Hogyan termeszthetünk otthon gyömbért?

Agrofórum Online

Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges-e otthon is gyömbért termeszteni? Amennyiben igen, akkor hogyan?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A gyömbér gyógy- és fűszernövényként való hasznosíthatósága már nagyon régóta ismeretes. A növény kertünkbe való ültetése és nevelése is megvalósítható, de egyszerűbben kivitelezhető termesztése cserepes körülmények között. Szaporítását tavasszal ajánlatos elkezdeni, így a vegetációs időszak folyamán a szükséges környezeti körülmények könnyedén biztosíthatók számára. A termesztéshez érdemes a kereskedelemben szaporításra alkalmas gumót vásárolni, mely nem ráncos és penészes.

Ültetésre nagyméretű cserepet válasszunk, ezzel biztosítható a rizómák terjedésének is elegendő hely. A felhasznált közeg legyen tápanyagban és humuszban gazdag, jól levegőző, ennek ellenére viszont jó vízmegtartó képességű egyaránt. A gyömbér szaporítása rizómáiról lehetséges, így akár 3-5 cm-es darabok levágásával és földbe helyezésével is elérhető az új növény fejlődése. A levágott gyömbérdarabokat csak sekélyen kell talajjal takarni, majd pedig beöntözés után, a nedvesség megtartása miatt az edényt ajánlatos fóliával fedni a magas páratartalom biztosítása érdekében. Ezután ügyeljünk arra, hogy a talajt ne szárítsuk ki, de a túlzott öntözést is kerüljük a rothadás megelőzése okán!

Az új növény fejlődéséhez kb. 20 fokos hőmérsékletet biztosítsunk és árnyékos helyet! A növényen megjelenő hajtások az erős fény hatására hamar károsodhatnak, így ettől való megóvásra törekedni kell. A gyökeresedés pár hét alatt megindul, kicsírázás után pedig a takarást is mindenképp távolítsuk el a cserépről!

A növény fokozatosan szoktatható hozzá a napfényhez, majd rendszeres öntözés mellett gondoskodjunk a számára kellően magas páratartalom biztosításáról egyaránt! Növényvédelem szempontjából a gyömbér nem igényel túlzott odafigyelést, illetve ápolása sem kifejezetten munkaigényes. Arra azonban szükséges figyelni, hogy a 10 fok alatti hőmérsékletet nem viseli el, így teleltetését ekkor már meg kell kezdeni.

A gyömbérnek 8-10 hónap szükséges ahhoz, hogy szedésre alkalmas rizómákat tudjon nevelni. Az érettség jele a növény leveleinek sárgulásán, elhalásán is megmutatkozik, hiszen ekkor a növény már visszahúzódik nyugalmi állapotára. A rizómák egy része, vagy akár egésze is kiszedhető, de a talajban egy része át is teleltethető megfelelő hőmérséklet és mérsékelt öntözés mellett. 

Kiemelt kép: Pixabay

Hogyan tartsuk a krizantémot, hogy évről évre virágozzon?

2024. szeptember 11. 14:40

A krizantém az őszi időszak legkedveltebb virága. De nem kell ám minden évben új tövet venni, hiszen évelő növényről van szó. Így tartsuk életben!

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése II. - Megoldások

2020. január 15. 04:37

Napjainkban a korszerű, talaj nélküli és konténeres paradicsomhajtatás során tapasztalt kiemelkedő terméseredmények (50-70 kg/négyzetméter) elképzelhetetlenek valamilyen megtermékenyítést elősegítő eljárás hiányában.

Aranyat értek a fiatal tehetség dinnyével foglalkozó kutatásai

2019. július 4. 04:36

A Pro Scientia Aranyérem Odaítélő Bizottság nemrégiben tartott ülését követően nyilvánosságra hozták az idei XXXIV. OTDK versenysorozat kapcsán kitüntetésben részesülők névsorát.

Hiába a jó vöröshagymafajta és az öntözés, ha nincs tápanyag

2024. június 25. 10:10

Aktuális az áttelelő vöröshagyma talaj-előkészítése és trágyázása. A megfelelő technológia használata a nagy termés alapja.