A chili nemcsak fűszerként sokoldalú, hanem könnyen termeszthető és látványos növény is. Legyen szó kertben, balkonon vagy ablakpárkányon való nevelésről.
Mielőtt nekikezdenénk, döntsük el, hogy milyen chilifajtát szeretnénk termeszteni. Érdemes átgondolni, hogy milyen csípősséget kedvelünk, kertben vagy lakásban szeretnénk tartani, illetve mennyi helye lesz a növénynek. Fontoljunk meg, hogy mire szeretnénk használni!
A különböző fajták összehasonlításához érdemes chilikatalógusokat böngészni vagy ellátogatni kertészetekbe. Ne felejtsük el figyelembe venni az éghajlati viszonyokat is, mert egyes fajták a meleget és a napsütést kedvelik, míg mások hűvösebb körülmények között is jól fejlődnek!
A megfelelő időzítés kulcsfontosságú
A chili magokat február végétől március elejéig érdemes elvetni. A csírázáshoz 25-30 °C közötti hőmérséklet szükséges. A chili fejlődése a fajtától függően 60, 90 vagy akár 120 napot is igénybe vehet a csírázástól az érett termésig.
A csírázás elősegítése és a helyes vetés
A magok csírázásához elengedhetetlen a meleg és a nedvesség. Ha a magokat 1-2 napra langyos vízbe helyezzük, elősegíthetjük a gyorsabb csírázást.
Töltsünk meg egy vetőtálcát vagy palántázó cserepet tápanyagban szegény földdel! Készítsünk 2-3 mm mély lyukakat 2 cm távolságra egymástól! Helyezzük el a magokat a lyukakba, majd finoman takarja be földdel! A vetés után a talajt alaposan meg kell nedvesíteni. Ha több chilifajtát vetünk, érdemes felcímkézni a tálcákat!

Mikor lehet a chili palántákat kiültetni?
A chili nevelése üvegházban a legmegfelelőbb. A fiatal palántákat április közepétől 50-60 centiméter távolságra lehet kiültetni az ágyásba.
A chilik nagyon érzékenyek a fagyra. Ezért ne ültesse ki őket túl korán a kertbe, hanem mindig várja meg a fagyosszenteket!
A kiültetés előtt a palántákat fokozatosan hozzá kell szoktatni a kinti körülményekhez, azaz enyhe napokon kitenni őket a szabadba. A késői lehűlések ellen érdemes kertészeti fátyolfóliát vagy fóliasátrat tartani készenlétben.
Ha a hőmérséklet 5 °C alá csökken, a növények elpusztulhatnak, 10 °C alatt a növekedésük leáll, és 15 °C alatt is csak lassan fejlődnek, sőt virágaikat is eldobhatják.
Érdemes cserepekben termeszteni!
A chili termesztése cserepekben kifejezetten ajánlott, mivel ezek gyorsan felmelegszenek, könnyen áthelyezhetők a legjobb fényviszonyokhoz, és hűvös vagy esős időben gyorsan bevihetők. Paradicsom- vagy zöldségfölddel és egy organikus trágyával a növények megfelelő tápanyagellátást kapnak. A legtöbb chilifajta 10 literes edényben fejlődik jól.
Mikor érett a chili?
Ha a termés teljesen beszíneződött. A legtöbb chili zölden is fogyasztható, de az íze és csípőssége az érés során fokozódik. A chili teljes érési folyamata akár 2 hónapig is eltarthat.