Házikert

Így gondozzuk az évelő krizantémot a nyugalmi időszakban!

Agrofórum Online

Amikor a nyári virágok elnyílnak és az ősz az utolsó meleg napsugarakkal árasztja el a kertet, eljön a krizantémok ideje.

A krizantém (Chrysanthemum indicum) az Asteraceae családba, a fészkesek közé tartozik. Eredetileg Ázsiából származó dísznövény. Jó télállósága miatt kiválóan alkalmas a kertben való kiültetésre. Ez az évelő faj nálunk augusztustól novemberig virágzik, és fajtától függően különböző színekben pompázik.

A többéves növényeket legjobb tavasszal ültetni, hogy elegendő idejük legyen a gyökereknek a megerősödésre, még a tél beállta előtt. A kerti talaj legyen jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag és meszes. A krizantém rövid nappalos növény, ami azt jelenti, hogy a nappalok rövidülése indukálja a virágzást. Napos, vagy félárnyékos helyre ültethető.

Egynyári krizantémok balkonra és teraszra

Az erkélyre vagy teraszra való ültetéshez különösen az egynyári krizantémok (Chrysanthemum frutescens) alkalmasak. A cserjés margaréta néven is ismert növényeket teljes pompájukban, a virágzás idején árusítják. Kompakt, inkább gömbölyű növekedésűek. Ha az elvirágzott részeket rendszeresen eltávolítjuk, még tovább élvezhetjük a csodás növényeket.

Rendszeres öntözést igényelnek, nem szabad kiszáradniuk, a pangó vizet azonban mindenképpen kerülni kell.

Kerti krizantémok teleltetése

Aki évelő krizantémot vásárolt őszi virágzó cserepes növényként, annak a virágzás után az ágakat körülbelül ujjnyi hosszúságban le kell vágnia a cserép felett. A növényeket a legjobban hűvös és világos helyen lehet átteleltetni, legfeljebb 8 °C-on.

A nyugalmi időszak alatt csak annyit öntözzük, hogy a föld ne száradjon ki. Tavasszal a krizantémok időjárástól függően áprilistól kerülhetnek ki az ágyásba, ahol újra kihajtanak.

Az ágyásban a növényeket késő ősszel körülbelül a magasságuk negyedére kell visszavágni. Ha azt szeretnénk, hogy a növények épségben átvészeljék a telet, a gyökéreket érdemes védeni, ehhez levelekkel vagy fenyőágakkal lehet befedni.

Kerti krizantémok gondozása

Tavasszal az új hajtások megjelenésekor van itt az ideje az idős hajtások földig történő visszametszésének. A kompakt növekedés érdekében az új hajtásokat az év folyamán többször is vissza kell csípni. A fő növekedési időszakban, nyáron kéthetente trágyázzuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen káros anyagoktól véd meg minket az anyósnyelv?

2024. október 17. 12:40

Az anyósnyelv az alacsony páratartalmat és a hűvös helyeket kedveli, mindemellett nagyon szívós, hálás szobanövény.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.

Mikor indul a „hivatalos” madáretetési szezon?

2024. október 16. 08:40

A madáretetők felállítására a szakemberek azt javasolják, hogy októberben kerüljön sor, amikor általában már szűkösebbé válnak a táplálékforrások.

Érdemes hazai krizantémot vásárolni

2022. október 29. 08:03

Tekintve a krizantém erősen szezonális jellegét, a termesztés és a logisztika, értékesítés is komoly szervezést és feszes időzítést igényel.

Van még perspektíva a dísznövénytermesztésben?

2018. november 1. 14:39

Szuvandzsiev Péter a családi tradíciót viszi tovább és 2500 négyzetméteren termeszt dísznövényeket Gyömrőn.

Őszi ötletek balkonláda beültetésére

2023. szeptember 27. 17:10

Évszakonként is cserélhetjük a balkonláda növényeit, hiszen annyi csodaszép lehetőség van a kertészetekben, hogy ne érjük be csak 1-1 opcióval!

Miért foltosodik a krizantém levele?

2021. február 15. 06:36

A krizantém fehérrozsda fertőzés következtében a krizantémon súlyos levélpusztulás következik be, a hajtás és a virág gyengén fejlődik.