Ház, táj

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darazsakról? – II. rész

Agrofórum Online

Az ismertebb kecskedarázsról, a német darázsról és a padlásdarázsról az előző cikkben volt szó, most a nagyobb méretű társas darázsfajt, a lódarazsat és a hozzá rendkívül hasonló, bár magányos életmódú óriás tőrösdarazsat mutatjuk be. Fontos ugyanis, hogy ne keverjük őket össze!

A cikksorozat előző részében taglaltuk, hogy a darázsfajokat életmódjukat tekintve két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos darazsakat és társas darazsakat. A magányos darazsak szokásairól és legfőbb fajairól egy korábbi cikkben volt szó, sőt a társas darazsak közismertebb fajaival is találkoztunk már: ők voltak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Ennek a cikknek a főszereplői a lódarázs és a hozzá rendkívül hasonló óriás tőrösdarázs lesznek. A tőrösdarázs ugyan magányosan élő fajnak tekinthető, de a lódarázstól való megkülönböztethetősége bemutatása miatt a két faj együtt kerül ismertetésre.

Lódarázs

A lódarázs (Vespa crabro) vagy más néven európai lódarázs a társas darázsfajok közé tartozó, leginkább Ázsiában és Európában elterjedt darázsfaj. Ijesztő mérete nem is a legnagyobb a kontinensen, mégis a királynőjének mérete elérheti a 3,5 cm-t is, a dolgozók maximum 2,5 cm nagyok.

A lódarázs a fészeképítő darázsfajok közé tartozik. Élőhelyének kiválasztásában nem kifejezetten válogatós: szereti a korhadt fatörzseket, fákat, de előfordul, hogy tetőszerkezetek közé vagy madárodúkba épít fészket. A fészkének alapanyaga fa, amit hatalmas csáprágójával pépesít össze, majd a nyálával összekeverve tapasztja a fészekhez.

A lódarázs mérete ellenére nem agresszív faj
A lódarázs mérete ellenére nem agresszív faj

A lódarazsaknak az utódok etetése miatt fehérjében dús táplálékot kell gyűjteniük. Ilyenkor rovarokat, méheket, más darázsfajokat és legyeket ejtenek el. Szeretik az édes nedveket is, gyakran lopnak mézet a méhektől, valamint a fák nedvét is előszeretettel fogyasztják.

Mivel a lódarázs a szociális darázsfajok közé tartozik, ezért ők is hatalmas kolóniákban élik mindennapjaikat. Bármennyire is ijesztőnek tűnnek a méreteik miatt, ok nélkül nem támadnak emberre, sőt, a kecskedarázshoz és a német darázshoz képest kifejezetten nyugodt fajról beszélünk.

Sajnos azonban, ha fenyegetve érzik magukat, akkor minden teketória nélkül támadásba lendülnek. Csípésük az egyik legveszélyesebb az említett darázsfajok közül, és ha ez még nem lenne elég, képesek mérgüket akár több méter távolságra is kilőni a kiszemelt célpontra.

Óriás tőrösdarázs, a legnagyobb hártyásszárnyú

Az óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata) egy jámbor, bár óriási méretekkel megáldott darázs. Európában általánosan elterjedt faj, így hazánkban is számos egyede él. Nemcsak a magyarországi darázsfajok között a legnagyobb, hanem Európában is ő a legméretesebb hártyásszárnyú. Testhossza elérheti a 4,5 cm-t is.

Az óriás tőrösdarázs kiváló beporzó
Az óriás tőrösdarázs kiváló beporzó

Nagyon fontos tudni, hogy védett rovar, természetvédelmi értéke 50.000 Ft. Szerencsére a számuk hazánkban gyarapodott az elmúlt években, annak ellenére, hogy a nőstény csak néhány petét rak le évente. Főként májustól októberig találkozhatunk velük, amikor a nappalok kellően felmelegedtek már.

