Növénytermesztés
Növénytermesztés

A növényi biostimulátorok intenzív növekedést és magasabb terméshozamot eredményezhetnek

A növényi biostimulátorok intenzív növekedést és magasabb terméshozamot eredményezhetnek

Corteva Agriscience

A biostimulátorok alkalmazása a mezőgazdasági növénytermesztésben a terméseredmény jelentős javulásához vezethet – hangzott el a Corteva Agriscience szakértőjének előadásában a Magro.hu Stresszkezelés a mezőgazdaságban című konferenciáján, amelyet 2024. február 15-én tartottak Debrecenben.

A Magyarországon, őszi búzán, őszi repcén, kukoricán és napraforgón végzett belső és üzemi kísérletek eredményei szerint a Corteva innovatív BlueN® mikrobiológiai termékének használata olyan kiegészítő nitrogénforrást biztosított, amely csökkentette a növények függőségét a talajból történő nitrogén felvételtől, és biztosította a növények hozzáférését a nitrogénhez az egész szezonban.

Emellett a vizsgált parcellák átlagosnál 20%-kal magasabb relatív klorofill tartalommal, intenzívebb növekedési ütemmel, energia- és tápanyag felvétellel rendelkeztek, ami komplex módon akár 9%-os termésnövekedést eredményezett. Ezek az eredmények összhangban vannak a Szegedi Biológiai Kutatóközpont napraforgó kísérleteinek nemrég közzétett összefoglalójával.

A BlueN®, a Corteva tavaly ősszel Magyarországon engedélyezett mikrobiológiai terméke a Methylobacterium symbioticum SB23 szelektált törzsét tartalmazza, amely képes a levegőből származó nitrogént megkötni és a növény számára a kimosódás veszélye nélkül elérhetővé tenni.

A Methylobacterium a levelek sztómáin keresztül jut be a növénybe, és a teljes növényt kolonizálja. A légköri nitrogént a növény által felvehető és hasznosítható formába alakítja át, és közvetlenül beépül a növény alapvető építőköveinek számító aminosavakba.

„A Corteva a BlueN® révén megbízható és rugalmas eszközt kínál a gazdálkodóknak, amely segít a fenntartható nitrogéngazdálkodási gyakorlatok megvalósításában, a környezeti kockázatok minimalizálásában és a hozamok növelésében.

Ez tükrözi elkötelezettségünket, hogy hozzájáruljunk a gazdálkodók jövedelmezőségéhez és válaszoljunk a fenntartható módon előállított élelmiszerek iránti fogyasztói igényre – mondta a konferencián Bálint András, a Corteva Agriscience magyarországi biológiai üzletágának kiemelt partnerkapcsolatokért felelős vezetője. – Bízunk abban, hogy a magyarországi kísérletek pozitív eredményei arra ösztönzik majd a magyar gazdákat, hogy a BlueN® használatát beépítsék a gyakorlatukba, és profitáljanak annak eredményéből.”

A Corteva BlueN® biológiai termékéről további információk a 2024-es katalógusban találhatók. Ha a termelőknek bármilyen kérdésük van, forduljanak bizalommal a vállalat területi képviselőihez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aggódhatnak a németek, kisebb lesz a 2024-es termés

2024. április 21. 14:10

Kisebb lesz a termésmennyiség Németországban, mert csökkent a termőterület. Ráadásul a termésátlag is visszaeshet.

Új üvegházi uborkafajtát mutattak be

2024. április 21. 10:10

A Blueray RZ elnevezésű uborkafajta a Rijk Zwaan új, saját nemesítésű terméke, amelyet kifejezetten a csúcstechnológiás üvegházas termesztési technológiát használó termelők számára fejlesztettek ki.

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

2024. április 17. 17:40

Két drón is a levegőbe emelkedett a Pest vármegyei Gödöllő határában, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén.

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték – lehet öntözni!

2024. április 16. 13:10

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékszegény időjárása és a gazdálkodói visszajelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

YieldON biostimulátor - Magyar területeken tesztelve

2018. március 14. 08:07

A YieldON egy hatékony, termelőbarát, kedvező hektárköltségű, új generációs biostimulátor, amelynek használatával a vizsgálatok szerint átlagosan 8%-os hozamnövekedést lehet elérni.

Gyümölcstermesztés 2020-ban

2020. március 27. 06:36

A legtöbb fás szárú álló kultúrában már duzzadnak a rügyek, sok helyen pedig már színesednek is. Az időjárásjelentés szerint sajnos a következő hetekben ugrásra készen kell állnunk a termés védelme érdekében, mert a tavaszi fagyok jelentős károkat okozhatnak a terméskötésben, így meghatározhatják az egész év eredményességét.

15 év tapasztalat a gyümölcstermesztésben

2019. január 29. 08:47

A Malagrow Kft. sok éve meghatározó szereplő a kertészeti kultúrák területén, ezért Deme Jánost, a cég gyümölcstermesztési szakmai vezetőjét kérdezem az elmúlt évek során felhalmozódott tapasztalatairól.

Quantis – Biostimuláció Syngenta minőségben

2023. március 13. 07:15

A növényápolás, illetve növényvédelem egyik legjobban terjedő eszköze a növények ellenállóképességének fokozása.