Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Van élet a Germersdorfin túl is

Van élet a Germersdorfin túl is

Agrofórum Online

Hazánkban a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a cseresznye, amely szépen lassan ellepi a piacok és a boltok polcait. Számtalan fajta közül választhatnak a termelők, érdemes viszont olyan fajta termesztésébe fogni, amely igen keresett a vásárlók által. Jöjjön néhány népszerű cseresznyefajta, melyek termesztésével nem foghatnak mellé a gazdák.

Az egyik legnagyobb kedvencnek a vásárlók körében a német származású Germersdorfi cseresznye számít, sokan keresik ezt a fajtát, így termesztése jó döntés lehet. Népszerűsége a gyümölcs nagyságában rejlik, sötét pirossá érő termése igen nagy méretűre növekszik, valamint íze is finom, édes. Önmeddő fajta révén megfelelő porzópárt kell ültetni a Germersdorfi fajta közelébe. Ez lehet például Linda, vagy éppen a Solymári gömbölyű fajtájú cseresznyefa is. A gyümölcsök érési ideje június közepére tehető, a jellemzően bőséges termés friss fogyasztásra és tartósításra egyaránt alkalmas.

Szintén Németországból eredeztethető a Heldelfingeni óriás cseresznye is, amely nem véletlenül kapta nevét. Sötétvörös termései igen nagyra növekednek, emellett pedig az íze is igazán finom, kissé fűszeres. Jó minőségű talajon a termésmennyiségre sem lesz panasz, a gyümölcsfa pedig ki tudja hozni magából a maximumot és gyors növekedés mellett korán termést adhat. Gyümölcse – hasonlóan a Germersdorfihoz – piacra, friss fogyasztásra, befőttnek és fagyasztásra is kiválóan alkalmas.

Híres magyar cseresznyefajta a Szomolyai fekete, amelynek gyümölcsei június első hetétől kezdik elérni igazán érett állapotukat, ekkortól válnak fekete színűvé. A gyümölcsök mérete kicsi, ízük viszont annál ízletesebb, jellemzően édes, gyümölcshúsa pedig lédús. Piacos fajtának számít, a szállítást megfelelő odafigyelés mellett jól tűri. Termesztését megkönnyíti az éghajlattal szembeni igénytelensége, a talajok közül viszont elsősorban a kötött talajokat kedveli.

Magyar nemesítők munkájának gyümölcse a Katalin cseresznye, amelyet a Germersdorfi óriás és a Podjebrad fajta keresztezéséből hoztak létre. A két fajta legjobb tulajdonságai adódtak össze a Katalin fajtában, amely kifejezetten bőtermő, de kései érésű. Ropogós gyümölcsei rendkívül ízletesek, nagy méretűek és sokoldalúan felhasználhatóak. A fajta egyik legnagyobb erénye, hogy a sztigminiás levélbetegségekkel szemben ellenálló, így a növényvédelme leegyszerűsödik.

A francia almatermesztőket is hátrányosan érinti az olcsó lengyel alma

2019. október 15. 11:36

Lengyelországban oly mértékben felfutott az almatermesztés, hála az uniós támogatásnak és az infrastruktúra fejlődésének, hogy az exporttal szemben a francia gazdák védtelennek érzik magukat.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

2019. szeptember 1. 09:12

A korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.

Jó paradicsomszezon elé néz Portugália

2019. augusztus 31. 09:33

Portugáliában jó ipariparadicsom-termést várnak, 10%-kal magasabb hozamokkal.

Metszés tavasztól télig III. rész – mit metsszünk nyáron?

2019. július 26. 05:36

Nyáron sem pihenhet egy növényfajokban gazdag kertet karbantartó metszőolló. Dísz- és haszonnövényeink közül is sokakat kell kezelésbe vennünk az év legmelegebb hónapjaiban. Mire figyeljünk a nyári metszési munkálatoknál? Mely növényeket kell felvennünk a nyári listára?

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Mindenkinek előnyös lehet a rövid ellátási láncban való együttműködés

2019. március 1. 04:36

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon a zöldséget, gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is ismertették.

Kiemelkedő almatermés várható

2018. szeptember 17. 13:00

Kiemelten fontos, hogy a magyar almatermesztés jobban igazodjék a piac igényeihez, ezzel növelve a versenyképességét és az ehhez hozzájáruló termesztéstechnológia színvonalát. Ezáltal a termelők kisebb egységnyi önköltséggel, nagyobb hatékonysággal tudnak termelni.