11℃ 7℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike

Miért keserű a frissen leszedett uborka?

Agrofórum Online

Szeretném megkérdezni, hogy miért keserű már a frissen leszedett uborka a kiskertemben?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az uborka keseredése több okból kifolyólag is bekövetkezhet, így akár fajtatulajdonság, de akár termesztéstechnológiai hibára is utalhat ennek a kellemetlen íznek a megjelenése. Első körben, érdemes a fajtaválasztás során már körültekintőnek lenni, hiszen a kereskedelemben számos, több tekintetben is változatos tulajdonsággal rendelkező fajta közül választhatunk, melyek keseredésre való hajlamukban is eltérnek egymástól. Gyakran termesztett fajták pl. a Mohikán F1, illetve a Perez F1 is, melyek keseredésre nem hajlamos hibrideknek tekinthetők. Az említett hibridek, illetve más fajták közül nemcsak a keseredésre való hajlamuk alapján, hanem nagyobb termőképességük, betegség-ellenállóságuk és kedvezőbb növekedési tulajdonságuk alapján is érdemes választanunk.

A keserű termések viszont a jól megválasztott fajták esetében is megjelenhetnek, így ennek oka már minden esetben a nem megfelelő termesztéstechnológiára vezethető vissza. A legtöbb esetben a növény, valamely őt ért stressz hatására reagál a termések minőségének megváltozásával. A növényben, így a levélben és a szárban, az optimálistól eltérő körülmények hatására keserű anyagok keletkeznek, melyek a termésekbe is bekerülnek. Az uborka esetében ez a stressz, így a keseredés, adódhat pl. az egyenetlen mennyiségben kijuttatott öntővízből, szárazabb időszakok után kijuttatott, hirtelen nagyobb mennyiségű víztől. A víz hőmérséklete is befolyásoló tényező lehet, hiszen a melegben kijuttatott túlzottan hideg öntözővíz is kiválthatja a nem kívánt termésminőséget. Stresszt okozhat továbbá a napközben tapasztalt forróság, mely éjszaka nagyobb mértékű lehűléssel párosul.

Fontos feladat tehát, hogy a fajtaválasztás mellett, a termesztéstechnológia során nagy gondot fordítsunk az egyenletes, rendszeresen végzett, nem túl hideg vízzel történő öntözésre! Forró nyári napokon akár naponta két alkalommal is öntözhetünk, de heti, kétheti gyakorisággal a tápanyagok utánpótlására is ügyeljünk, tápoldatozzunk! A legnagyobb igyekezetünk ellenére is, amennyiben a termések keseredése bekövetkezik, érdemes a felhasználás előtt az uborkát meghámozni, annak végét levágni, hiszen leggyakrabban a héj alatti részek, illetve a kocsány felőli vége érintett a keseredésben.

Kiemelt kép: Pixabay

Jégtelenítse az autó ablakát – uborkával

2023. december 20. 07:10

Aki nem garázsból indul el a téli reggeleken, pontosan tudja, hogy a jégkaparásra legalább 10-15 percet kell szánnia, ha nem a fagyos ablakon keresztül akar kikukucskálni az ablakon. Igen ám, de melyik a legjobb és leggyorsabb módszer a szélvédő jégtelenítésére?

Uborka elrakása télire - izgalmas receptek

2022. október 8. 08:38

Tegyük el télire többféle felhasználási módhoz, hogy télen is legyen saját uborkánk a kamrapolcról, mélyhűtőből!

Uborka termesztése kezdőknek: amit a vetésről tudni kell

2025. május 20. 13:10

Az uborka az egyik legnépszerűbb zöldség a házikertben. Bár vetése egyszerű feladatnak tűnhet, a sikerhez nem elég csak elhinteni a magokat.

Hangos ajtózsanér – az uborka lehet a megoldás?

2024. január 20. 12:10

Amióta világ a világ (de legalábbis használunk ajtót), az ember kutatja, miként lehet optimálisan, zajcsillapítással záródó nyílászárókat tervezni – vagy ha már nyikorog a zsanér, mivel lehet ezt az idegtépő hangot csillapítani?