Házikert

Tippek kánikula idejére, amiket a kertben használhatunk

Agrofórum Online

Most, hogy itt van az igazi nyári kánikula, a kertben is másképp kell dolgozni, és kicsit át kell formáljuk a kertről alkotott gondolatunkat. Tippek következnek kánikula idejére, hogy a kert újra örömhely legyen.

A kertről sokáig azt gondoltuk, hogy csak a dizájn a fontos és egyfajta presztízskérdés a kertünk. De ezek mind az egó játékai és az utóbbi években már kezd megfordulni a kocka: elkezdett végre fontos lenni az ökológia is a dizájn mellett. A kánikula idejére vonatkozó tippek között is inkább a fenntartható kert és az ember kapcsolata a fő vezérszál, így nyitott szívvel és nyitott elmével kell(ene) olvasni most ezt az írásomat.

Fásítsunk, de ne ész nélkül!

Mindig csak azt halljuk, hogy fásítsunk, fásítsunk. Ezzel nem is lenne baj, csak a hogyan egy nagyon fontos kérdés. Ha megfelelő fafajokkal állunk neki, amik a mi kertünkhöz, kertünk talajához, helyi mikroklímához igazodnak, akkor nagyszerűen járunk el. De ha a dizájn oldalról fogjuk csak meg és pálmafáktól kezdve a hazai klímához egyáltalán nem illeszkedő fafajokkal dolgozunk, akkor tévúton járunk. Hosszútávon biztosan.

Cserjékre ugyanúgy szükség van

Mérges tudok lenni, amikor azt olvasom, hogy csak a fák adják meg a megoldást, mert ez messze nem igaz. A kerti élőlények nagy része nem a lombkoronában húzza meg magát, hanem a cserjeszintben és egyéb búvóhelyeken (pl. rőzsekupacok alatt). Így, ha egy kertben csak a fák és évelők dominálnak, akkor a cserjeszintre is oda kell figyelni. A cserjék szelet is fognak egyébként, és mivel létrejön a klasszikus gyepszint – cserjeszint – lombkoronaszint, így a kerti pára is jobban megmarad, a helyi mikroklíma is javulni fog. 

Tippek kánikula idejére
Heti párszor jól esik a növényzetnek a felülről jövő, úgynevezett frissítő öntözés is (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/locsolas-ontozes-viztomlo-kozelkep-4207906/)

Öntözni csak okosan

Heti párszor jól esik a növényzetnek a felülről jövő, úgynevezett frissítő öntözés is, mert ilyenkor felfrissülnek, a por lejön a levelekről és olyan, mint nekünk egy kis wellness. De alapesetben nagy kánikulában a legjobb, ha helyileg öntözünk, pl. csepegtető öntözőrendszerrel, hiszen így csökken a feleslegesen elpárolgott víz is, kevesebb a vízveszteség öntözéskor. 

Mulcsozzunk és mulcsozzunk!

Tudom, a kavicstenger is divatos, de tegyük félre most ezt az irányzatot, mert ennyiből le is betonozhatnánk a kertet. Ha jól mulcsozunk és megfelelő térállásba ültetjük a növényeket, akkor egy nagyon jól működő rendszert hozunk létre. Erre való a komposzthagyó mulcs is például, ahol mindent nyugodtan az ágyásba lehet szecskázni, ott helyileg fog komposztálódni. A mulcs egy időben csak dekorációs céllal került a kertekbe, majd elkezdték az emberek megismerni a gyomelnyomó képességét is, de mára már ismert a víztartó képessége is. Elegendő vastagságban, egy jó 5-10 cm vastagságnál már szépen megtartja a talajban a vizet, ami nagy aszálykor a növényeknek egy stabil és kiszámítható vízfelvételi lehetőséget fog biztosítani.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

A zöldtrágya nem kamu, próbálja ki a kertben is!

2024. szeptember 19. 09:40

A zöldtrágyanövények jótékony hatását érdemes próbára tenni a házikertekben. Bemutatjuk, hogyan és milyen növényekkel érhetünk el eredményt.

Indulhat a kétnyári virágaink ültetése, hogy a következő évben pompázzanak

2024. szeptember 18. 16:10

Az ősz ideális időszak a vetésre, így a növényeknek elegendő idejük van megerősödni a tél előtt, és tavaszra színes, illatos virágokkal díszíthetik a kertet.

Hogyan ültessünk helyesen mogyorót?

2024. szeptember 17. 14:40

Mogyoróbokrot ültetni hálás dolog, hiszen a növény, bár eleinte több évet is kell várnunk a termésére, később évtizedeken át gazdag terméssel örvendeztet meg minket.

Öntözésfejlesztés: hol és hogyan érdemes?

2018. december 10. 10:38

Örvendetes, hogy az öntözésfejlesztésben konkrét lépéseket alapozott meg a kormány, de ügyelni kell arra, hogy maradjunk a realitásoknál – figyelmeztetnek elemzésükben az OTP Agrár szakértői.

Az öntözés és hatása a talajra

2018. december 1. 05:36

A fejlett növénytermesztési termesztéstechnológiának ma már része a víz pótlása is. Az öntözést és tápoldatozást tervszerűen be kell építeni a technológiába, melynek kivitelezése során figyelembe kell venni az öntözés talajra gyakorolt hasznos és káros hatásait egyaránt.

Így virágzik sokáig a liliom a kertben

2023. szeptember 4. 05:40

A liliomok (Lilium) között vannak nehezebben és könnyebben gondozható növények. Ha megfelelően válogatjuk össze a fajokat és fajtákat, akkor majdnem egész évben díszíthetik a kertünket.

Milyen betegség támadta meg a batátapalánta szárát és leveleit?

2023. április 19. 04:38

Édesburgonya-palántát nevelek májusi kiültetésre a lakásban az ablak előtt, és a palántákon eddig még nem látott elváltozások nőttek, kis kiemelkedések, mint a kiütések (képet mellékelek). Leveleken és a száron is vannak. Milyen betegség ez? Meggyógyíthatók és kiültethetők lesznek?