Házikert

A menta ereje: termesztés, felhasználás, gyógyhatás

Agrofórum Online

A menta nemcsak frissítő aromájával és gyors növekedésével tűnik ki a fűszerkertből, hanem számos bizonyított egészségügyi hatása miatt is. Jótékony tulajdonságai elegendő indokot adnak arra, hogy saját kertjében vagy akár balkonládában is helyet kapjon ez a sokoldalú növény.

A menta igazi kincs a kertben és a balkonládában is: illatos, dekoratív, és mindig kéznél van, ha frissítő teára vagy emésztést segítő főzetre van szüksége. Saját termesztésű mentával biztos lehet abban, hogy vegyszermentes, aromában gazdag leveleket használ, akár főzéshez, akár gyógyteákhoz.

A frissen szedett levelek nemcsak intenzívebb ízt adnak, hanem nagyobb mennyiségben tartalmazzák azokat a jótékony vegyületeket is, amelyek miatt a menta évszázadok óta népszerű a természetes gyógymódok hívei körében.

A menta termesztése

Termesztéséhez válasszon napos vagy félárnyékos helyet, ahol a növény naponta legalább néhány órán át fényt kap! Így intenzívebben fejlődik és több aromás anyagot termel majd. Lazán morzsalékos, jó vízáteresztő-képességű, humuszban gazdag talajt biztosítson számára, és ügyeljen a rendszeres öntözésre, különösen nyári melegben!

A mentát tavasszal érdemes elültetni, akár magról, akár dugványról szaporítva, ez utóbbi gyorsabb eredményt hoz. Ha nem szeretné, hogy a menta szétterjedjen a kertben, nevelje nagyobb cserépben vagy használjon gyökérhatárolót.

A friss, zsenge hajtások és az intenzív levélaroma fenntartásához rendszeresen vágja vissza a növényt, ezzel serkentve az új hajtások képződését is! A megfelelő gondozással a menta akár több éven át dúsan terem, és mindig rendelkezésre áll, ha friss levelekre van szüksége.

A menta betakarítása és tárolása 

A mentaleveleket akkor érdemes leszedni, amikor a növény még nem kezdett virágozni – ekkor a legmagasabb az illóolaj-tartalom, így az aroma is intenzívebb. A délelőtti órákban, a harmat felszáradása után szedje a leveleket, hogy frissen és tisztán kerüljenek feldolgozásra.

Szárításhoz kötegelje össze a hajtásokat, majd akassza fel őket árnyékos, jól szellőző helyen. Ha inkább frissen tárolná, tegye a leveleket nedves papírtörlőbe csomagolva a hűtőbe, vagy fagyassza le őket jégkockatartóban kevés vízzel!

A leveleket teaként érdemes felhasználni emésztéstámogatásra, de frissítőként is kiváló hideg italokhoz. Főzés során ízesíthet vele salátát, süteményt vagy akár húsos ételeket is. Amennyiben illóolajat készítene, használjon frissen szedett leveleket, mert ezek tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot!

A menta nemcsak illatos fűszernövény, de évszázadok óta ismert gyógyhatású és sokoldalú segítője a mindennapoknak
A menta nemcsak illatos fűszernövény, de évszázadok óta ismert gyógyhatású és sokoldalú segítője a mindennapoknak

Érdemes odafigyelni!

Bár a menta természetes gyógynövény, használata előtt érdemes figyelmet fordítani az esetleges allergiás reakciókra. Ha első alkalommal fogyasztja, csak kis mennyiségben próbálja ki, hogy kizárja az érzékenységet. 3 éves kor alatt nem javasolt a menta alkalmazása, mivel légzési nehezítettséget okozhat.

Várandósoknak és szoptatós anyáknak tanácsos előzetesen egyeztetniük orvossal, különösen, ha nagyobb mennyiségben alkalmaznák a növényt. Ha rendszeresen szed gyógyszert, mindig tájékozódjon, mivel a menta egyes hatóanyagai befolyásolhatják ezek felszívódását vagy hatékonyságát.

Egészségügyi hatásai

Ha emésztési problémákat tapasztal, készíthet naponta friss mentalevélből főzetet, amely segíti a bélmozgást és enyhíti az IBS tüneteit.

Megfázás idején inhaláljon mentás gőzt: a mentol fellazítja a váladékot és csökkenti az orrdugulást! A menta illata serkenti a koncentrációt, ezért érdemes a dolgozósarok közelébe is elhelyezni egy példányt.

Fejfájás esetén dörzsöljön néhány csepp mentaolajat a halántékára! Hűsítő hatás természetes fájdalomcsillapítóként hat. A frissen szedett levelek rendszeres fogyasztásával pedig antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatást is elérhet.

Képek: Pixabay

Pisztácia a kiskertben – lehet-e hobbi szinten próbálkozni vele?

2025. október 5. 11:10

A pisztácia nem tipikus kerti fa, de kis lépéssel, megfelelő klíma és talaj mellett hobbi termesztésre is alkalmas lehet.

Szobanövények a kertből: melyek bírják a beltéri életet?

2025. október 5. 05:40

A kert és a lakás közötti átjárás a szobanövényeknél nemcsak praktikus, hanem különleges hangulatot is teremt. A nyár emlékei velünk maradnak télen is.

Ágyás vs. cserép: hol bírja jobban a zsálya a telet?

2025. október 4. 14:10

A zsálya nem szereti a telet – de ha jól bánnak vele, tavasszal meghálálja! Ágyásban és cserépben is más a túlélési stratégia.

Vízmegtartó mulcsozás: így óvjuk meg a talaj nedvességét!

2025. október 4. 05:40

A vízmegtartó mulcsozás egy egyszerű, de hatékony módszer, amellyel a kertje talaját egészségesen és nedvesen tarthatja.

Olaszországban megalakult az első fűszernövény-termelői szervezet

2023. február 21. 10:26

Az aromás fűszernövények mindig is a Földközi-tenger menti területek vezető terményei közé tartoztak.

Így neveljük a majoránnát – több dologra is érdemes odafigyelni

2024. május 27. 07:10

A majoránna fényigényes növény, a napos, fényes helyeket kedveli. Ügyeljünk arra, hogy olyan helyre ültessük, ahol bőségesen éri a napfény.

Okos növény-összeültetések a balkonra

2025. július 1. 05:40

Az ügyesen összeállított kombinációk nemcsak esztétikusak, hanem praktikusak is: jobban kihasználják a teret és támogatják egymást a növények.

Tavaszi készülődés a kedvenc fűszernövényekkel - I. rész

2021. február 22. 12:36

A téli időszak utolsó hetei lehetőséget adnak a veteményesünk és konyhakertünk megtervezésére, az ötletgyűjtésre és az alapanyagok beszerzésére. Aki minden évben megfogadja, hogy majd jövőre tényleg megveszi a magokat, tényleg elveti, majd nem felejti el megöntözni, vagy majd időben megrendeli a paradicsompalántákat a helyi piacos hölgytől, az most jó helyen jár. Ma egy kicsit szeretném őket motiválni néhány alapvető, vagy kedveltebb fűszernövény termesztésére.