Ház, táj

Darázsfészek eltávolítása – ismerjük meg a fészket!

Agrofórum Online

Mik az alapvető tudnivalók a darázsfészkekről és az eltávolításukról? Hogyan épül fel a darázsfészek, hol kell leggyakrabban számítani rá? Melyek azok a fajok, akiket nem szabad háborgatnunk?

A minap nagy meglepetésünkre és ijedelmünkre a gázóraszekrényben bukkantunk egy tenyérnyi darázsfészekre, amelyet kecskedarazsak építettek. Mivel van allergiás családtagunk, és a szomszédban kisgyermekes család lakik, nem volt szabad teketóriáznunk: a fészektől bizony szabadulni kellett.

Érdemes tudni ilyen esetekben, hogy milyen eszközzel a legcélszerűbb nekiállni a darázsfészek kiiktatásának. Nem érdemes a „felkészültség” jegyében a „fogd az aeroszolt, és ha ráfújtad, futás!” címszóval elintézni az egészet, mert ebből baleset is lehet! Elsőként lássuk a legfontosabb tudnivalókat a darázsfészkekről és az eltávolításukról. A készülő cikksorozat további részeiben lesz szó a darázsfészek biztonságos kiiktatásáról.

Mit érdemes tudni a darázsfészkekről?

A társas darázsfélék sejtekből álló fészket építenek a lárváknak, amit agyagból vagy papírszerű anyagból készítenek. A papírszerű anyagot úgy képzik a darazsak, hogy különböző anyagokat (pl.: növényi részeket, agyagot, homokot) rágnak össze, amiket a nyálukkal puhítanak fel, és szintén a nyálukkal tapasztanak össze. Ebből az anyagból egy könnyű szerkezetű fészket építenek. A fészek többemeletes szerkezetére az jellemző, hogy az emeletein általában csak egy oldalon találhatók sejtek. Ezek a szintek erős papírkötélen függenek a felettük lévőről.

Készülőben egy kolónia otthona
Készülőben egy kolónia otthona

Az emeleteket alkotó sejteket egyes darázsfajok szabálytalanul rendezik el, mások függőlegesen, a nyílásokkal lefelé.

A darázsfészkek, ugyanúgy, ahogy a méheknél, három fő funkciót látnak el:

  • a fészek egyrészt a darázskirálynő védelmére szolgál, mint lakhely;
  • az utódok biztonságos felnevelésének színtere; és
  • élelemraktárként is funkcionál.

A fészkekben élő lárvák minden esetben a papírbölcsőkben nőnek fel, és apróra tépett rovarokkal táplálkoznak, amiket a “dajkáik” készítenek elő nekik.

Az egyes sejtrétegek emeleteket alkotnak, amelyek egymást tartják
Az egyes sejtrétegek emeleteket alkotnak, amelyek egymást tartják

A darázsfészek szerkezete

A darázsfészek mérete, formája és anyaga fajfüggő is, de függ attól is, hogy milyen anyagokat találnak a darazsak a környezetükben. Így a fészek készülhet:

  • növényi rostokból: ez a leggyakoribb alapanyag (pl.: fűszálak, virágok, egyéb növényi részek);
  • fából: faforgács vagy fareszelék;
  • földből, agyagból vagy homokból.

Ha végigkövetnénk egy darázsfészek építését, látnánk, hogy az „otthont” fokozott ütemben egyre nagyobbra építik annak érdekében, hogy a kolónia növekvő taglétszámát el tudja szállásolni.

A fészek készülhet növényi részekből, homokból, agyagból és földből is
A fészek készülhet növényi részekből, homokból, agyagból és földből is

Van a darázsfészeknek egy fő szála, e köré épülnek a soron következő sejtek. Ezek egymást átfedve alkotnak méhsejt formát. Ahogy egyre több sejt épül, a fészek egyre inkább kezd egy tálra vagy egy lámpásra hasonlítani, majd minden oldalra egyformán kiterjedve felvesz egy gömb alakot. A fészek közepén van egy nyílás, ezt nevezik a röplyuknak: ez szolgál egyszerre be- és kijáratnak.

Hol építenek leggyakrabban a darazsak fészket?

A darázsfészkeket az időjárástól és rosszakaróktól jól védhető helyeken építik, hogy megvédjék a családot a viszontagságoktól. A leggyakoribb helyek, ahol találkozhatunk fészkekkel vagy a nyílásukkal:

  • Föld alatt: számos darázsfaj úgynevezett talajfészkeket épít föld alatt. Ezeket a fészkeket általában lyukakban, talajrésekben vagy elhagyott üregekben találhatjuk meg. Ilyen a német darázs otthonteremtési technikája is.
  • Fában: egyes darázsfajok, a fák törzsében, az odvakban építenek fészket. Ilyen például a favágó darazsak otthona.
  • Épületekben: bizonyos darázsfajok előszeretettel építenek fészket épületek belsejében vagy szerkezetében is. A darázskirálynők gyakran keresnek megfelelő helyet az épületekben az eresz alatt, a padlásokon vagy falrepedésekben, hogy tavasszal itt alakítsák ki az új kolóniájukat.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan távolítsunk el egy darázsfészket?

2024. szeptember 28. 05:40

Mikor állhatunk neki mi magunk eltávolítani egy veszélyes darázsfészket? Milyen eszközökre lesz szükségünk, és mi a módja a számunkra biztonságos és hatékony műveletnek?

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - II. rész

2024. szeptember 18. 05:40

Az ismertebb kecskedarázsról, a német darázsról és a padlásdarázsról az előző cikkben volt szó, most a nagyobb méretű társas darázsfajt, a lódarazsat és a hozzá rendkívül hasonló, bár magányos életmódú óriás tőrösdarazsat mutatjuk be. Fontos ugyanis, hogy ne keverjük őket össze!

Mit kell tudni a hazánkban élő társas darázsfajokról? - I. rész

2024. augusztus 30. 05:40

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselőivel találkozhatunk. Közülük a leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs és a padlásdarázs.

Mit kell tudni a hazánkban élő magányos darázsfajokról?

2024. augusztus 27. 05:40

Életmódjukat tekintve a darázsfajokat két nagy csoportba oszthatjuk, így megkülönböztetünk magányos és társas darázsfajokat. Ismerkedjünk meg a magányos darazsak szokásaival és legfőbb fajaival!

Miért rágják le a darazsak a birs terméseiről a szőrréteget?

2024. július 23. 04:39

Most július közepén darazsak lepték el a még kicsi birsalmákat, és a héjat borító barna szőröket lerágják róluk. Mi okozza ezt a tevékenységüket? Eddig egyik évben sem tapasztaltam ilyet. Hogyan lehet a darazsakat jobb belátásra bírni, és eltessékelni a birsfákról?

Hogyan lehet védekezni a darazsak ellen a fügénél?

2024. április 5. 04:37

Tavaly ellepték a fügét a darazsak, a terméseket károsították. Mit tehetek ellenük? Hogyan védhetem meg a termést?

Megszúrt, megcsípett, megkarmolt ­– mit tegyek?

2024. augusztus 11. 12:10

Amikor fáj, de még nem kell az orvos. Gyors segítség – hűtés, melegítés, fertőtlenítés, vagy amire szükség van – kisebb bőrsérülések esetén.

Mit kell tudni a hazánkban élő darázsfajokról?

2024. augusztus 16. 05:40

A minap találtunk egy tenyérnyi darázsfészket, amely kecskedarazsak otthona volt. Gondoltam, utánajárok az allergiás cikksorozat kapcsán a darazsak világának, és a darázsfészkek biztonságos eltávolításának.