Zöldség
Zöldség

Ezért érdemes kacsolni a paradicsomot

Ezért érdemes kacsolni a paradicsomot

Agrofórum Online

A paradicsom gondozása nem bonyolult dolog, kacsolása viszont fontos feladat a termesztésében. Rendszeresen végezve lesz gyönyörű, egészséges és nem utolsósorban bőséges termése a növényünknek.

De mi is az a kacs és hogyan kell végezni a kacsolást? A kacs egy hónalj hajtás, amely a paradicsom levélnyelének és szárának találkozásánál tör elő. Ezek folyamatosan megjelenő kis hajtások, amely által növényünk gyorsan besűrűsödhet, így minimum hetente érdemes letördelnünk őket.

Ennek hiányában új szár képződik belőlük, és túl sűrűvé, levegőtlenné válik, amelyből kifolyólag rendezetlen bokorrá fejlődhet a növény és nem hoz annyi termést. Ennek oka, hogy a napfény nem éri megfelelően a paradicsomot, sőt akár gombás betegségek is könnyen megjelenhetnek rajta.

A metszést a szezon során kell elvégezzük, általában akkor, amikor a növény eléri a 30-40 centiméter magasságot, és a szárai kezdenek szerteágazni. Ezt követően érdemes két-három hetente, egyes esetekben akár hetente újra végigmenni növényeinken.

Így szabaduljunk meg a felesleges hajtásoktól

Első lépésben fontos a felesleges hajtások megfelelő kiválasztása, annak érdekében, hogy elkerüljük az értékes szárak véletlen eltávolítását. A kacsok valójában könnyen felismerhetőek, ezek azok a hajtások, amelyek a levélnyél és a fő szár találkozásánál növekednek.

Eltávolításukra használhatunk éles metszőollót, vagy akár csak a kezünkkel is letörhetjük azt, ha még egész fiatal hajtásról beszélünk. Arra azonban érdemes figyelni, hogy kerti olló használatával semmiképpen se sértsük meg a növény egyéb részeit.

A megfelelő metszésnek köszönhetően a paradicsomunk igen hamar elkezdhet növekedni, így érdemes minél előbb támogatnunk a fő szárunkat valami támrendszerrel vagy karóval. Ez a stabilitás hozzájárul ahhoz, hogy a fő szárunkat megtartsuk.

Fontos még, hogy növényünk nemcsak a kis hajtások eltávolításával tehet szert gazdag termésre. A beteg és/vagy sérült leveleket is érdemes eltávolítani a kacsolásunk alkalmával.

Nem kell aggódnunk, amennyiben elkerülte a figyelmünket 1-1 hónaljhajtás. Minél kisebb a kacs, annál egyszerűbb eltávolítani, akár kezünk segítségével, anélkül, hogy a növényben sérülést okoznánk.

Azonban, ha nem vettünk észre egy megbújt szárat, akár már 10 centire is megnőhetett. Ebben az esetben akár a földbe is tehetjük, és ha a lehetőség adott, nevelhetünk belőle újabb növényt.

Vagyis amennyiben szaporítanánk a paradicsomállományunkat, érdemes lehet hagyni néhány jól megválasztott hajtást megerősödni. Ezeket a kis zöld hajtásokat 5-10 cm mélyen kell majd földbe helyeznünk, és jó alaposan meg kell locsolnunk.

Így nyújthatja el a szezont

A hónaljhajtásról nevelt paradicsomnövények ültetése alternatív módszer a paradicsomtermesztésben. Az így nevelt növények azokban az esetekben, amikor a fagyok beálltával, a növényeket védett, világos helyre helyezik át, a paradicsomok tovább fejlődhetnek és érhetnek. Ez a módszer lehetővé teszi esetleges késői termés gyűjtését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

2024. június 10. 14:40

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, és a drágulás még aligha ért véget.

A talaj nélküli termesztésből származó paprikának valóban gyengébb a beltartalma? Most kiderült!

2024. június 10. 09:10

A fogyasztók nem találtak különbséget a két termesztőközegen termett paprikabogyók között, rácáfolva a közkeletű vélekedésre.

Zöldséges vetésforgóban másodnövényként jól termeszthető a cékla

2024. június 7. 14:10

A cékla fényigénye nagy, az árnyékos környezet (pl. köztestermesztés) kevésbé a termés tömegére, inkább minőségére van kedvezőtlen hatással.

Fejes saláta helyett nyáron a római, más néven kötözősaláta termesztése javasolt

2024. június 5. 16:10

A kötözősaláta egyéves, a fészkesvirágúak családjához tartozó levélzöldségféle. Gyökérzete nem hatol mélyen a talajba.

Ötszörösére drágult a paradicsom, a McDonald's is kivette a kínálatából

2023. július 27. 15:10

Hazánkban idén márciusban kellett a legtöbbet fizetni egy kilogramm paradicsomért, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adati szerint akkor átlagosan 1870 forint volt a fogyasztói átlagár.

Milliárdos beruházás: egyre több zöldséggel tudják ellátni a magyar piacot

2022. május 30. 10:36

Elérte legmagasabb pontját a DélKerTÉSZ több mint 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai központja.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XII. – Paradicsom hajtatása, II. rész

2024. március 19. 12:10

Jelentős azoknak a kisebb paradicsomhajtató gazdaságoknak a száma, amelyek később, csak valamilyen előnövény (fejes saláta, hónapos retek, káposztafélék stb.) betakarítása után ültetnek.

Másodpercek alatt kielemzi a paradicsomot egy telefonos alkalmazás

2023. október 28. 13:10

Bár szobanövényekre már számos applikáció kapható, amely segít a növények gondozásában, ezúttal megjelent az első agrár-applikáció, amely mélyreható analízist képes adni a terményekről, méghozzá fotó alapján.