Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

A paradicsom és az uborka gyorsan alkalmazkodott a „fordított” termesztéshez

A paradicsom és az uborka gyorsan alkalmazkodott a „fordított” termesztéshez

Agrofórum Online

Az izraeli BiomicAgritech szokatlan próbatermesztést végzett az idén a hollandiai World Horti Centerben. Megbízták a Vertify-t, hogy tesztelje a fejjel lefelé fordított paradicsom- és uborkatermesztő rendszerüket.

Mint mindig az egyedi innovációk esetében, itt is voltak gyermekbetegségek. Az érintettek mégis elégedetten nyilatkoztak, amikor október végén megvitatták az eredményeket. A fejlesztők és a rendszerrel ismerkedő termesztők egyaránt látták a rendszerben rejlő potenciált, amelyet Izraelben már most is használnak, és ezzel legalább 30%-os munkaerő-megtakarítást érnek el.

Az Innova Connect munkatársa, Clemens Stolk egy miniszimpóziumot tartott a végeredmények megvitatása érdekében, amelyen az eredményeket ahhoz hasonlította, mint amikor annak idején kidolgozták a csősínes rendszert, hiszen az is a munkaerő-megtakarítás érdekében történt.

Lógás” az üvegházban
A World Horti Centerben a Hagelunie Innovációs Alap által támogatott kísérletben az elsődleges cél az volt, hogy kiderüljön, okoz-e terméskiesést ez a szokatlan, fejjel lefelé történő termesztési módszer. A kísérlethez egy csúcstechnológiás holland üvegházat szereltek fel ezzel a szokatlan termesztési rendszerrel. A BiomicAgritech eddig csak Izraelben szerzett tapasztalatokat független, függőlegesen elhelyezett rendszerrel. A World Horti Centerben a termesztő rendszert az üvegház szerkezetére függesztették fel.

Paradicsom csövekben
Ezt a rendszert közel tíz hónapig használták. Az átültetést 2023. január 3-án végezték el. A Biomic Agritech rendszerbe a kifejezetten erre a célra szánt, gyökérzet nélküli, kerek kőzetgyapot tömbökben nevelt növényeket helyezték. Hat csövet – az ereszcsatornákhoz hasonló, de a növényt befogadó, feltekerhető csöveket – akasztottak a 86 m2-es üvegházi részbe.

Fajtaválasztás
Ezek a csövek beépített csepegtetővel rendelkeztek, és kőzetgyapotot tartalmaztak. A kísérlet paradicsom fajtájának a Rijk Zwaan Amelioso fajtáját választották. Ez a fajta erőteljes növekedésű és ToBRFV-rezisztens.

Utólag visszatekintve nem volt igazán ideális választás – mondta elgondolkodva Jeroen Sanders, a Vertify munkatársa. – Azok ugyanis gyorsan 2,8 szár/m2-ről 3,1 szár/m2 sűrűségűre nőttek, és sok hajtást fejlesztettek.

Fordulat
A 24. héten úgy döntöttek, hogy a három paradicsomcsövet két uborkára és egy másik paradicsomfajtára, a Mecano fajtára cserélik, amely szintén a Rujk Zwaantól származik. Az egyik referencia csatornát szintén Mecanóval ültették be.

Az üvegházban a 12. és a 40. hét között a szokásos csatornákat használták referenciaként, és a betakarításra a 12. és a 40. hét között került sor. A termesztők észrevették, hogy a növény milyen gyorsan alkalmazkodott az új körülményekhez. A növények teteje gyorsan megfordult, így a virágok mindig a nap felé néztek – magyarázta Jeroen.

Hibák nélkül nincs újítás
A speciális BiomicAgritech rendszerű növény termesztése végül is kiválóan tartotta a lépést a hagyományos termesztéssel. Akadt azonban egy probléma a kísérlet elején. Mint említettük, a rendszert első alkalommal nem önállóan, hanem az üvegházra függesztve telepítették. A Kínából érkező láncokkal gond volt, így a gumicsöveket az első két hónapban nem lehetett feltekerni.

