A meggy zöld állapotban elkezdett ugyan pirosodni, de megállt a növésben. Nincs rajta semmiféle folt, vagy lyuk, és egy idő után le is esik. Nem tudom beazonosítani a betegséget, így nem tudok védekezni sem ellene. Mi lehet ez?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A gyümölcsfajok érése során számos tényező okozhatja a még fejletlen termések lehullását. Lehet akár egyrészt a fa természetes önszabályozó képességének hatása, de abiotikus és biotikus tényezők is kiválthatják. Az sem kizárt, hogy önmagában csak egy tényező áll fenn, de akár egyszerre több stresszfaktor hatása is érheti a fát, melyek a kérdésben említett tünetet kiváltják. A természetes gyümölcshullás az érés előtt több ütemben is bekövetkezik. Ennek során a fa csak annyi termést hagy meg, melyet kondíciójához képest meg tud érlelni. Ezzel a folyamattal védi ugyanis a gyümölcsfa magát a túlterheléstől.
A termések mellet a fa egészségét is érdemes szemügyre venni, a törzs állapotát is megvizsgálni, azokon folyást, lyukakat keresni. Emellett esetlegesen a levelek szín- és alakváltozása is árulkodó lehet, hiszen az betegségről, kártevők jelenlétéről, de tápanyagok hiányáról is árulkodhat. Az ilyen fákat ajánlatos mihamarabb kezelni, a fa erőnlétének visszanyerését elősegíteni.

A gyümölcsök hullására a környezeti körülmények közül főként a hőmérséklet van nagy befolyással. Az elmúlt időszakban tapasztalt lehűlések is szerepelhetnek a terméshullás okai között. Emellett, a termésnövekedés időszakában bekövetkező terméshullás a virágzás idején uralkodó hűvösebb időjárásra egyaránt visszavezethető. A virágzáskor fellépő tartós hideg miatt a cseresznye és a meggy esetében is előfordulhat, hogy a termékenyülés nem megfelelően megy végbe.
A kellő termékenyülés elmaradását akár a szeles időjárás is kiválthatja, így a termések képződése ugyan megtörténik, de később a bennük fejlődő embrió elpusztul. Az ilyen terméskezdeményekre jellemző, hogy színük kezdetben sárgászöld, majd sárgás-pirosas lesz, végezetül pedig kocsánnyal együtt lepotyognak, így bennük csonthéj nem alakul ki, a magházban a mag pedig apró és összetöppedt.
A nem kívánatos környezeti behatásokat nem könnyű kivédeni, sem ellene védekezni. A kereskedelemben van lehetőségünk azonban olyan készítményeket vásárolni, melyeket a virágzás időszakában felhasználva, azokat kipermetezve a környezeti stresszhatások kivédésében lehetnek segítségünkre (pl. Atonik).
Kiemelt kép: Pixabay