Miért feketedik meg a dióbél?

Agrofórum Online

Szeretném a tájékoztatásukat kérni, hogy miért feketedhet meg a dióbél?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Sajnos a diótermesztés, növényvédelem szempontjából nem tekinthető egyszerű feladatnak, hiszen ezt számos kórokozó és kártevő is megnehezíti. A károkozók közül több, a termések burkán csak felületi, illetve levéltünetek kialakulását okozza. Vannak azonban olyan betegségek, kártevők is, melyek a magok minőségére közvetlenül is hatással vannak.

A kórokozók közül a bakteriális, vagyis a xantomonászos betegség, a fejlődő termések belsejébe is képes behatolni. Már a terméskezdeményekben fekete, de akár sárga elszíneződést tud okozni. Feketedés és nyálkás, folyós állag jellemző a dióbélre, ha a fertőzés kialakulását nedves időjárás kísérte. Aszályosabb évjáratokban a feketedett termések inkább szárazabbak, összeaszalódnak. A fertőzött dió pedig fogyasztásra alkalmatlanná válik ezáltal. Kórokozó eredetű fertőzés akkor is kialakulhat a terméseken, ha azok valamely okból sérülnek, ezáltal könnyen, a kialakult nyílásokon keresztül jutnak be a penészedést okozó spórák a magbélbe. A kialakuló penészgyep általában sötét színű, mely alatt a magok héja is sötétedik, továbbá sokszor kellemetlen szaguk is érződik.

A kártevők közül, az almamoly lárvája is képes, még a héj keményedése előtt bejutni a bélhez, ott pedig felélni akár a mag jelentős részét is. A feketedés mellett további tünetként gyakran a kártevő lárvát, illetve ürülékét is megtaláljuk.

A kiváltó ok vagy okok közül nem is minden esetben csak egy, hanem akár több tényező fennállása is okozhatja a problémát. A kártevő és kórokozó eredetű feketedés mellett pedig nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a feketedés a megkésett felszedés, a túl sokáig zöld burokban való állás miatt is kialakulhat. Fontos továbbá arra is ügyelnünk, hogy a terméseket a felszedés után mihamarabb kiválogassuk, zöld burkától mentesítsük! A dió héjában való tárolás során is könnyen meg tud penészedni, annak szárításáról, napon való kiterítéséről még a megtörés előtt érdemes gondoskodni. Fontos, hogy ne halmokban, hanem vékony rétegbe kiterítve tároljuk és szárítsuk, ezzel szellőzését is biztosítani tudjuk!

Kiemelt kép: Pixabay

Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon?

2024. november 22. 04:36

Az idei évben először termett a diófánk nagyobb mennyiséget. Hogyan tároljuk a diót, hogy sokáig elálljon? Mire kell leginkább odafigyelni?

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

Mi teszi tönkre a dió termését? Mit lehet tenni ellene?

2018. május 14. 09:14

C. Dezső kérdése: Nem kis területen termesztek diót, két éve az egész termést tönkretette, tavaly is rengeteg problémám volt a dióburok-fúróléggyel. Mit javasol?

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.