Hogyan tartsam távol a csigákat a szamócámtól?

Agrofórum Online

Gyakori eset nálunk, hogy a csigák rágják a szamóca terméseit is. Hogyan tarthatom távol a csigákat a szamócámtól?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A csigák sajnos sok kellemetlenséget tudnak okozni a kertben, hiszen jelentős kártételük mellett a növényeket is szennyezik nyálkás testükkel, ürülékükkel és jelenlétükkel egyaránt. A tavasz vége felé, főként, ha bőséges mennyiségű csapadék, vagy öntözés áll rendelkezésre kertünkben, rendszerint nagyobb számban találhatók már meg növényeink közelében.

A csigáknak táplálkozásuk szempontjából több kedvelt növénye is van, de nemcsak zöldségeket, hanem dísznövényeket egyaránt képesek megrágni. Kisebb-nagyobb lyukakat a levelekbe, de a termésekbe is rághatnak, de az is előfordulhat, hogy a még fejlődő növények tövét, szárát elrágva okozzák azok pusztulását. A leggyakrabban a kártevőt nem láthatjuk kertünkben, hiszen éjszaka, nedves és sötét körülmények között válik tevékennyé, így az önmaguk után hagyott nyomok alapján (rágás, nyálka, ürülék) kell beazonosítanunk a csigákat. A szamóca termésén általában kisebb vagy nagyobb bemélyedés jelzi táplálkozásukat, de akár az egész gyümölcsöt is elfogyaszthatják.

A csigák elleni védelem nem egyszerű feladat a kertben, de számos trükk, házi praktika létezik, melyeket érdemes lehet kipróbálni. Első körben, a reggeli órákban, vagy sötétedés után egyedei akár tetten is érhetők, összegyűjthetők. A szamóca esetében jó szolgálatot tehet a friss, száraz szalmával való takarás, de a növények köré szórt hamu egyaránt. Vannak, akik a tojáshéj, műtrágya, kávézacc kiszórását részesítik előnyben, de akár a sörcsapdák kihelyezése is jó módszerként szolgálhat.

Akik nem kedvelik a házi módszerek alkalmazását, azok számára biztosabb megoldást jelenthet a kereskedelemben kapható készítmények vásárlása. Természetes ásványi anyagokból készült, így bio módszernek számít a kiváló nedvszívó képességgel rendelkező, szepolit szilikát tartalmú készítmény kiszórása. Ennek kijuttatása a növény köré, 3-4 cm-es sávban történjen, így a csigák ezzel mozgásuk során találkoznak! Száraz időjárás esetében akár több hét elteltével is képes az anyag hatását kifejteni, viszont jelentős esőzés után ajánlatos a csigaölő készítmény kijuttatását megismételni.

Kiemelt kép: Pixabay

Továbbra is magasak a szamócaárak

2019. május 28. 09:47

A jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás. Az utóbbiak most hiányoznak, és az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani.

Botrítisz a szamócán! Hogyan védekezhetünk ellene?

2022. április 27. 04:36

Fólia alatt nevelek szamócát, egyes töveknél az alsó levelek tövében penészbevonat fejlődött, szürkés színű. Meg lehet állapítani, hogy mi okozza? Mivel védekezhetek ellene?

Mikor kell a cserepes szamócák és málnák földjét cserélni?

2023. március 14. 04:36

Milyen gyakran, és mikor kell a cserepes szamócák és málnák földjét cserélni?

Szamóca az alagútból

2021. április 28. 10:00

Az Egyesült Királyság egyik legimpozánsabb bogyósgyümölcs-termelőjeként a Hall Hunter csapata mindig új, piacbővítő és a vállalkozást fenntartó terjeszkedési irányokat kutat fel. Az alagutas rendszerben termesztett szamóca immár hőszivattyúk segítségével képes biztosítani a megfelelő terméshozamot - olvasható a hortidaily.com-on.