Növénytermesztés
Növénytermesztés

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

Meglepő új kedvencek születtek a bio fűszernövények között

Agrofórum Online

Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.

A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várták a február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.

„A Kaliforniai-félszigeten ilyenkor egy kicsit melegebb van, de nem annyira, hogy a növények virágozzanak – magyarázta az egyik termesztő. – A kínálat tavaly ilyenkor valamivel erőteljesebb volt, ami nagyrészt annak tudható be, hogy a termés körülbelül három héttel később érkezett.”

Ha február közepén megélénkül a kereslet, a kínálat a tavalyihoz hasonlóan alakul. A kereslet tekintetében jelenleg jó a helyzet, még ha az ünnepek után a kereslet hajlamos is némileg mérséklődni (az ünnepekre szánt fűszernövények jelentik a kereslet csúcspontját).

Ezután a csökkenés után stabilizálódik, mivel a fogyasztók az új évben egészségesebb étkezési szokások felé fordulnak – az új évvel járó fogadalmak hevében. A fogyasztók egyre jobban kedvelik a friss fűszernövényeket, hiszen ezek könnyen beszerezhetők, gyorsan felhasználhatók, rendkívül mutatósak, ráadásul nemcsak finom ízeket, hanem értékes tápanyagokat is hozzáadnak az ételekhez, amelyek ettől csak még egészségesebbek lesznek.

A bio menta a legnépszerűbb

A friss fűszernövények általános fogyasztási tendenciáit tekintve, azok, amelyek népszerűsége továbbra is folyamatosan növekszik, az olyan alapvető friss fűszernövények, mint a bazsalikom, a metélőhagyma és a petrezselyem.

„A friss bio menta iránti kereslet ugrásszerű növekedését tapasztaljuk – folytatta egy másik fűszernövény-termesztő. – Ez annak tudható be, hogy a menta oly sok mindenre felhasználható, de az interneten is egyre többen használják receptekben, koktélokban és mocktailokban vagy köretként.

Míg az olyan egészséges téli fűszernövények, mint a rozmaring és a kakukkfű fogyasztása változatlan, a fogyasztók olyan fűszernövényekkel is kísérleteznek, mint a levendula, a majoránna, a zsálya és más zöldfűszerek.”

A fűszernövényekkel kapcsolatban azonban problémát jelenthet, hogy érzékenyek a hőmérsékletre, ami kihívást jelenthet az ellátási láncban. Éppen ezért a termesztők arra törekednek, hogy a fűszernövényeket a betakarítástól számított 48 órán belül eljuttassák a vásárlóikhoz, mivel ezek rövidebb ideig eltarthatók.

Ennek ellenére bármikor előfordulhat, hogy az időjárás késlelteti a repülőjáratokat, vagy a teherautók késnek a határon való átkelés miatt, és emiatt a zöldfűszerek nem érnek oda a kívánt időn belül. Február közepétől melegebb idő várható, ami segít majd felgyorsítani a gyógynövények betakarítási ütemét.

(Fotó: PommeGrenade/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aggódhatnak a németek, kisebb lesz a 2024-es termés

2024. április 21. 14:10

Kisebb lesz a termésmennyiség Németországban, mert csökkent a termőterület. Ráadásul a termésátlag is visszaeshet.

Új üvegházi uborkafajtát mutattak be

2024. április 21. 10:10

A Blueray RZ elnevezésű uborkafajta a Rijk Zwaan új, saját nemesítésű terméke, amelyet kifejezetten a csúcstechnológiás üvegházas termesztési technológiát használó termelők számára fejlesztettek ki.

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

2024. április 17. 17:40

Két drón is a levegőbe emelkedett a Pest vármegyei Gödöllő határában, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén.

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték – lehet öntözni!

2024. április 16. 13:10

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékszegény időjárása és a gazdálkodói visszajelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

Biogazdálkodás: bejelentkezéstől a tanúsítványig

2019. november 1. 11:43

Számos olyan gazdálkodóval találkozom a hétköznapoban, akik érdekeltek a biotermesztésben, de nem mernek belevágni. Minden adottságuk megvan hozzá, de tartanak a változástól és az ismeretlentől. Akiket csak a bio-ellenőrzéstől való félelem (igen, ilyen is van) tántorít el, azoknak itt egy rövid összefoglaló, mi történik és mire kell számítania egy növénytermesztőnek a bejelentkezéstől a tanúsítvány megszerzéséig.

80 milliárd eurós üzlet a biogazdálkodás

2018. március 20. 19:27

A fogyasztói igény növekedése mellett a gazdák kedve is egyre nagyobb a bioélelmiszer előllításhoz.

Biogazdaságból a vállalatcsoportig

2023. május 15. 13:26

Menzel Christine, aki magyar a német neve ellenére, több szempontból is rendhagyó életet és pályaívet tudhat magáénak. Hamburgban született és közgazdász diplomáját is ott szerezte, a nyolcvanas évek végén Magyarországra jött, ahol megalapított egy kis biogazdaságot.

A tökbogarak ellen pókokkal is lehet védekezni

2018. március 13. 08:33

A kutatások kimutatták, hogy egy biológiai termesztési rendszerben a természetes ellenségeknek fontos kártételcsökkentő hatásuk van, és ennek jelentősége a hőmérséklet emelkedésével fokozódhat.