Miért fonnyadnak meg a gyökérzöldségek a tárolás során?

Agrofórum Online

Nem tudom, hogy miért fonnyadnak meg a gyökérzöldségek a tárolás során? Mit lehet tenni ennek megelőzésére, elkerülésére?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A gyökérzöldségek viszonylag jól tárolható terményeknek számítanak, ha az adott helyiségben a környezeti feltételeket kellően alakítjuk számukra. Megfelelő feltétek megléte mellett pedig akár több, 5-6 hónapon keresztül is eltarthatók. Gyakori hiba, hogy a tárolóhelyiségben a levegő páratartalma nagyon alacsony, mely által a fonnyadás is rövid úton bekövetkezik. Az alacsony mellett viszont a magas párartalom sem tekinthető kedvezőnek, hiszen ekkor a rothadási folyamatok megindulása várható. A páratartalom szabályozása érdekében a tárolóhelyiség szellőzéséről, időnkénti szellőztetéséről minden esetben érdemes gondoskodnunk.

A nyitható ablak megléte a hőmérséklet szabályozása szempontjából is fontos, hiszen a túlzottan meleg által kiváltott rothadást ugyancsak ezzel tudjuk kissé mérsékelni. Optimálisnak a fagymentes, de lehetőség szerint egyenletes, 2-4 Celsius-fokos tároló tekinthető, melegebb hőmérséklet mellett viszont a tárolás időtartama minden esetben lerövidül. 

A burgonyához hasonlóan, a sárgarépa esetében sem szükséges a fény a tárolás során, hiszen annak hatására, akár kisebb mennyiségű fény bejutása miatt is megindulhat kihajtásuk. Érdemes tehát az ablakkal rendelkező helyiségeknél a fény bejutását függönnyel szabályozni, vagy külön a terméseket letakarni. A répatestek, melyek kihajtanak, felélik a tartalék tápanyagaikat, így használhatatlanná is válnak.

A tárolás hosszát, illetve a betárolt zöldségek minőségét nagymértékben befolyásolja továbbá az is, hogyan kerültek a zöldségek betakarításra. A kiásás során keletkező apróbb sérülések és sebek miatt akár korai rothadás, romlás is bekövetkezhet, így ennek megelőzésére nagy odafigyelést érdemes fordítani. A talaj maradványaitól és a répatestek leveleitől megszabadított zöldségeket érdemes papírral bélelt ládákba helyezni, majd szellősen egymás mellett elhelyezni azokat. Az összeérő répatestek sok esetben képesek ugyanis egymás romlását is előidézni. A zöldségek időnkénti átvizsgálása, a romló darabok kidobása ugyancsak elősegíti a hosszabb idejű eltarthatóságot, ezzel minőségüket és mennyiségüket is megőrizve.

Kiemelt kép: Pixabay

Miért kezd bimbóban száradni a gladiólusz?

2023. július 22. 04:39

Gladiólusz virágaim némelyike kezd bimbóban száradni, nem nyílik ki. A virágokban apró, hosszúkás, fekete színű rovarokat találtam. Mit tudok tenni, menthető még?

Mészkerülő növények és amit tudni érdemes róluk

2022. május 10. 05:38

A mésszel a talajban több gond is van. Nem csak önmagában az, ha olyan növényt ültetünk a meszes talajba, ami nem bírja a meszet, de még a betárolásnál is gond lehet például egyes gyümölcsöknél.

Hogyan tároljam a burgonyát, hogy ne csírázzon ki és ne is rothadjon meg?

2022. december 28. 04:36

Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy hogyan tároljam a burgonyát, hogy ne csírázzon és ne rothadjon meg?

Miért rothad a vöröshagyma közepe?

2022. december 19. 04:36

Milyen betegség látható a képen a vöröshagymán, és hogyan tudnék ellene védekezni?