Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Hozamfokozás napelemek segítségével

Hozamfokozás napelemek segítségével

Agrofórum Online

A Romande Energie és Agroscope együttműködve az Insolight-tal napelemes rendszert épített ki a francia Valaisban egy új agrotechnikai megoldás (insolagrin) tesztelése érdekében. A kezdeményezést a Svájci Szövetségi Energiaügyi Hivatal (OFEN) támogatta.

A projektben az installáció potenciális hozamra gyakorolt kedvező hatásainak vizsgálata mellett cél az energiatermelés hatékonyságának felmérése is.

A napelemmodulok szerkezetüknek köszönhetően energia-raktározó (E-MODE), illetve fényáteresztő módba állíthatók (MLT-MODE), mely az árnyékolásnak köszönhetően lehetővé teszi a forró nyarak során a túlzott besugárzás okozta kedvezőtlen hatások kiküszöbölését.

2021 júliusától a Conthey területén elhelyezkedő Agroscope kísérleti központban málna- és szamócaállományban helyettesítik ezzel a megoldással a polietilén fóliás alagutakat, bizonyítandó a mezőgazdasági termelés és elektromos energiatermelés párhuzamos kivitelezhetőségét.

Az összegyűjtött eredmények segítenek az ilyen típusú létesítmények költséghatékonyságának felmérésében és a pénzügyi kilátások tisztázásában is. Az OFEN által támogatott megoldást négy éven keresztül tesztelik 165 m2 alapterületen, amelynek célja, hogy érdemi eredményeket nyújtson, lehetővé téve a jövőbeni nagyszabású telepítések tervezését. A bogyós gyümölcsök takarásban történő termesztése lehetővé teszi a gyümölcs hozamának és minőségének javítását, miközben csökkenti a gombás megbetegedések valószínűségét is.

Svájc energia-stratégiája szerint 2050-re tervezi a szén-dioxid-semlegesség elérését, mely cél megvalósításában az új technológia nagy segítséget nyújthat.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9337814/growing-berries-under-solar-modules-instead-of-polytunnels/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy uborkamag fejlődése: 81 nap 60 másodpercben

2024. július 14. 14:10

A képsorok nemcsak kezdő kertészeknek, hanem akár gyerekeknek is érdekesek és tanulságosak, sőt szórakoztatóak lehetnek.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Évről évre csökkenő tendenciát mutat a hazai málnatermesztés

2018. június 19. 06:00

A magyar málna fagyasztóipari hasznosítása jelenleg a megszűnés határán áll, mivel Lengyelországból és Szerbiából olcsóbban lehet kész fagyasztott árut importálni, mint a hazai alapanyagot megvásárolni.

Drágult az ukrán málna

2019. július 3. 16:33

Az ukrajnai termelők nem sietnek a megállapodással, mivel legtöbbjük inkább nem szedi le a gyümölcsöt, minthogy áron alul adják el.

Visszaesett a bosznia-hercegovinai málnatermelés

2020. január 28. 12:03

2019-ben 19749 tonna málnát takarítottak be Bosznia-Hercegovinában 2936 hektárnyi területről. 2018-ban 27466 tonnát 3500 hektárról, ami 21%-kal volt több mint 2017-ben.

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

2019. október 2. 04:38

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.