Ház, táj blog

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

Agrofórum Online

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Egy hazai védjeggyel, vagy nemzetközi környezetbarát termékcímkével ellátott termék megvásárlásával erősítjük a termékcímke létjogosultságát, a mögöttes tartalmának fontosságát is. Érdemes tisztában lenni ezeknek a védjegyeknek és termékcímkéknek a jelentőségével, így tudatosan is támogathatunk egy-egy nemzetközi vagy hazai kezdeményezést.

Mi pontosan a védjegy?

Védjegyeknek nevezzük azokat a jelöléseket, amelyek grafikailag ábrázolhatók, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SzTNH) hivatalos jegyzékében szerepelteti, és az egyes áruk és szolgáltatások azonosítására szolgál. Ezenkívül a védjegy fontos jellemzője, hogy hozzáadott értékkel rendelkezik, valamint a segítségével mások áruitól, illetve szolgáltatásaitól megkülönbözteti a védjegyet viselő terméket.

A védjegyek közül kiemelkednek a tanúsító védjegyek, amelyek úgy különböztetik meg a velük ellátott árukat vagy szolgáltatásokat a többitől, hogy a különbséget okozó minőségüket vagy jellemzőjüket tanúsítják. A védjegy használójának meg kell felelnie a védjegyhez kapcsolódó egyedi követelményrendszernek.

Ilyen élelmiszer-védjegy például:

  • Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ)
  • Kiváló Termék
  • Magyar Termék
  • Hazai Termék
  • Környezetbarát Termék
  • Kék Angyal
  • MSC
  • Méltányos Kereskedelem (Fair Trade)
Érdemes tisztában lenni a nemzeti és nemzetközi védjegyekkel
Érdemes tisztában lenni a nemzeti és nemzetközi védjegyekkel

Mi a termékcímke?

A termékcímke tágabb kategória a védjegyeknél. A termékcímke egy olyan jelölés, amely kötelezően tartalmazza a vásárló számára lényeges információkat a termék azonosításához, használatához és minőségének ellenőrzéséhez. Ezeket a jelöléseket szigorú nemzeti és nemzetközi jogszabályok szabályozzák. Fő funkciójuk a tájékoztatás, de emellett figyelemfelhívó és reklámozó szerepük is van.

Ilyen információk például:

  • termék súlya;
  • termék pontos összetétele;
  • termék márkája;
  • gyártói és/vagy forgalmazói információk;
  • lejárati vagy minőségmegőrzési idő;
  • magyar nyelvű leírás;
  • csomagolási információk;
  • tanúsító címke stb.

A tájékoztató termékcímkék közé tartozik például:

  • „Szelektíven gyűjthető” címke
  • Műanyag csomagolásra vonatkozó információs címke
  • INBÉ jelölés
  • Vegán termék

A fent felsorolt, információkat jelölő címkék közül a tanúsító címkékkel fogunk foglalkozni, vagyis az olyan környezetvédelmi, méltányos kereskedelmi és ezekhez hasonló tanúsítványok termékcímkéjével, amelyek a hazánkban forgalmazott termékek körében is gyakran előfordulnak.

A hazai védjegyek jelentősége évről évre felértékelődik
A hazai védjegyek jelentősége évről évre felértékelődik

A védjegyek és termékcímkék célja

Napjainkban már hazánkban is több mint 200 féle olyan termékjelöléssel találkozhatunk, amelyek a termékek vagy szolgáltatások valamilyen környezeti, társadalmi jellemzőjére utalnak. Maguk a címkék (illetve azok a szabály- és tanúsítórendszerek, amelyek révén a címkék a termékre felkerülhetnek) rendkívül változatosak.

A védjegyek és termékcímkék egyik fő funkciója, hogy segítsék a vásárlókat a tájékozódásban, így hozzájárulnak ahhoz, hogy a vásárlások során tudatosabb döntést hozzanak.

A termékek ellenőrzése

A tanúsító védjeggyel ellátott termékek és szolgáltatások bizonyos időközönként ellenőrzésre, felülvizsgálatra kerülnek. Mind a hazai, mind a nemzetközi védjegyek követelményrendszerében szerepel, hogy milyen gyakorisággal  szükséges ellenőrizni az érintett termékeket (pl. évente, háromévente).

A tanúsító címkék feltételrendszerének rendszeres felülvizsgálata az ellenőrző hatóságok feladata, hogy azok ne veszítsenek értékükből, és megbízható tájékoztatást nyújtsanak a vásárlóknak.

Képek forrása: Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapja és pixabay.com

Kapcsolódó jogszabály:

  • Az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését szolgáló intézkedésekről szóló 1519/2017. (VIII.4.) Korm. határozat

Kapcsolódó cikkek:

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

Zuhanni kezdett az élelmiszer-infláció – de miért nem érzékelünk belőle semmit?

2023. július 8. 15:10

A csúcsot jelentő októberi 55 százalék után idén júniusban már „csak” bő 16 százalékkal nőttek az élelmiszerárak Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest.

Viszlát szója! - A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

2020. november 22. 08:38

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje.

Fontos a női termelők erősítése - a Trimble kampányt indít

2020. november 6. 04:36

A Trimble kampányt indít, hogy akár 100 000 dollárt adományozhasson a "(N)Ő táplálja a világot" programnak.