Mivel kezeljem lisztharmatos és levéltetves rózsáimat?

Agrofórum Online

Tudnának nekem segíteni? Mivel kezeljem lisztharmatos és levéltetves rózsáimat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A rózsák sokak kertjében központi díszítő szerepet töltenek be, viszont szépségük megőrzéséhez sok ápolásra, metszésre, és a levéltetvek és lisztharmat elleni védekezésre is szükség van. A levéltetvek megjelenése mostanra már valamennyi fogékony kerti növény esetében általánosnak mondható. A gyümölcsfák, zöldségfélék, de ezzel együtt a dísznövények is szenvedhetnek a levéltetvek különböző fajainak szívogatásától. Táplálkozásuk során azonban nemcsak gyengítik a növényeket, hanem mézharmattal, valamint az azon megjelenő korompenész miatt is szennyeznek jelenlétükkel. Fontos megemlíteni azt is, hogy a növényeket érintő, fontos vírusbetegségek terjesztésében is kiemelt szerepet kapnak, így emiatt is kiemelt jelentősége van a mihamarabb elvégzett kémiai kezeléseknek. Ajánlatos a növényeket gyakran átvizsgálni, ezzel jelenlétüket mihamarabb igazolni.

A levéltetvek ellen már a tavaszi időszak kezdetén is védekezhetünk, telelő tojásaik ellen olajtartalmú lemosó kezeléssel. A vegetációs időszakban kiskerti körülmények között több készítmény is felhasználható levéltetvek ellen, melyek közül pl. a Mospilan 20 SG és a Decis vannak engedélyezve a rózsa, így a fás szárú dísznövények esetében is.

A lisztharmat szintén gyakori és jelentős betegsége a rózsának, mely díszítőértékét akár nagyobb mértékben is képes rontani. A lisztharmat nemcsak a leveleken okoz fehér bevonatot, hanem a virágokon egyaránt, valamint a bimbókat is képes megfertőzni. A levelek a betegség nyomán kanalasodnak, a hajtások pedig torzulnak. A lisztharmat a levéltetvekhez hasonlóan már korán megmutatkozhat a növényeken, hiszen a fertőzött rügyekből fejlődő hajtásokon finom, összefüggő fehér bevonatot hoznak létre már korán tavasszal.

A rózsa esetében tehát még a fakadás előtt ajánlatos lemosó kezelést alkalmazni, kéntartalmú készítmény alkalmazásával. A vegetációs időszakban a fertőzést a meleg és a páradús környezet segíti elő, így tavasztól nyár elejéig, valamint ősszel kell fokozottan ügyelni megjelenésére. Védekezésre házikerti körülmények között a Difeno 25 EC, Saprol Rózsa és a kén hatóanyagú készítmények használata ajánlható.

Kiemelt kép: Pixabay

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Hogyan indul a vegetációs időszak a kalászos gabonákban?

2020. március 16. 08:57

A március első felében gyakori melegebb időjárás hatására feléledt a természet. Meglehetősen jól látható ez az őszi kalászos gabonák tábláin, amelyek (az „éhező”, fejtrágyázásban még nem részesített őszi árpák élénksárga állományait leszámítva) élénkzöld színe egészséges növényállományokra enged következtetni. Ez az idillinek mondható kép ugyanakkor durván megtévesztő is lehet. Az egészségesnek látszó lombozat mélyén esetenként több kórokozó is feléledt már a sikeres áttelelésből és éppen készül arra, hogy a lombozat elpusztításával hatékonyan csökkentse a későbbi termést.

Növénykórtani helyzetkép az őszi vetésű szántóföldi kultúrák állapotáról január végén

2023. január 28. 05:36

Az átlagnál csapadékosabb ősz után gyakorlatilag november eleje óta a szántóföldek és a rajtuk növekvő őszi vetésű kultúrák folyamatos csapadék- és víznyomás alatt álltak, aminek hatása már erőteljesen látható ezen kultúrák növénykórtani állapotán is.

Gombaölő szeres védekezés kalászosokban

2023. május 19. 08:34

Tazer Kombi csomagunk kétféle hatóanyaga erős védelmet biztosít, a zöldítő hatás pedig a „ráadás”.