Házikert

Térhatárolás biodiverz módon

Agrofórum Online

Egyidőben rendkívül divatos volt az egyfajta növényből készült sövény, de hála az égnek egyre többen fedezik fel a térhatárolás biodiverz módjait: tehát amikor többféle, sövénynek való, akár örökzöld növénnyel is szuper térhatároló készülhet.

A vegyes sövénynek rengeteg előnye van, és ez nem csak a biodiverzitás, vagy más néven leegyszerűsítve a biológiai sokféleség. A sokféleség magában hordozza azt is, hogy elporlasztjuk a problémák jó részét.

Emlékezzünk a tuják esetére

Itt van a tuják egy részének pusztulása – nem minden tujafaj van kitéve ennek a jelentős problémának -, és akár a babérmeggyet is idesorolhatjuk, mert a legtöbb sövényt jelenleg ezekből telepítik. Régebben ugyanígy jártak a kertbarátok a puszpánggal, mikor a puszpángmoly úgy gondolta, hogy igencsak kedvére való ez a sok csemege.

Elporlasztott növényvédelem

Ha nem egyfajta növénnyel dolgozunk, tehát egy sövény nem monokultúrás, akkor növényvédelmi szempontból is egyszerűbb a dolgunk, mert nem annyira vonzza a kártevőket, és ha vonzza is egy-egy faj, mégsem a sövény összes növényét érinti a probléma. Így nem fordul elő az, hogy egyszerre kipusztul az összes sövénynek ültetett növényünk.

Csodálatos színes sövény
Csodálatos színes sövény (fotó: Pixabay)

A szépség sem utolsó szempont

A biodiverz módon telepített térhatároló sövény ráadásul nagyon szép tud lenni, mert ha például örökzöld borbolyákból, örökzöld bangitákból, japán babérsomból áll mondjuk a sövény, akkor az télen is egy változatos képet mutat. Ezt még pluszba beültethetjük alacsonyabb színes lombú vagy színes vesszőjű cserjével, mint egy tarkalevelű rózsalonc vagy egy vörösvesszejű som bokra. Így nemcsak nyáron élvezhetjük a kert színeit, hanem télen is örömmel tekinthetünk rá.

Minél többféle növényből áll a sövény, annál gazdagabb a kert élővilága

A sövény igen kardinális része egy kertnek, hiszen akár egy 200 méteres sövénysávról is beszélhetünk. Ez azt is jelenti, hogy ha madárbarát kertre vágyunk, akkor egy biodiverz sövény a madaraknak is kiváló fészkelőhely lesz. Ugyanígy, ha ültetünk az örökzöldek közé – melyek tűlevelűek és lomblevelűek is lehetnek – például nyáriorgonát, boglárkacserjét, akkor a pillangók is vidáman látogatni fogják a kertünket.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan gondozzuk ősszel és télen a szobanövényeket?

2024. október 15. 11:10

Meleg, száraz és sötét – ezekkel a körülményekkel kell a szobában tartott növényeknek télen megbirkózniuk. Hogyan segíthetjük a túlélésüket?

Akár válogathatunk a télen virágzó növények közül – itt a lista

2024. október 15. 08:10

Hajlamosak vagyunk télen nekikeseredni, mert elfogynak a színek, visszahúzódnak a növények. Pedig bőven van virág a hideg évszakban is. Mutatjuk!

Milyen növények illenek az ablakpárkányra?

2024. október 15. 06:40

Fontos, hogy mindig vegyük figyelembe, melyik ablakunk milyen fekvésű, mennyi napfény jut be rajta, mennyire huzatos, hűvös vagy meleg az a hely, ahová a növényeket tenni akarjuk.

Vigyázzunk a lampionvirággal, hajlamos a terjedésre

2024. október 14. 09:40

A lampionvirág termesztése és felhasználása számos lehetőséget kínál a kertészeti szépségétől kezdve az ízletes, édes gyümölcsökig.

Hány gazda választja majd önkéntesen a biodiverzitás védelmét?

2021. október 27. 14:23

A biodiverzitás, vagyis biológiai sokféleség fontosságát jól mutatja, hogy az EU által már bemutatott uniós előirányzás alapján készülőben van a magyar Nemzeti Biodiverzitás Stratégia. Erről az Agrárminisztérium támogatásával a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) rendezett szakmai fórumot.

EU fenntartható kék gazdaság

2021. június 27. 09:36

A kék gazdaság magába foglalja az összes tengeri és partvidéki régióhoz kapcsolható, és az EU területén legalább 4,5 millió lakos számára munkát biztosító tevékenységeket (halászat, hajózás, hajógyári kikötői munkák, turizmus).

Mi az a Miyawaki erdő és hogyan került Budapestre?

2024. április 4. 16:40

A városban ballagva egyre több helyen bukkanhatunk úgynevezett Miyawaki minierdőkre, amelyek gombamód szaporodnak a panelek és a belvárosi épületek között.

Visszavadítanák a gazdasági célú erdőket

2019. július 3. 15:50

A kísérleti projekt során meglévő gazdasági tevékenység alatt álló erdőkből kiválasztanak területeket és "elindítják" azokat olyan irányba, hogy jobban hasonlítsanak az idős, őserdő jellegű állományokra.