Az óriás tőrösdarázs nem fészekben neveli az utódokat. Otthonukként a kertek és parkok korhadt fái, komposztálói szolgálnak. A fürkészdarazsakhoz hasonlóan élősködő életmódúak: a nőstény nagyobb rovarlárvákat (pl.: ormányosbogarak lárváit, cserebogár pajorjait) bénít meg, majd a lárva testére helyezi a petéit. A kikelő lárva kezdetben a pajor testnedveivel táplálkozik, majd később befúrja magát áldozatába. A tőrösdarazsak ezzel is hozzájárulnak a kártevők létszámának csökkentéséhez. A lárva bebábozódását követően a következő év tavaszán repül ki.

Mivel sok virágot látogat fő tápláléka, a virágnektár felkutatásához, ezért számos növényt meglátogat a repülései során, így fontos beporzója a rovarokra utalt virágoknak.

Bár mérete miatt mindenkinek a menekülési reakciója indul be elsőként tőle, tényleg teljesen ártalmatlan rovar ránk nézve. A poszméhhez hasonlóan ez a faj is egy félénk, barátságos óriás. A fullánkját valóban csak a legvégső esetben, önvédelemre használja.

A lódarázs kisebb a tőrösdarázsnál, és színezetében is eltér tőle
A lódarázs kisebb a tőrösdarázsnál, és színezetében is eltér tőle

Ne keverjük őket össze!

Direkt hagytam a végére a két faj küllemi leírását, ugyanis számos pontban eltér a külsejük a másiktól. Nézzük, hogyan különböztethetjük meg őket!

 LódarázsÓriás tőrösdarázs
Méret2,5 cm (királynő: akár 3,5 cm is lehet)Nőstény 4,5 cm, hímek 2-3 cm
FejSárgás színű, barna mintázattalNőstényé sárga, hímé fekete
TorBarna és feketeFekete
PotrohSárga, rajta feketés csíkokFekete, rajta négy sárga folt
SzárnyakBorostyánsárga és barnaSzürkés árnyalatú fekete
LábakKarcsúak, barna színűekHosszúak, fekete színűek

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.

Allergiás kertészkedik – a pollen és a megporzás

2024. augusztus 5. 05:40

Értsük meg a növények különböző szaporodási stratégiáit! Mi a különbség a szélbeporzású és rovarmegporzású növények pollenjei között? Melyik növények egy- és melyek kétlakiak? Mit jelent az egyivarú és kétivarú virág fogalma?

Ne szedd fel! – Védett gombafajok

2022. május 3. 06:36

Ahogy a mérgező gombák beazonosítása szó szerint életbevágóan fontos, úgy a védett gombafajok felismerése is kiemelt figyelmet igényel a gyűjtés során. Készüljünk fel arra is, hogy ezeknek a fajoknak bármelyikével találkozhatunk!

Hazánk kincsei III. rész - A 2019-es év madara, kétéltűje és emlőse

2019. augusztus 28. 04:36

A Magyar Természettudományi Múzeum idén januárban is kihirdette a 2019-es év „legjei” verseny győzteseit a szakma által nevezett madár-, rovar-, emlős-, hal-, és kétéltűfajok, valamint a növény- és gombavilág képviselői közül. Ez a cikk a 2019-es év madaráról, kétéltűjéről és emlőséről szól.

Hogyan lehet a hóvirág és a tőzike harangszerű virágait egymástól megkülönböztetni?

2023. március 16. 04:37

Hogyan lehet a hóvirág és a tőzike bókoló, harangszerű virágait egymástól megkülönböztetni? Összességében milyen hasonlóságok és különbségek figyelhetők meg a két növény között?

Melyik rovar szabálytalan alakú képlete látható a karácsonyfán?

2022. december 31. 04:36

Karácsonyfa hajtásán egy furcsa, kb. 2 cm-es, kemény, szabálytalan alakú képletet találtam, ami a levelekhez van rögzítve. Milyen rovar alakja lehet? Mit tegyek vele, gondolom a meleg lakás nem jó neki?