Miért nem fejesedik a karfiol?

Agrofórum Online

Furcsa és sajnálatos jelenségre lettem figyelmes ezen a nyáron: nem fejesedik a karfiol. Mi okozhatja a termés elmaradását?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A karfiol termését fejnek vagy rózsának is nevezik, mely egyébként nem más, mint a növény húsosan megvastagodott virágzata. A karfiol termesztése a többi káposztaféléhez hasonlóan alakul, viszont néhány tekintetben igényesebbnek mondható társainál, melyre kiváltképp ügyelni szükséges.

Hőmérséklet

Hőmérséklet szempontjából kissé magasabb tekinthető számára optimálisnak, viszont a mostani nyári hőségnapok a karfiol számára is már túlzottan melegnek mondhatók. A fejképződés elmaradása a hőmérséklet alakulása miatt is bekövetkezhet, hiszen nyáron előfordul, hogy az egészséges levelek megléte ellenére sem találunk a növényen fejkezdeményeket. A rózsaképződés ugyanis csak akkor tud hiánytalanul bekövetkezni, ha az éjszakai hőmérséklet a nappalinál hűvösebbnek mondható. Az éjjeli hőmérsékletnek kb. 20 fokig kell lehűlnie ahhoz, hogy a virágzás megkezdődjön. Magas hőmérsékleten viszont nemcsak a virágzás maradhat el, vagy indulhat késve, hanem a növény párologtatása is fokozódik.

Öntözés

A nagy melegben, kellő mennyiségű víz rendelkezésre állása nélkül, gyakran a növények tápanyaghiánya is megmutatkozik, így érdemes ekkor a karfiol rendszeres öntözéséről gondoskodnunk. A locsolást ajánlatos az esti órákban elvégezni, ezzel ugyanis a növény körüli talajrészt is tudjuk hűteni, így nemcsak az egyenletes víz- és tápanyagellátását, hanem a virágzást is elősegíthetjük. A talaj jelentősebb mértékben való lehűtése viszont csak nagyobb mennyiségű víz kijuttatásával érhető el, mellyel a növény számára ideális magasabb páratartalom egyaránt megteremthető.

Tápanyagpótlás és takarás

A fejesedés bekövetkezte után is ajánlatos a karfiol ápolására ügyelni, főként a rózsát érintő elváltozásokat megelőzni. A termések épségének megőrzése érdekében a növényt a további időszakban is kellő öntözésben kell részesíteni, hiszen gyakori problémaként jelenik meg a fej lilás elváltozása. A lilás elszíneződés a növény bórhiánya miatt alakul ki, viszont a legtöbb esetben ennek megjelenése az elégtelen öntözésre vezethető vissza, hiszen száraz talajból a bór felvétele gátolva van. A fej barnulása szintén gyakori problémaként jelenik meg, mely a fejet ért erős fényhatás következtében alakul ki. Érdemes már előzetesen olyan fajtát választani, melynek levelei a fejet is takarják, vagy a fej takarásáról nekünk kell gondoskodni.

Kiemelt kép: Pixabay

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.

Meleggel és tápanyagellátással összefüggő fejlődési zavarok karfiolon

2020. október 25. 10:46

Az elmúlt években többször tapasztalt nagy meleg és légköri aszály kedvezőtlenül hatott a káposztatermesztésre, amit a romló termelési kedv, és az elmúlt években tovább csökkenő termőterület is jól jelez.

Hogyan kell a gyomirtást végezni a káposztában?

2018. május 9. 07:27

H. László kérdése: Hogyan történjen a káposztafélék gyomirtása, főleg a kétszikű gyomok ellen, továbbá a káposztalégy elleni védelme szabadföldön?

Fóliák hasznosítása, VI. – A karfiol, valamint a fejes és kelkáposzta hajtatás

2024. február 23. 14:40

A káposztafélék késő tavaszig jól tárolhatók, ennek ellenére vannak, akik áprilisban már szívesebben fogyasztanák a frissen szedett fejes és kelkáposztát vagy a karfiolt.