Milyen betegség miatt hullik az éretlen meggy a fáról?

Agrofórum Online

A meggy zöld állapotban elkezdett ugyan pirosodni, de megállt a növésben. Nincs rajta semmiféle folt, vagy lyuk, és egy idő után le is esik. Nem tudom beazonosítani a betegséget, így nem tudok védekezni sem ellene. Mi lehet ez?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfajok érése során számos tényező okozhatja a még fejletlen termések lehullását. Lehet akár egyrészt a fa természetes önszabályozó képességének hatása, de abiotikus és biotikus tényezők is kiválthatják. Az sem kizárt, hogy önmagában csak egy tényező áll fenn, de akár egyszerre több stresszfaktor hatása is érheti a fát, melyek a kérdésben említett tünetet kiváltják. A természetes gyümölcshullás az érés előtt több ütemben is bekövetkezik. Ennek során a fa csak annyi termést hagy meg, melyet kondíciójához képest meg tud érlelni. Ezzel a folyamattal védi ugyanis a gyümölcsfa magát a túlterheléstől.

A termések mellet a fa egészségét is érdemes szemügyre venni, a törzs állapotát is megvizsgálni, azokon folyást, lyukakat keresni. Emellett esetlegesen a levelek szín- és alakváltozása is árulkodó lehet, hiszen az betegségről, kártevők jelenlétéről, de tápanyagok hiányáról is árulkodhat. Az ilyen fákat ajánlatos mihamarabb kezelni, a fa erőnlétének visszanyerését elősegíteni.

Külsérelmi nyomok, tünetek nem láthatók a fa termésein
Külsérelmi nyomok, tünetek nem láthatók a fa termésein (fotó: a kérdező felvétele)

A gyümölcsök hullására a környezeti körülmények közül főként a hőmérséklet van nagy befolyással. Az elmúlt időszakban tapasztalt lehűlések is szerepelhetnek a terméshullás okai között. Emellett, a termésnövekedés időszakában bekövetkező terméshullás a virágzás idején uralkodó hűvösebb időjárásra egyaránt visszavezethető. A virágzáskor fellépő tartós hideg miatt a cseresznye és a meggy esetében is előfordulhat, hogy a termékenyülés nem megfelelően megy végbe.

A kellő termékenyülés elmaradását akár a szeles időjárás is kiválthatja, így a termések képződése ugyan megtörténik, de később a bennük fejlődő embrió elpusztul. Az ilyen terméskezdeményekre jellemző, hogy színük kezdetben sárgászöld, majd sárgás-pirosas lesz, végezetül pedig kocsánnyal együtt lepotyognak, így bennük csonthéj nem alakul ki, a magházban a mag pedig apró és összetöppedt.

A nem kívánatos környezeti behatásokat nem könnyű kivédeni, sem ellene védekezni. A kereskedelemben van lehetőségünk azonban olyan készítményeket vásárolni, melyeket a virágzás időszakában felhasználva, azokat kipermetezve a környezeti stresszhatások kivédésében lehetnek segítségünkre (pl. Atonik).

Kiemelt kép: Pixabay

Hogyan menthető meg a moníliás meggyfa?

2020. május 4. 14:27

Nagy méretű, öreg meggyfa teteje erősen monília fertőzött a szárazság és a virágzásban és sziromhullás után elvégzett permetezések ellenére is. Valószínűleg azért, mert ott vannak olyan régebbről ott maradt beteg ágak melyek nehezen hozzáférhetőek metszéskor. Annyi lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben van még értelme felszívódó készítménnyel kezelni, lehet gátolni a továbbterjedést? Ha csak a mechanikai eltávolítás marad, ami jelen esetben egy ifjítással érne fel, mikor célszerű megejteni? Szüret után, vagy nyugalmi időszakban?

A meggy és a cseresznye tápanyag-utánpótlásának sajátosságai

2018. május 7. 14:24

Magyarországon sokan termelnek csonthéjas gyümölcsöt, azon belül pedig meggyet és cseresznyét, különböző termesztés-technológiák szerint.

A moníliára rezisztens gyümölcsfajták csak a virágmoníliára rezisztensek vagy a gyümölcsmoníliára is?

2025. január 25. 04:38

Érdeklődni szeretnék, hogy a moníliára rezisztens gyümölcsfajták (pl. a Feketicsi meggy és egyes kajszifajták) csak a virágmoníliára rezisztensek vagy a gyümölcsmoníliára is?

Mitől sárgulnak a meggyfák?

2020. június 21. 16:08

Évek óta jelentkező tünet meggyfáinkon, hogy nyár elején a friss hajtások elkezdenek sárgulni. Gombaölő szerrel próbálkozunk minden évben, ez eddig nem vezetett eredményre. Sajnos idén már a termésen is meglátszik, kicsi és nem érik be a gyümölcsünk. Mi lehet a probléma?