Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Sárban fuldoklik a krumpli, kétségbeejtő helyzet alakult ki Nyugat-Európában

Sárban fuldoklik a krumpli, kétségbeejtő helyzet alakult ki Nyugat-Európában

Agrofórum Online

Sárban dagonyázva próbálják betakarítani a burgonyát Nyugat-Európában, de a termés egy jelentős része így is benne marad a földben, óriási károkat okozva a gazdáknak.

A burgonya nem tartozik az utóbbi évtizedek nyertesei közé Magyarországon. 2000-ben még közel 47 ezer hektárról takarítottuk be ezt a gumós növényt, 2022-ben azonban 8000 hektár környékére esett vissza a termőterület.

Nyugat-Európában vannak olyan államok (Hollandia, Belgium, Németország, Franciaország), ahol a krumpli továbbra is a fontos vetemények közé tartozik, ám abban a térségben a klímaváltozásból adódó problémákkal kell egyre komolyabban megküzdeniük a gazdáknak.

November végén a szaksajtó arról adott hírt, hogy a rendkívüli mennyiségű eső miatt az említett nyugati, északnyugati országokban még el sem tudták kezdeni a betakarítást. Pedig a kedvező nyári időjárás után jó burgonyatermés ígérkezett, 45,8 t/ha átlagos hozammal, ami 6,3 százalékkal haladta meg a 2022-es eredményeket.

Tavaly ősz végén azonban mintegy 1,4 millió tonna volt még kint a földeken a csapadék miatt, és elemzők szerint ennek számottevő része aztán oda is veszett. Hollandiában az utóbbi 25 év legrosszabb körülményeit tették mindezért felelőssé, ott az elvetett krumplinak nagyjából az 5 százaléka maradt még télire is a földben.

Németország északnyugati részén, valamint Belgiumban és Északnyugat-Franciaországban szintén az óriási mennyiségű víz állítja lehetetlen helyzet elé a termelőket. A jellemzően nagy méretű betakarítógépek képtelenek rámenni a földekre, a januári fagyok megérkezésével pedig még rosszabbá vált a helyzet.

„A burgonya súlyos károkat szenved ilyen időben, a munka pedig sokkal tovább tart. Mostanra már az összes krumplit be kellett volna takarítanunk” – panaszkodott Gerlof Tempelman, a holland Avebe ügyvezetője is.

Dagonyázós betakarítás:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kajszibarack is „előresietett”, már javában szedik a termesztők

2024. június 17. 10:10

Bár a minőséggel egyelőre nincs probléma, a mennyiséget ebben az évben is jelentősen befolyásolták a tavaszi fagyok.

Uborka termesztése kezdőknek

2024. június 13. 08:40

Amatőr kertészeknek is sikerélményt és bőséges termést ad az uborka, ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartják.

Gyümölcstisztítás szódabikarbónás vízzel

2024. június 12. 07:10

Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

2018. június 27. 06:19

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.

Minden évben nagy a kereslet a korai burgonya iránt!

2019. november 12. 04:36

Úgy tűnik, hogy a korai burgonya termesztői oldalról is egy ígéretes, gazdaságos vállalkozás, noha a szabadföldön és hajtatásban is csak előnövényként, korszerűtlen, kisebb légterű fóliák alatt termesztik.

Már kapható az újkrumpli

2018. május 25. 07:14

A hazai burgonyatermesztő ágazat az áfacsökkentésért kampányol, ennek kapcsán az Agrárminisztériummal folynak a tárgyalások.

Több kukorica és napraforgó termett az idén, mint tavaly

2018. november 27. 12:33

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 604,4 ezer hektárról 1,8 millió tonna napraforgót takarítottak be.