Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Van élet a Germersdorfin túl is

Van élet a Germersdorfin túl is

Agrofórum Online

Hazánkban a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse a cseresznye, amely szépen lassan ellepi a piacok és a boltok polcait. Számtalan fajta közül választhatnak a termelők, érdemes viszont olyan fajta termesztésébe fogni, amely igen keresett a vásárlók által. Jöjjön néhány népszerű cseresznyefajta, melyek termesztésével nem foghatnak mellé a gazdák.

Az egyik legnagyobb kedvencnek a vásárlók körében a német származású Germersdorfi cseresznye számít, sokan keresik ezt a fajtát, így termesztése jó döntés lehet. Népszerűsége a gyümölcs nagyságában rejlik, sötét pirossá érő termése igen nagy méretűre növekszik, valamint íze is finom, édes. Önmeddő fajta révén megfelelő porzópárt kell ültetni a Germersdorfi fajta közelébe. Ez lehet például Linda, vagy éppen a Solymári gömbölyű fajtájú cseresznyefa is. A gyümölcsök érési ideje június közepére tehető, a jellemzően bőséges termés friss fogyasztásra és tartósításra egyaránt alkalmas.

Szintén Németországból eredeztethető a Heldelfingeni óriás cseresznye is, amely nem véletlenül kapta nevét. Sötétvörös termései igen nagyra növekednek, emellett pedig az íze is igazán finom, kissé fűszeres. Jó minőségű talajon a termésmennyiségre sem lesz panasz, a gyümölcsfa pedig ki tudja hozni magából a maximumot és gyors növekedés mellett korán termést adhat. Gyümölcse – hasonlóan a Germersdorfihoz – piacra, friss fogyasztásra, befőttnek és fagyasztásra is kiválóan alkalmas.

Híres magyar cseresznyefajta a Szomolyai fekete, amelynek gyümölcsei június első hetétől kezdik elérni igazán érett állapotukat, ekkortól válnak fekete színűvé. A gyümölcsök mérete kicsi, ízük viszont annál ízletesebb, jellemzően édes, gyümölcshúsa pedig lédús. Piacos fajtának számít, a szállítást megfelelő odafigyelés mellett jól tűri. Termesztését megkönnyíti az éghajlattal szembeni igénytelensége, a talajok közül viszont elsősorban a kötött talajokat kedveli.

Magyar nemesítők munkájának gyümölcse a Katalin cseresznye, amelyet a Germersdorfi óriás és a Podjebrad fajta keresztezéséből hoztak létre. A két fajta legjobb tulajdonságai adódtak össze a Katalin fajtában, amely kifejezetten bőtermő, de kései érésű. Ropogós gyümölcsei rendkívül ízletesek, nagy méretűek és sokoldalúan felhasználhatóak. A fajta egyik legnagyobb erénye, hogy a sztigminiás levélbetegségekkel szemben ellenálló, így a növényvédelme leegyszerűsödik.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Végre: jön a magyar görögdinnye!

2019. július 12. 11:49

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye.

Kínai almalé-sűrítményt ihat Európa?

2019. július 10. 11:47

A lengyel termelés valószínű csökkenésével Kína vélhetően almalé-sűrítményt értékesít majd Európában is, főképp bekeveréshez.

Jól fogy a portugál zöldség

2019. március 10. 11:03

A portugál gyümölcs- és zöldségfélék exportjának összesített értéke 2018-ban először haladta meg a 1,5 milliárd eurót.

Méltatlanul elfeledett régi almafajták

2019. február 12. 04:47

Mára a régen sokak által kedvelt almafajták termesztése kezd háttérbe szorulni, helyüket átveszik a modern fajták. Vannak azonban olyan gazdálkodók, akik nem feltétlenül csak a profitot nézik, hanem feltett szándékuk a régi almafajták megőrzése.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.