24℃ 20℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon

Itt a primőr szamóca – de mi is a háttér?

Agrofórum Online

A szamóca egyik legkedveltebb, legkorábban kapható gyümölcsünk. A termesztéstechnológiai értelemben inkább zöldségnek tekinthető gyümölcs előállítása azonban korántsem egyszerű. Növényvédelmi és egyéb aspektusok következnek - riport a szakértőkkel.

A szamóca (és itt ragadnánk meg a közvélemény formálásának lehetőségét: nem eper! ) egyik legkedveltebb primőr gyümölcsünk. A kultúra jelentősége, a termesztés kihívásai hívták életre a kora tavasszal, ZFW Hortiservice által megszervezett szamóca szakmai napot Kecskeméten.

Kaponyás Ilona előadása a ZWF Hortiservice Kft. szamóca szakmai napján (Fotó: Dabis Balázs Silvius)
Kaponyás Ilona előadása a ZWF Hortiservice Kft. szamóca szakmai napján (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Az utóbbi tíz évet jellemző erőteljes klímaváltozás hatásait az utóbbi három évben érzékelik olyan mértékben a termelők, hogy önállóan nem minden esetben tudnak megküzdeni a helyzettel.

Most láttuk be igazán, hogy a szaktanácsadóknak milyen fontos szerepe van abban, hogy a megfelelő készítményekkel, növényvédelmi eljárások kombinálásával támogassák a termesztést. Egy biztos, nagy a nyomás a termelőkön a tekintetben, hogy minőségi termék kerüljön a vásárló kosarába.

– mondta Kaponyás Ilona független szaktanácsadó. Úgy tűnik, hogy az intenzív szerkivonások közepette, aki még nem gondolkodott biológiai növényvédelemben, az hamarosan kénytelen lesz, főleg az áruházlánci szigorú követelményeknek köszönhetően…

Részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rothad a paradicsom csúcsa

05:29

Rothad a paradicsom csúcsa

2024. szeptember 9. 09:10

A paradicsom csúcsrothadása egy jelentős élettani problémának tekinthető. A kalciumhiányból eredő csúcsfoltossággal ebben a fázisban mit tehetünk? Erre a kérdésre Hertelendy Péter válaszol majd nekünk.

Bárány helyett húsmarha? - Tiszagyulaházán jártunk a húsvéti bárányok között

04:53

Bárány helyett húsmarha? - Tiszagyulaházán jártunk a húsvéti bárányok között

2019. április 14. 06:52

Húsvét előtt néhány héttel megindultak a magyar bárányszállítmányok Olaszország irányába. A mennyiség azonban évről-évre apad, aminek oka természetesen összetett. A legtöbb állattartó folyamatosan csökkenti juhállományát. Nincs ez másképp Megyesi Elemér három megye határán fekvő családi gazdaságában sem. A Hajdú-Bihar megyei, tiszagyulaházai tanyában egykor 1000 juh is szaladgált, 2019 áprilisának első napjaiban azonban már csak mindössze 365 darab.

A görögdinnye is a rántott húst szereti

2020. szeptember 23. 09:38

„Minden élőlény, így a növények is egy táplálkozási folyamaton mennek keresztül, majdnem úgy, ahogy az ember. A rántotthús sültkrumplival teljesen jó, de a száraz kenyér vízzel már kevésbé. Ugyanilyen a tápanyag-bevitel a növényeknél: ha jó minőségűt juttatunk a számukra, akkor jó kondícióban lesznek, ha rossz minőségűt, akkor az tönkremegy, vagy nem produkál megfelelő hozamot”

GPS-precizitású vaddisznók a kukoricasorokban - Agrofórum határszemle Sipos Gazdával

2022. június 8. 11:50

Vadkár jelenléte egy Hódmezővásárhely határán fekvő kukoricatáblában. 

Cirok: mikor és hogy érdemes belevágni?

2025. január 21. 08:15

Minden csapból a cirok folyik. Az Agrofórum stábja meglovagolva a témát, felkeresett egy olyan gazdálkodót, aki árnyalja a képet ezzel a régi-új, alternatív gabonanövénynek, sőt, a jövő egyik növényének tekintett kultúrával kapcsolatban.

"A talajt valami élettelen dolognak gondoltam" - A IV. Extrém Talajtani Táborban jártunk

2022. augusztus 24. 18:04

Sok visszatérő fiatallal, és jópár újonccal negyedi alkalommal tartották meg a hatalmas sikernek örvendő Extrém Talajtani Tábort az Alföldön. A KITE, a Miskolci Egyetem és a Talajtani Társaság fiataloknak szóló szakmai programja ezúttal is megújult, amiben többek között Erdészeti Tudományos Intézetnek is nagy szerepe volt.

A biointenzív gazdálkodás lehetőségei

07:49

A biointenzív gazdálkodás lehetőségei

2024. június 10. 12:40

Pécsbagota egy, sokak számára ismeretlen apró település Pécstől nem messze. Itt tevékenykedik Lévai Tamás, a Zöld Bagoly Farm gondolatának megálmodója, aki alig 1500 nm kiterjedésű telkén, köszönhetően kutatómunkájának és lelkesedésének, immár nagy mennyiségű, ökológiai, pontosabban biointenzív szemléletben termesztett zöldséget állít elő, melyekből a helyi kosárközösségek is részesedhetnek. Személye inspiráló lehet a vidéken tevékenykedni vágyók számára - is.

Szarvasgomba célú erdőtelepítés

2019. december 12. 09:44

Termeszthető a szarvasgomba? Hogyan? Mennyi bevételt lehet ebből realizálni? Jelenleg pályázat is fut rá! Érdemes belefogni? Ezekről beszélgettünk a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnökével, Ulrich Józseffel, az első erre a célra telepített erdőben.