Az eredmény? Az üvegház padlóját elérő növények megsérültek, a száruk letöredezett. Eliezer Edelstein, a BiomicAgritech alapítója, aki maga is igazi műszaki szakember, visszagondolva csak nevet a kezdeti problémákon.

Ez is azt bizonyítja, hogy innovatívak vagyunk – mondta. – Amint a csövek mozgathatóvá váltak, a terméshozam megegyezett a referencia terméssel. A nyár közepén ültetett uborka palánta terméshozama is összhangban volt a hagyományos uborkaterméssel.”

Ezt láthatta az a mintegy 20 vendég is, akik október 25-én, az utolsó napon, amikor a termesztés véget ért, ellátogattak a World Horti Centerbe. Kérdéseik között szerepelt a megfelelő világítás (talán jobb lenne alulról?), a fűtés (a közelsége a csőhöz), a megtérülés (Eliezer szerint négy év) és a rendszer elhelyezése az üvegházban. Ez eddig merőleges volt a fűtőcsövekhez képest, de a termesztők és más érdeklődők úgy gondolják, hogy a további kísérletek során inkább a fűtőcsövekkel párhuzamos hengerekben fognak kísérletezni.

A BiomicAgritech azt reméli, hogy ezt a kísérletet 2024-ben Hollandiában végzik el. Olyan termesztőket is keresnek, akik nagyobb léptékben – 500 m2-en – saját üvegházukban tesztelhetnék a rendszerüket.

Két-három éven belül szeretnénk ténylegesen a piacra lépni. A végső célunk egy teljes mértékben robotok által vezérelt üvegház. A már működő növénykultúrákkal ellentétben a mi rendszerünk lehetővé teszi, hogy minden termesztési művelet robotizálható legyen – zárta szavait Eliezer.

(Fotó: dominikakarkesova/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megoldások (majdnem) minden fügeproblémára

2024. július 22. 07:10

A füge, ha a talaj felett elpusztul (mert például túl hideg volt a tél), általában gond nélkül regenerálódik a gyökértörzsből.

Az üvegházak globális térnyerése segíthet lehűteni a bolygót?

2024. július 18. 15:10

Az üvegházak egyáltalán nem környezetbarát építmények. Most azt vizsgálják, az általuk visszavert sugárzás segíthet-e mérsékelni a klímaváltozást.

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

2024. július 15. 15:40

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata kialakított egy víztározót, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.

Egy uborkamag fejlődése: 81 nap 60 másodpercben

2024. július 14. 14:10

A képsorok nemcsak kezdő kertészeknek, hanem akár gyerekeknek is érdekesek és tanulságosak, sőt szórakoztatóak lehetnek.

Ezért érdemes kacsolni a paradicsomot

2024. május 23. 07:10

Kacsolás hiányában új szár képződik, és túl sűrűvé, levegőtlenné válik, rendezetlen bokorrá fejlődhet a növény, és nem hoz annyi termést.

Tudok védekezni a paradicsombogyók csúcsrothadása ellen?

2023. június 30. 04:39

Minden évben megjelennek a paradicsombogyók alján elszórtan nagyméretű, több cm-es sötét foltok, szerencsére nem sok. Mik ezek, mi okozza, ehetők-e az ilyen termések? Tudok-e védekezni ellene?

Gazdák kerültek csődközelbe a ToBRFV miatt 

2024. március 1. 10:40

A gazdák komoly aggodalmukat fejezték ki egy Máltán terjedő, importtal behurcolt vírus, a ToBRFV miatt, amely azzal fenyeget, hogy megtizedeli a növényállományt a rendkívül fontos paradicsomágazatban.

Nyár végi teendők a kertben

2023. augusztus 21. 13:40

Bár nem járnak hűvös szelek, legalábbis akkor, mikor a cikket írom, de bizony vége van a nyárnak. Ezzel együtt pedig számos teendő vár a kertek tulajdonosaira.