Növénytermesztés
Növénytermesztés

Fehérjenövények jövője az EU-ban

Fehérjenövények jövője az EU-ban

Agrofórum Online

A COPA&COGECA (Európai Gazdálkodók (COPA) és Európai Termelőszövetkezetek (COGECA) Egyesülete), a FEFAC (Európai Takarmánygyártók Szövetsége) és az EUROSEEDS (a páneurópai növénynemesítési és vetőmagtermelési ágazat uniós szintű szervezete) az európai zöld megállapodás, a termelőtől az asztalig, valamint a biodiverzitás stratégiban foglaltak értelmében felkérik az Európai Bizottságot arra, hogy vállaljon vezető szerepet a növényi alapú fehérjék előállításának előremozdításában.

A növényi alapú fehérje elengedhetetlen összetevője az állati takarmányozásnak, és a változó humán étkezési szokások eredményeképpen egyre nagyobb arányban kerül az emberi étrendbe is. 2013 óta az európai uniós hüvelyes termékek előállítása nagy mértékben fokozódott, köszönhetően annak, hogy a flexitarianizmus, vegetarianizmus és a veganizmus egyre bővülő követőtáborral bírnak.

Az EU évtizedek óta import útján fedezi a magas fehérjetartalmú élelmiszerek iránti igényt, amely egyre kifejezettebben jelentkezik. Kétségtelen, hogy az Uniónak lépéseket kell tennie az uniós források gyarapítása, és a külhoni függőségek csökkentése érdekében. Mint azt az allabotfeed.net takarmányozási portálon olvasható, a helyzet sürgős orvoslást igényel.

A cél a versenyképes, a keresleti oldalt teljes egészében európai forrásból fedező fehérjenövény-előállítási stratégia megvalósítása, amely tartalmazza a termelők támogatását a klimatikus, gazdasági, valamint technológiai kihívásokhoz való alkalmazkodásban, valamint abban, hogy minőségi és mennyiségi értelemben megfelelő árut állíthassanak elő. A célok elérése érdekében pedig konzisztens európai szakpolitika megvalósítására van szükség, de egy biztos, a célok elérésére nincsen egyszerű recept.

Célkitűzések

  • A KAP (Közös Agrárpolitika) segítségével növelni a fehérjenövények vetésterületét (de nem kizárólag a szójáét).
  • Lehetővé kell tenni az európai fehérjeforrások előteremtését, melyek a globális piaci kínálat szempontjából is versenyképesek.
  • A „termőföldtől az asztalig” stratégia és a KAP célkitűzései közötti egyensúly megteremtése hatékony tervek kidolgozásával a beruházások, innováció és a kutatás hosszú távú támogatása érdekében az egész értékláncban.
  • A fenntarthatóbb termelést lehetővé tevő kutatási beruházások támogatása egy külön erre a célra kialakított stratégia segítségével.
  • A növények igényeihez illeszkedő, laboratóriumi vizsgálatokon alapuló tápanyag-gazdálkodási stratégia kidolgozása, precíziós mezőgazdasági technológiák alkalmazása.
  • A betegségekkel, kártevőkkel, klimatikus hatásokkal szemben ellenállóbb növények nemesítésének támogatása.
  • Egy uniós szinten harmonizált nyilvántartási rendszer fenntartása, amely információkat szolgáltat az egyes növények, illetve azok fehérjetartalmával kapcsolatban.
  • A növények nitrogénfelvételi képességének javítása.

A fenn említett szervezetek szerint nincs könnyű megoldás az EU fehérjegazdag forrásainak bővítésére. A növénynemesítés, a termesztés-, illetve feldolgozási technológiák fejlődése ellenére Európa rövid, illetve közép távon valószínűleg nem lesz képes teljes önellátásra, különösen az egyes nemesítési technológiák, növényvédő szerek és műtrágyák korlátozott hozzáférhetősége miatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Idén is az innovatív megközelítésekre összpontosít a Corteva

2024. július 17. 15:40

A 2024-es, Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által szervezett nyári Portfólió Farm bemutatósorozat során a vállalati portfóliójának újdonságait tárták az érdeklődők elé. A Szarvason, Dombóváron és Debrecenben megszervezett eseményen közel 400 gazdálkodó vett részt.

Kísérletekben bizonyítottak a KITE kertészeti technológiái

2024. július 17. 14:10

A KITE Zrt. Derecskei Kísérleti Telephelyén tartott kertészeti szakmai napot az érdeklődők számára, ahol azokba a kertészeti technológiai megoldásokba, fejlesztési folyamatokba nyerhettünk betekintést, amelyek évtizedek óta zajlanak a KITE berkeiben.

„Szénné ég” most már a kukorica, a hozamcsökkenés látványos és riasztó

2024. július 17. 07:40

A hőmérsékleti csúcsérték a hét végén már „csak” 30 és 35 fok között valószínű, számottevő eső nem várható ezen a héten sem.

15 százalékkal lehet kisebb a francia búzatermés

2024. július 14. 12:10

A csapadékos időjárás megviselte a termést, a párizsi agrárminisztérium 29,7 millió tonnára prognosztizálja a búzatermelést.

Miért használ egyre több termelő polikarbonát paneleket?

2022. július 14. 15:36

Az üvegházas növénytermesztésben egy adott művelet csak annyira hatékony, amennyire a szerkezet burkolata.

Az esőerdő rovására bővül a brazil szójatermesztés

2019. szeptember 7. 12:30

A 2019/2020-as szezonban a brazil szójatermés elérheti a 123 millió tonnát is, míg a világ legnagyobb szójafogyasztója, Kína csupán mintegy 17 millió tonnát takaríthat be.

Romlottak az uniós búza és az árpa hozamkilátásai

2019. április 15. 09:47

Öröm az ürömben, hogy még a mérsékelt előrejelzés is 14 százalékkal magasabb érték a tavalyi terméseredménynél.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: készítsük elő a növényeket a téli tárolásra!

2022. november 2. 09:24

A lakásból nyárra kihelyezett mediterrán növényeinket fel kell készíteni a téli „üzemmódra”.