Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Fagykár után is segít az Amalgerol®

Hechta Kft.

Az előző hetekben érkezett lehűlés miatt a helyenként fellépő fagy erőteljes károsodást okozott a növényeinkben. Főleg alacsonyan fekvő, fagyzugos helyeken fagytak el a növények. Egyéves fejlődésű növények esetében ilyenkor már nincs mit tenni, ha a növény teljesen elfagyott oda a termés. Ha a fagyás csak részleges, még esetleg megmenthető valami a termésből.

Évelő növények vagy ültetvények esetében a növények újra hajtanak és egy részleges termést betakaríthatunk. Szőlő és a gyümölcsök esetében, ha már kifejlett, nagy hajtások fagynak el, az nemcsak az adott évi termést semmisíti meg, hanem az újrahajtott vesszők sem érnek be időben, amely a jövő évi termést csökkenti.

Szőlő- és gyümölcsültetvényekben, dísznövényekben fagykár esetén, az új hajtások minél gyorsabb kifejlődéséről kell gondoskodni. Az új levélzet kifejlődését Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® fokozza a növények növekedési erélyét, az új hajtások kifejlődése gyorsabb lesz, így a növény hamarabb rendelkezik megfelelő levélfelülettel a további növekedéshez és a termés kineveléséhez. AÖP: 1 pont.

Fagykár szőlőben, 2024.04.25.
Fagykár szőlőben, 2024.04.25.

Kertészeti felhasználás esetén egy 20 literes permetezőbe töltünk 2 dl Amalgerol®-t és ezzel permetezzük a növényeket. Erősebb fagykár esetén a kezelést 2 hét múlva megismételjük.

Terménypiaci körkép a nyári betakarítás után

2024. október 16. 09:40

Úgy tűnt, hogy mind mennyiségben, mind minőségben kiegyensúlyozott értékesítési szezonra számíthatunk, amely részben be is igazolódott.

A kukorica lesz a hazai vesztese a klímaváltozásnak, a napraforgó pedig az egyik nyertese

2024. október 6. 14:10

A kukorica helyét részben a napraforgó veheti át, illetve teret nyerhetnek olyan tavaszi vetésű növények is, mint például a cirok és a szója.

A pisztácia lehet az egyik új kultúránk?

2024. október 1. 10:40

Úgy tűnik, a pisztácia termesztésére egyre több lehetőségünk nyílik hazánkban is. Vannak gazdálkodók, akik kísérleti jelleggel már belekezdtek a kultúra termesztésébe.

50 mm csapadék a kukoricavetés óta: alaposan megszenvedtek a gazdák Amerikában is

2024. szeptember 27. 13:10

A gazdák táblatüzekkel küzdöttek, rengeteg kombájn is kigyulladt, ezért idővel tartálykocsikat is vittek magukkal a földekre, hogy vész esetén ott legyen a víz az oltáshoz.

Alacsony európai kajszibarack-termés várható idén

2020. május 5. 15:09

Az időjárási csapások sorozata befolyásolta az európai termőterületeket, és egyikük sem büszkélkedhet azzal, hogy megmenekült előlük.

A hazai gyümölcsültetvények fagykárainak értékelése

2018. március 14. 11:15

Jelenleg csak rügykárokról lehet beszélni, terméskárokra vonatkozóan csak nagyon áttételes és pontatlan következtetések vonhatók le.

Gazdainfó: A koronán innen és túl

2020. március 25. 14:14

A mezőgazdaságot is sújtja több szempontból a jelenlegi helyzet, kiemelten kell azonban figyelnünk a termelés szakszerűségére és a határidők betartására továbbra is.

Fagy: nem lehet megbecsülni a kárt a gyümölcsösökben

2020. március 31. 10:00

Az elmúlt napokban az ország rendkívül sok területén tapasztalhattak éjszakai fagyokat a termelők. Dr. Apáti Ferencet, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökét, a március végén jelentkező fagyok kihatásának értékelésre kértük fel.