismert. Napjainkban a funkcionális élelmiszerek jelentős része legalább 2% algát tartalmaz. Az algák azonban nem csak az emberi szervezet működését segítik, hanem a termesztett növények fejlődésére és termésképzésére is igen kedvező hatással vannak.

Aktuális és várható környezeti hatások kezelése kalászosban, repcében

2023. március 22. 13:16

Az UPL Hungary Kft. biostimulátorai segítséget nyújtanak, mindemellett ezek mindegyike felhasználható az induló AÖP pályázatban 1 pontot érően.