Makrofómina szedi áldozatait a napraforgóban

Agrofórum Online

A Macrophomina phaseolina, makrofómina, vagyis hamuszürke szárkorhadást okozó kórokozó gomba tünetei jelentkeztek egy Tárkány melletti napraforgó táblán. A csökött növekedésű, már érő magvú napraforgók esetében már semmilyen védekezési lehetőségünk nincsen, és rossz hír, hogy korábban sem lehetett volna védekezni ellene levélen át ható fungicidekkel.

A makrofómina egy trópusi talajlakó gomba, mely szaporodásának jót tesz a magas hőmérséklet, a lazább, könnyebb felmelegedést eredményező talajszerkezet.

Felmerül a szárazság okozta törpült növekedés gyanúja, azonban ezt a folt jellegű megjelenések, és az állomány többi részének kifogástalansága megcáfol. A szár szárad, felrepedezik, és a bélszövetet feltárva milliónyi apró mikroszkleróciumot lelhetünk fel. Részben polifág kórokozó, más kétszikűeket is megfertőz, többek között a kukoricát is…

A videóban Hertelendy Péter növényorvos közreműködik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mely pH sávban a legaktívabbak a hasznos talajlakók? Eláruljuk! - Calmit meszezés a talajokért

2023. február 5. 09:24

A Calmit Hungária Kft. mezőgazdasági üzletága talajjavító mésztermékek értékesítésével, valamint talajjavítási szaktanácsadással foglalkozik.

KWS új generációs kukoricahibridek 2019-ben! (Kapeller Zoltán, Mezőszilas)

2018. október 8. 06:00

A KWS Magyarország Kft. a 2019-es szezonra három új kukorica-, és egy napraforgóhibridet mutat be a magyar gazdálkodóknak.

Hardi Percek III. rész - Légzsák

2018. november 16. 09:02

Milyen előnyei vannak a légzsáknak egy permetezőgépen? A Hardi Percek legújabb részében erre próbálunk rávilágítani.

Újra vár a szántóföld! Ismét találkozhatunk egymással!

2021. május 25. 09:32

Végre irány a szántóföld, végre újra találkozhatunk egymással! Az online térből kilépve június közepén ugyanis négy időpontban, négy helyszínen ötödik alkalommal rendezik meg az AgroFIELD Akadémia Konferencián, ahol minden résztvevőt objektív vizsgálati eredmények várnak.

Kukoricavetés a szárazságban - Precíziós gazdálkodás és víztakarékosság a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

06:34

Kukoricavetés a szárazságban - Precíziós gazdálkodás és víztakarékosság a Balogh-Farm Tépe Kft.-nél

2019. május 6. 09:01

Berettyóújfalu határában is nagy erőkkel dolgoztak a mezőgazdasági gépek április végén, hiszen a Balogh-Farm Tépe Kft. területein is megkezdődött a kukorica vetése - természetesen modern szemlélettel, folyamatosan fejlesztett gépparkkal és a helyspecifikus gazdálkodás jegyében. A Debrecent elkerülő autópálya mellett fekvő táblán a Dekalb DKC 4943 hibridje került a talajba, átlagosan 73 000-es tőszámmal, ám a csapadékszegény időszak miatt idén ezen némiképp csökkenteni kellett.

A szántóföldön lekerül a király ruhája - Megéri ott lenni az Agrofield Akadémián

02:49

A szántóföldön lekerül a király ruhája - Megéri ott lenni az Agrofield Akadémián

2019. augusztus 23. 18:02

Szeptemberben testközelben, a szántóföldön várja a gazdálkodókat az Agrofield Akadémia, méghozzá az ország három pontján, Püskiben, Dalmandon és Görbeházán.

Borsó vetőmag-előállítás profi technológiával - szélsőségek között is

2022. június 7. 12:14

Május végén szépen virágzott a borsó a 900 hektáron hagyományos szántóföldi növényeket termesztő Gergely Farm egyik tábláján. A Borsod megyei Gesztely térségében működő agrárvállalatnál majdnem két évtizede foglalkoznak zöldborsó vetőmag-előállítással. Mivel a kultúra kifejezetten jövedelmező, és a búza előveteményének is kiváló, így a technológiára évről évre különösen nagy figyelmet fordítanak.