Címke: Fagykár

fagykár

A fagykár általában a téli időszakban előforduló tartósabb mínusz hőmérséklet következtében a növényeken keletkezett károkat jelenti. A legnagyobb problémát a korai és a késői fagyok okozzák. Az érintett gazdák jogos, fagykárral kapcsolatos igényeit a kárenyhítési alapból elégíti ki az állam. A fagykárok elleni védekezésre passzív és aktív módszerek állnak a gazdák rendelkezésére. Passzív módszerek: fajtaválasztás, termőhely-választás, virágzáskésleltetés, kémiai védekezés, jégháló, talajnedvesség-tartalom növelése. Aktív módszerek: légkeverés, füstölés, ködösítés, fagyvédelmi öntözés, ültetvényfűtés, fagyvédelemi gépek alkalmazása. Az Agrofórum Online Időjárás rovatában friss meteorológiai információkat és időjárás előrejelzést is talál.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Berobbant a cseresznyeszezon, ilyen minőséget ígérnek a szakemberek

2024. június 1.

Az idén az átlagosnál jobb termés várható, az időjárás azonban – főként az érési időszakban lehulló csapadék – jelentős mértékben befolyásolhatja a tényleges termésmennyiséget.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Emelkedett az orosz búza exportára

2024. május 31.

Az orosz búza exportára tovább emelkedett. Ugyanis várhatóan kisebb mennyiséget tudnak majd betakarítani és a vetési munkálatok is elhúzódtak.

PR cikk / PR cikk

Fagykár után is segít az Amalgerol®

2024. május 3.

Az Amalgerol® fokozza a növények növekedési erélyét, az új hajtások kifejlődése gyorsabb lesz, így a növény hamarabb rendelkezik megfelelő levélfelülettel a további növekedéshez és a termés kineveléséhez.

Szaktanácsadás

Feketednek a diófa levelei! Milyen betegség támadhatta meg?

2024. május 1.

Milyen betegség támadhatta meg a diófámat? A levelein barnulások, sötét elváltozások, pöndörödések láthatók. Fotókat küldök a problémáról. Mit tegyek a betegség kezelésére?

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

56 millió eurós kárt okozott a késői fagy és hó Ausztriában

2024. április 30.

A nyárias meleg után érkező hidegfront jelentős fagykárt okozott Ausztriában. A szőlő- és gyümölcstermesztésben a veszteség 56 millió euró.

Agrárhírek / Időjárás

Már egy mínusz 2 fokos fagy is komoly károkat okozhat a gyümölcsösökben

2024. március 18.

Most kell szorítani a gyümölcsösökért, hiszen a héten fagyos légtömeg szivárog a Kárpát-medencébe, és fennáll a veszélye annak, hogy súlyos károkat szenvednek az ültetvényeink.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Még áprilisban is hirtelen betörő lehűlés veszélyeztetheti a gyümölcsfákat – így védekezzünk ellene

2024. március 8.

Az idén is korán jött a tavasz, a szokatlan februári időjárásnak minden bizonnyal komoly hatása lesz a hazai gyümölcstermesztésre.

Szaktanácsadás

Kifagyhattak a szamócatövek a tél folyamán?

2024. február 21.

Kerti szamócáim levelei fokozatosan halnak el, új leveleket még nem látok rajtuk, ki fognak hajtani, esetleg kifagyhattak?

Szakcikkek / Házikert

Így téliesítsük a kertet egyszerűen!

2023. december 31.

Vajon egy kertet mennyire kell téliesíteni? Nézzük sorra a téli kerti teendőket!