„Mi fán terem a szója?”

Agrofórum Online

A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület a Pap és Papp Kft.-vel karöltve azt a célt tűzte ki idén is, hogy a magyar szójatermesztést érintő szakmai információkkal karolják fel a sikeresen termeszteni vágyó gazdálkodókat. Az idei Szója Roadshow Baranya vármegyei hoboli megállójánál a szakemberekkel támogatott rendezvényen több mint kétszáz érdeklődő vett részt – amely igazán példa értékű.

A szójatermesztésben rejlő lehetőségek

Amit itt szeretnénk bemutatni, az a szójatermesztésben rejlő lehetőségek, valamint ennek az agronómiai, talajtani aspektusai. A gyakorló gazdák számára segítséget nyújtani képes szakemberek segítségével átfogó információhalmazt nyújtunk az érdeklődők számára. Nagy szívfájdalmam volt, hogy a szója vetésterülete hazánkban százezer hektár alatt mozgott, és a létező stratégia ellenére is elmaradt az áttörés, amely máig váratott magára: végre 111 ezer ha-ral büszkélkedhetünk.

– mondta el a rendezvénynek teret adó Pap és Papp Kft. ügyvezetője, Baranyi Attila, a rendezvény házigazdája.

Hogyha értékes tudást adsz át, akkor bizony eljönnek, és ez Attiláék érdeme. Ez a tömeg nem nekünk szól, hanem annak a munkának, amelyet letettek az asztalra.

– vélekedett a rendezvényről Dr. Szabó István, a Pro-Feed Kft. üzletág-fejlesztési igazgatója, aki szintén a szójatermesztés növényélettani vonatkozásaira hívta fel a figyelmet.

Ritka és példa értékű, hogy egy gazda a rendelkezésére álló tudását továbbadja, felkarolja a kezdő termesztőket. Ez megsüvegelendő.

– tette hozzá a szakember.

Az idei Szója Roadshow-n a vártnál is többen, kétszáz fő felett jelentek meg a gazdálkodók
Az idei Szója Roadshow-n a vártnál is többen, kétszáz fő felett jelentek meg a gazdálkodók
(Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Forráskapacitásában korlátozott növény

A Roadshow növényélettani szekciójáért felelő István a szóját mint forráskapacitásában korlátozott növényt jellemezte, egy olyan fogalommal, amely a növényélettanban újdonságnak tekinthető. Gazdasági növényeink két értelemben lehetnek korlátosak: forrás-, vagy elnyelőkapacitás oldalon. A szója esetében ez annyit jelent, hogy semmiképpen sem az fogja meghatározni a termést, hogy mennyi hüvely képződik a növényen. A hüvelyelrúgás és magelhalás szempontjából a forrásoldali deficitek, vagyis a tápanyag, víz, asszimiláta oldal szűkössége határozza meg a sikert. Ehhez a gazdálkodónak ismernie kell a növény fejlődéstanát, amelyet ma hazánkban nem igazán oktatnak, jóllehet a terméselemek kialakulásának ismerete ehhez a területhez köthető. A Roadshow-nak ez lenne a lényege, hogy az itt látottakat a gazdálkodók ,,haza vihetik” és a saját körülményeiknek megfelelően használják.

A szója kórtani problémáit is érintették a Roadshow-n
A szója kórtani problémáit is érintették a Roadshow-n (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

A forrásoldal csúcsonjáratása hozhat sikert

A szója szempontjából a forrásoldali kapacitás csúcson járatása hozhat sikert. A sztómák nyitottságának ismerete, a levélfelület-index, vagyis az egészséges lombozat, 3-3,5 m2/m2 levélfelület-indexet kell minél előbb kialakítani, és azt egészségesen tartani, hogy a beeső napsugárzás 90-95%-át fel tudja használni a növény. A megfelelő tő-, sortáv, valamint fajta megválasztásával sokat tehetünk a termelési eredmények javulásáért…

