Kiskerti teendők

Rozmaring metszése: így őrizze meg a bokros formát!

Agrofórum Online

Ahhoz, hogy a növény ne fásodjon el, és továbbra is bőven hozzon friss hajtásokat, elengedhetetlen a szakszerű metszés.

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az egyik legkedveltebb mediterrán fűszernövény, amely nemcsak ízletes kiegészítője számos ételnek, hanem mutatós, örökzöld dísznövényként is megállja a helyét a kertekben, erkélyeken és ablakpárkányokon. Aromás levelei friss vagy szárított formában kiválóan használhatók húsokhoz, burgonyás vagy mediterrán ételekhez, de a rozmaring tea is régóta ismert élénkítő és emésztést segítő hatásáról.

Miért fontos a metszés?

Nem véletlen, hogy sokan választják, hiszen ellenálló, fénykedvelő és viszonylag kevés gondozást igénylő növény, amely jól viseli a szárazabb körülményeket is. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a rozmaring – különösen ha szabadföldbe vagy nagyobb cserépbe ülteti – idővel könnyen túlnőheti magát, elburjánzhat, és elveszítheti szép formáját. Ezért, ha azt szeretné, hogy növénye hosszú távon is egészséges, rendezett és bő termésű maradjon, elengedhetetlen a rendszeres figyelem és gondoskodás.

A metszés ideje és célja

Ha elmarad a gondozás ezen része, a rozmaring könnyen elburjánzik, túlzottan fásodik, és elveszíti természetes bokros megjelenését. Érdemes tudnia, hogy a metszés nem csupán esztétikai okokból ajánlott, hanem elősegíti az új, friss hajtások fejlődését is, így a növény intenzívebb aromát és bőségesebb lombozatot produkál. 

A túlzottan megnyúlt vagy idősebb, fás szárú részek nehezebben hajtanak ki újra, ezért mindig a zöld, fiatal hajtások visszavágására koncentráljon. Ezzel elősegítheti a bokrosodást és azt, hogy a növény kompakt, jól kezelhető formájú maradjon – különösen fontos ez akkor, ha erkélyen, cserépben neveli.

A metszés időzítése

A legideálisabb időszak a kora tavasz, amikor már elmúlt a fagyveszély, de a növény még nem kezdte meg az intenzív növekedést. Ilyenkor bátran visszavághatja a hajtások felső harmadát, hogy serkentse az elágazódást. Emellett nyár közepén, jellemzően a virágzás után egy második, enyhébb metszéssel is formában tarthatja a növényt. 

Ősszel azonban már ne metssze meg! Mivel az új hajtások nem tudnak megfelelően beérni a tél beállta előtt, és könnyen elfagyhatnak. Ezzel kockáztatná a növény általános állapotát és a következő szezon fejlődését.

Metszés lépésről lépésre

1. Készítse elő a megfelelő eszközöket!
Használjon mindig éles, tiszta metszőollót! Az éles vágóeszköz segít abban, hogy a vágási felület sima legyen, így a növény könnyebben regenerálódik. A tisztaság szintén fontos: fertőtlenítse az ollót, hogy elkerülje a fertőzések átadását!

A túlzottan megnyúlt vagy idősebb, fás szárú részek nehezebben hajtanak ki újra
A túlzottan megnyúlt vagy idősebb, fás szárú részek nehezebben hajtanak ki újra

2. Először távolítsa el az elhalt vagy beteg ágakat!
Kezdje a metszést a száraz, sérült vagy beteg hajtások eltávolításával! Ezek nemcsak hogy rontják a növény megjelenését, de akadályozzák az egészséges részek fejlődését, és a betegségek forrásai is lehetnek.

3. Vágjon vissza a hajtásokból, de csak a zöld részekig!
Mindig csak azokat a részeket metssze vissza, amelyek még zöldek és rugalmasak! A rozmaring fás, idősebb részeiből általában nem hajt újra, így kerülje el, hogy túl mélyen vágjon vissza az elöregedett szárrészekig. Ideális esetben a fiatal hajtások felső harmadát távolítsa el! Ez ösztönzi az elágazódást és a dús növekedést.

4. Haladjon fokozatosan, a növény alakját követve!
Formázáskor kövesse a rozmaring természetes növekedési irányát. Ha szeretné bokrosabbá tenni, metssze meg egyenletesen a növény minden oldalát! Ha inkább magasabb, oszlopos formát szeretne, hagyja meg a központi hajtást, és csak az oldalágakat vágja vissza!

5. Ne metssze túl erősen egyszerre!
Ha a növénye túlburjánzott, ne próbálja egyetlen alkalommal teljesen visszavágni! Ilyen esetben inkább több kisebb metszést végezzen néhány hét különbséggel. Ez kevésbé terheli meg a rozmaringot, és biztonságosabb a regeneráció szempontjából.

6. A metszés után öntözze meg a növényt!
Miután befejezte a metszést, érdemes enyhén megöntöznie a rozmaringot – különösen akkor, ha szárazabb időszak következik. Ezzel támogatja a hajtások újranövekedését, és segíti a növény regenerációját.

Képek: Pixabay

Mindenképpen szükséges a lemosó permetezés?

2025. november 23. 05:40

A lemosó permetezés célja, hogy a fák és bokrok kérgén, rügyein, ágain megbúvó kártevők és kórokozók telelő alakjait gyérítse.

Most kell ültetni: őszi hagymások

2025. október 12. 05:40

Aki tavaszi virágpompára vágyik, ne késlekedjen: az őszi hagymások ültetésének ideje most van!

Esővízgyűjtés a kertben – így spórolhat a vízdíjon

2025. szeptember 25. 05:40

Az esővíz gyűjtése és felhasználása hatékony megoldást kínál mindazoknak, akik szeretnék mérsékelni költségeiket és óvni a természetet.

Őszi veteményezés titkai: mit érdemes most elültetni?

2025. szeptember 21. 05:40

Az őszi veteményezés kiváló módja annak, hogy kertje ne maradjon üresen a hidegebb hónapokban sem.

Mi a teendő, ha a szélvihar letörte a gyümölcsfák ágait?

2024. július 4. 04:37

Gyümölcsfáimat megviselte pár napja egy nagyobb szélvihar, gallyak és ágak is letörtek. Mi a teendőm?

Miért érdemes összegyűjteni a lehullott lombot a kertben?

2019. október 16. 04:36

R. Éva kérdése: Kertemben többféle gyümölcsfa található, érdemes-e a lombot összegyűjtenem és megsemmisítenem? Kisebb lesz így a következő évi megbetegedés?

Ezért ne metsszük meg a rózsáinkat januárban!

2023. január 23. 05:37

Ha a zöld részeket kezdjük el metszeni télen, akkor az a rózsa számára tipikusan azt jelenti, hogy itt a tavasz. Ez igen veszélyes lehet a tél további részében, mert túl korán indulhat be a nedvkeringés.

Hogyan kezeljem a korábbi vágást követően feketedő almafaágat?

2025. november 16. 04:39

Csatolt képek alapján szeretném megkérdezni, hogy a korábbi könyököltetés (vágás) utáni fekete foltokat az almafán hogy kezeljem, kezelhető-e?