Mi okozza az elszíneződéseket a burgonya gumóján?

Agrofórum Online

Mi okozza a képen látható tüneteket a burgonya gumóján? Tájékoztatásukat előre is köszönöm!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonya sajnos egy olyan növényfajunk, melyet számos vírus meg tud fertőzni, illetve ezek akár egyszerre is képesek jelen lenni egy növényen belül. A betegségek, főként, ha együttesen fordulnak elő a burgonyaültetvényünkben, jelentős minőségi és mennyiségi terméscsökkenést tudnak okozni. A gumón a vírustünetek, azok sokféleségéből adódóan is, többféle formában mutatkozhatnak meg.

A gumók felületén gyűrűs elhalás, belsejükben pedig íves vagy foltokban kialakuló nekrózisok láthatók. A növények levelei, de száruk egyaránt mutathatják a vírusfertőzés tüneteit. A zöld növényi részeken leggyakrabban mozaikfoltok, deformáció és nekrózis formájában mutatkozik meg a vírusfertőzés. A deformáció során a levelek kanalasodása, fodrossága következhet be, míg a mozaikosság sárgás, világos vagy sötétebb zöld színelváltozás formájában mutatkozhat meg. Az sem kizárt, hogy az adott vírus jelenléte a zöld növényi részeken látható tüneteket nem okoz, vagy a kialakult tünetek valamely környezeti tényező, pl. magas hőmérséklet hatására maszkírozódnak.

Burgonyagumó vírusos tünetekkel
Burgonyagumó vírusos tünetekkel (fotó: a kérdező felvétele)

A vírusos megbetegedésekből a növényeket kigyógyítani már nem lehet, ezért a kialakulásuk megelőzésére kell nagy gondot fordítanunk. A vírusok terjedése legtöbbször a már beteg gumó ültetésével történik, de növényi nedvekkel, levéltetvek által, illetve fonálféreg-fertőzéssel is képesek vándorolni a vírusok típusuktól függően. Nagyon fontos tehát, hogy a betegség tüneteit mutató gumókat ne ültessük el, mely nemcsak saját termesztésből származó, hanem vásárolt gumók esetében is előfordulhat!

A fertőzött gumókból minden esetben beteg növények fognak fejlődni, melyek az egészséges társaikat is képesek könnyen megfertőzni. A levéltetvek közül a leggyakrabban a zöld őszibarack levéltetűvel és a sárga burgonya levéltetűvel találkozhatunk. Az ellenük való védekezésnek nemcsak közvetett kártételük miatt van kiemelt szerepe, így még jelentős felszaporodásuk előtt, pár egyed megjelenése esetén, mihamarabb ajánlatos elvégezni az ellenük irányuló permetezést. 

Kiemelt kép: Pixabay

Űrburgonyát ültetnek a tudósok

2024. január 25. 13:40

A tudósok megkezdték az öt hónapot az űrben töltött több mint 60 000 vetőgumó kiválogatását és termesztését, abban a reményben, hogy olyan egyedi tulajdonságokat fedeznek fel, amelyek javíthatják a termelés hatékonyságát és a terméshozamot.

Mikor ültessük el a burgonya gumóit?

2024. április 6. 04:36

Mikor kell ültetni a burgonya gumóit, és hogyan végezzük ezt a feladatot?

Paradicsom és burgonya: a fitoftóra veszélye még nem múlt el

2024. augusztus 22. 08:10

A kórokozó alapvetően rendkívül nedvességkedvelő faj, így gyors terjedéséhez a lombozat vízborítása hatalmas segítséget nyújthat.

Burgonya- és zöldségtermesztés tavaszi munkálatainak támogatása a megfelelő gépekkel

2019. április 11. 09:06

A burgonya és zöldségtermesztés tavaszi munkái területén elvárt a termesztés technológia igényeinek magas színvonalon megfelelő, de mindemellett költséghatékony gépek megléte, amelyek segítségével tartósan biztosítható a versenyképes, erős értékesítési háttér.