További részletek a videóban, valamint a bioszója gyomirtásáról itt tekintheted meg videónkat!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kukorica direktvetés bírborherébe - Újabb no-till terület Somogyban

2021. június 9. 07:31

Május elején szépen zöldellő bíbor here takarónövénybe vetették a kukoricát a Somogy megyei Pusztakovácsi határában. A helyi homokos, illetve homokos vályog talajjal borított területeken már évek óta folynak kísérletek nagyüzemi körülmények között a no-till, vagyis a talajművelést teljesen elhagyó rendszerrel kapcsolatban. Berend Ferenc régóta alkalmazza a fenntartható, talajvédő módszert, ám ez a tábla nem most az övé. Gelencsér Balázs és unokatestvére, Sudár László évek óta figyeli a környéken zajló tesztelek, 2021-re pedig elhatározták: saját tapasztalatokat szereznek a no-tillről.

Egészséges és finom is a fürjtojás - de hogyan kell tartani a madarakat?

2020. október 19. 08:54

Kovács Dóráék lassan tíz éve tartanak és tenyésztenek fürjet, ami igazi szenvedélyükké vált, így nem véletlen, hogy sok tapasztalatot gyűjtöttek az apró, ám annál különlegesebb madárfajról.

Épül a villanypásztor, nem megy a bárány az olaszokhoz

2020. április 2. 21:48

A juhok legelőjén már épül a villanypásztor, hogy emberi erőforrás nélkül se legyen baja az állománynak, miközben a piaci helyzet minden eddiginél bizonytalanabb az olaszországi állapotok miatt. Megyesi Elemér és családja a koronavírus-járvány miatt a legrosszabbra is felkészül a Hajdú-Bihar megyei, tiszagyulaházai tanyán.

Saras gumicsizma és rozsdás talicska? - Megnyílt az OMÉK 2019 kiállítás

03:45

Saras gumicsizma és rozsdás talicska? - Megnyílt az OMÉK 2019 kiállítás

2019. szeptember 27. 11:09

Magyar termékek, helyi ételek, hagyomány és kultúra, mezőgazdaság... A Hungexpo területén csütörtökön nyitotta meg kapuit a magyar vidék és az agrárium fővárosi ünnepe, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, aminek egyik célja, hogy a termelőket, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőit, a falusi hagyományokat megismertesse a budapestiekkel. Négy napig a népzene, a térségi ízek, a helyi termékek lepik el a HUNGEXPOt.

Szőlőkombájn vagy kézi szüret? - Ebből lesz a Mészáros Pál Borház Merlot bora Szekszárdon

03:02

Szőlőkombájn vagy kézi szüret? - Ebből lesz a Mészáros Pál Borház Merlot bora Szekszárdon

2019. október 27. 06:29

Lassan véget ér a szüret a hazai borvidékeken, a szekszári Baranya-völgy dűlőben is az utolsó bogyók kerültek a tárolókba, ezúttal a 2019-es évjáratú Merlot adott munkát embernek és gépnek egyaránt.

Exkluzív interjú Nagy István agrárminiszterrel

2018. június 10. 19:48

Nagy István agrárminiszter az Agrofórum kérdéseire válaszolt. Témák: Mosonmagyaróvár, az alma mater - Generációváltás - Osztatlan közös földtulajdon - Öntözés - Fehérjeprogram - Jövőbe tekintés. Riporter: Bódis László - Operatőr-vágó: Gribek Dániel

AKTUÁLIS! Lemosó permetezés nagyüzemben és kiskertben

2020. március 25. 11:45

A károsítók (gombák, baktériumok, rovarok, atkák) áttelelő alakjai télen is jelen vannak a fáinkon, várva a tavaszt, hogy újra támadhassanak. A téli hideg csak részben képes csökkenteni a számukat, enyhe telekben pedig szinte semmi nem akadályozza a sikeres áttelelésüket. A tél végi lemosó permetezés ezeket képes gyéríteni, így pedig ’tiszta lappal’ indíthatjuk a növényvédelmet!