Címke: Fagykár

fagykár

A fagykár általában a téli időszakban előforduló tartósabb mínusz hőmérséklet következtében a növényeken keletkezett károkat jelenti. A legnagyobb problémát a korai és a késői fagyok okozzák. Az érintett gazdák jogos, fagykárral kapcsolatos igényeit a kárenyhítési alapból elégíti ki az állam. A fagykárok elleni védekezésre passzív és aktív módszerek állnak a gazdák rendelkezésére. Passzív módszerek: fajtaválasztás, termőhely-választás, virágzáskésleltetés, kémiai védekezés, jégháló, talajnedvesség-tartalom növelése. Aktív módszerek: légkeverés, füstölés, ködösítés, fagyvédelmi öntözés, ültetvényfűtés, fagyvédelemi gépek alkalmazása. Az Agrofórum Online Időjárás rovatában friss meteorológiai információkat és időjárás előrejelzést is talál.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Jó szilvatermés várható idén

2018. július 30.

Mennyiséget tekintve szép termés várható idén, ami azt jelenti, hogy a Magyarországon átlagnak számító 60-65 ezer tonna szilva, úgy néz ki, kényelmesen meglesz az idén.

Agrárhírek / Agrárközélet

Betakarítás ideje alatt csökken a kárbejelentések határideje

2018. június 17.

Ha a termelő betakarítást tervez, akkor a bejelentésre rendelkezésre álló határidő nem 15 nap, hanem csak 10 nap.

Agrárhírek / Agrárközélet

Több mint 10 milliárd forintot fizettek a biztosítók a gazdáknak

2018. május 8.

A szélsőséges időjárás miatt kárt szenvedett gazdálkodók mentőöve a mezőgazdasági biztosításból származó juttatás volt tavaly is.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

A kajszibaracktól idénre elbúcsúzhatunk

2018. április 9.

A tavaszi fagy a legnagyobb mértékben a kajszibarackot károsította, a becslések szerint a jelentős rügykárok miatt idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani.

Agrárhírek / Agrárközélet

Jövő vasárnapig még bejelenthető a téli fagykár

2018. április 3.

Főszabály szerint a mezőgazdasági káreseményt, így például a téli fagykárt, és az általa okozott várható hozamcsökkenés mértékét a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kell bejelenteni.

Agrárhírek / Agrárközélet

Április közepéig jelenthető be a téli fagykár

2018. március 20.

A 2018-as kárenyhítési évre április 15-ig jelenthető be a téli fagykár.

Növényvédelmi előrejelzés / Növényvédelmi előrejelzés

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18.

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

A hazai gyümölcsültetvények fagykárainak értékelése

2018. március 14.

Jelenleg csak rügykárokról lehet beszélni, terméskárokra vonatkozóan csak nagyon áttételes és pontatlan következtetések vonhatók le.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Agrometeorológia: visszatérő hó és fagy okozhat komoly károkat

2018. március 12.

Az előttünk álló hét második felében már sokfelé kell újabb esőkre, záporokra számítani, majd a hétvégére a téli időjárás is visszatérhet.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Agrometeorológia: megszűnik a fagy, felenged a talaj

2018. március 6.

A mögöttünk álló, átmenetileg száraz hétvége után kedden országszerte ismét csapadék várható. A héten azonban a kezdeti havazás, havas eső, néhol ónos eső után egyre inkább az eső lesz a jellemző halmazállapot.