Miért fekete a lehullott dió burka?

Agrofórum Online

Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy mitől lehet fekete a lehullott dió külső burka? Mit tehetek a jelenség kivédése érdekében?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A dió termesztését sajnos számos betegség és kártevő is megnehezíti, melyek a termések minőségére és mennyiségére is hatással vannak. Jelentős károk megjelenésük által nemcsak a leveleken, hanem a terméseken is ki tudnak alakulni. A termések mellett a lombozaton is okoz tüneteket a bakteriális eredetű fertőzés, melyet a xantomonász okoz. A leveleken szegletes, vizenyős foltok képződnek, melyek később megbarnulnak majd elhalnak. A terméseken a kezdeti foltok aprók, idővel azonban nagyobb méretűek és feketék lesznek. A betegség nyomán a magok is elfeketedhetnek, majd pedig össze is száradnak. A burkon megjelenő barna szegélyű, kiszürkülő közepű foltok megjelenése a gnomónia fertőzése nyomán keletkezik, mely a magok belsejébe nem jut be. A leveleken a kórokozó megtelepedése nyomán pár mm nagyságú kör alakú foltok láthatók, melyek barna szegélyűek, közepük kiszürkülő.

A betegségek képesek az előző évről megmaradt, beteg leveleken fennmaradni, majd onnan a fertőzést elindítani. Kiemelt szerepe van tehát a lehullott lomb összegyűjtésének, vagy talajba forgatásának. A lemosó kezelés elvégzésével ugyancsak csökkenteni tudjuk a fertőző képletek számát, valamint a bakteriális betegség ellen, a vegetációs időszakban ugyancsak ezzel a hatóanyaggal tudunk eredményesen védekezni.

A kártevők közül, a feketedést, a dió termését fogyasztó almamoly lárvák is okozhatják. Az almamoly második nemzedékéből származó hernyóknak kedvelt tápláléka a dió, mely által nemcsak ürülék és rágásnyom, hanem a burok feketedése és csonthéjra száradása is megtalálható tünetként. A sajnos mára már mindenki számára jól ismert kártevő, a dióburok-fúrólégy nyüveinek táplálkozása ugyancsak okozhatja a termések feketedését. A burok feketedése és puhulása mellett, a csonthéj feketedése egyaránt bekövetkezhet, főként abban az esetben, ha a lárvák egy dión jelentős egyedszámban vannak jelen.

A kártevők elleni védekezés alapját a megelőzés, így a csapdázás jelenti, hiszen jelenlétük, illetve a permetezés szükségessége is ez alapján állapítható meg. Dióban, házi körülmények között pl. a Mospilan, Full 5 CS, Karate Zeon 5 CS használhatók fel a védekezésre.

Kiemelt kép: Pixabay

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Mi teszi tönkre a dió termését? Mit lehet tenni ellene?

2018. május 14. 09:14

C. Dezső kérdése: Nem kis területen termesztek diót, két éve az egész termést tönkretette, tavaly is rengeteg problémám volt a dióburok-fúróléggyel. Mit javasol?

Mitől "kukacos" a dió?

2019. július 30. 07:56

J. Attila kérdése: Tavaly a diófáim termésének nagy része tönkrement. Sok dió idő előtt megfeketedett, lepergett, bennük fehér apró lárvákat találtam. Mi okozta a gondot?