Mire ügyeljünk a paradicsomból való magfogás során?

Agrofórum Online

Idén nagyon ízletes paradicsomot sikerült termesztenünk vásárolt palánták ültetésével. Szeretném ezt a minőséget jövőre is szavatolni. Mire ügyeljünk a paradicsomból való mag begyűjtése során? Hogyan kell tárolni a magokat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A magfogás, bármely zöldségfajról, vagy akár dísznövényről legyen is szó, nem tekinthető nehéz feladatnak, viszont nem árt egy-két dologra ennek során tekintettel lennünk. A zöldségnövények esetében, így a paradicsomnál is, kiemelt szerepe van annak, hogy csak olyan termésből gyűjtsünk magokat, melyek épek, egészségesek, fogyasztásra is alkalmasak. A beteg termésekből ugyanis csak ritka esetben nyerhetők ki olyan magok, melyekből életerős növényeket tudunk majd nevelni.

A hibrid, vagyis F1 magokból származó növényekről sem érdemes magokat gyűjteni, hiszen belőlük származó utódnemzedék növényei nem lesznek homogének, akár több, jelentős tulajdonságukban is eltérők lehetnek. Paradicsom és paprika, de az uborka esetében is gyakori a hibridmagból való szaporítás, így erre mindenképp ügyeljünk a magok begyűjtése előtt! A zöldségnövények magjait akkor érdemes begyűjteni, ha terméseik már teljesen megértek, melyet a paradicsom esetében a fogyasztásra való érettség jelez, de pl. a paprikánál a piros színezettség. A borsó és a bab begyűjtésének idejét jelzi hüvelyeiknek sárga színezettsége, míg a salátamagokat a reggeli órákban, viaszérésben érdemes megszedni.

A magok kinyerése után fontos feladat azok tisztítása és szárítása. A szárítás végezhető a szabadban, vagy akár a szobában is, a lényeg, hogy a páratartalom alacsony legyen, és a magokat vékony rétegben kiterítve, pl. papírtörlőre, újságpapírra elhelyezve szárítsuk. A megszárított magokat tisztítsuk is meg, távolítsuk el a növényi maradványokat, szemetet, betegnek tűnő és sérült magokat! A beteg és nem kellő mértékben megszárított magok nem tárolhatók sokáig, ugyanis hamar megpenészednek, a tárolás során tönkremennek.

A magok tárolása tavaszig lehetőség szerint papírzacskóban történjen, ebben tudjuk ugyanis legjobb szellőzésüket biztosítani. A zacskók tárolására olyan hely alkalmas, melynek a páratartalma és a hőmérséklete is alacsony. Továbbá ügyeljünk arra is, hogy a begyűjtött magokat megjelöljük, a gyűjtés dátumát, a növény faját és fajtáját is feltüntessük!  

Kiemelt kép: Pixabay

Hogyan és mivel tudok hatékonyan védekezni a paradicsomvész ellen?

2023. augusztus 1. 04:36

Hogyan és mivel tudok hatékonyan védekezni a paradicsomvész ellen a kertemben? Nálam már a leveleken és sajnos a bogyókon is megjelent a betegség.

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom?

2020. július 29. 07:08

Miről ismerem meg, hogy vírusos a paradicsom növényem? Hogyan védekezhetek ellene?

Nagy terméshozam kis helyen: a biointenzív kertészet

2024. április 3. 16:10

A biointenzív kertészet a természeti folyamatokra és az ökológiai egyensúlyra támaszkodik a növények termesztése során.

Milliárdos beruházás: egyre több zöldséggel tudják ellátni a magyar piacot

2022. május 30. 10:36

Elérte legmagasabb pontját a DélKerTÉSZ több mint 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai központja.