Ház, táj blog

Hazai védjegyek I.

Agrofórum Online

Mi a különbség a hazai termék, a hazai feldolgozású termék, a magyar termék és a kiváló termék között? Hol találkozhatunk ilyen termékekkel? Milyen gyakran ellenőrzik ezeket a termékeket?

Ahogy egy korábbi cikkben is írtuk, a védjegy olyan, grafikailag ábrázolható jelölés a termékeken, amelyet szerepeltet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SzTNH) a hivatalos jegyzékében, ezenkívül fontos jellemzője, hogy hozzáadott értékkel rendelkezik, valamint a segítségével más áruktól, illetve szolgáltatásoktól megkülönbözteti a védjegyet viselő terméket.

A védjegy használójának meg kell felelnie a védjegyhez kapcsolódó egyedi követelményrendszernek, amelyet időről időre ellenőriz az erre kijelölt hatóság vagy független szervezet.

Jó tudni a hazai védjegyekről

A védjegyek között léteznek nemzetközi és nemzeti tanúsító védjegyek is.

A hazai védjeggyel rendelkező termékek megbízhatóságát és hazai eredetét független szervezet ellenőrzi, és igazolja az alapanyag követelményeknek megfelelő származását. Minden védjegy szabályzatában kötelezően szerepel az évenkénti utóellenőrzés, majd a védjegy érvényességének lejáratát követő felülvizsgálat és újraminősítés.

A származáson túl a független szervezet vizsgálja a jogszabályi előírások betartását is, így aki védjegyes árut vásárol, biztos lehet abban, hogy olyan megbízható terméket kap, amely

  • nem téveszti meg a fogyasztókat,
  • nem él jogosulatlan versenyelőnnyel,
  • megfelel a termékbiztonsági szempontoknak.

Lássunk példákat a legismertebb hazai védjegyekre.

Kiváló termék

A „Kiváló Termék” védjegyet olyan termék nyerheti el, amelyről a bírálata során megállapították, hogy kimagasló minőségi tulajdonságokkal rendelkezik a hazai termékek kínálatát tekintve.

A védjegy célja azoknak a hazai termékeknek a megkülönböztetése, amelyek értékmérő tulajdonságaikkal kiemelkednek a termékkínálatból. A védjeggyel rendelkező termék az összetételt, a címkézést, a csomagolást, valamint a vonatkozó termékbiztonsági szabályokat figyelembe véve teljesíti:

  • az Európai Uniós és magyar jogszabályi előírásokat;
  • a Magyar Termék, a Hazai Termék vagy Hazai Feldolgozású Termék védjegyre vonatkozó, a Magyar Termék Kft. által kidolgozott tanúsítási rendszer szabályzataiban meghatározott feltételeket.

A védjegyet 3 évre ítélik oda egy terméknek, de „belépéskor” és évente szigorú ellenőrzéseken esik át.

Kiváló Termék védjeggyel ellátott termék például:

  • Aby gluten free pizzalap 350 g,
  • REGE 425 ml Édesburgonyakrémleves.
A hazai vásárlók is egyre tudatosabban keresik a kimagasló minőségű, hazai származású termékeket
A hazai vásárlók is egyre tudatosabban keresik a kimagasló minőségű, hazai származású termékeket

Magyar termék

A „Magyar termék” 100% magyar alapanyagból, Magyarországon készült termékeket foglal magába. Ezt a védjegyet 1 évre nyeri el a termék, ezt követően felülvizsgálatra kerül, és pozitív elbírálás esetén a védjegyre jogosító idő megújul.

A Magyar Termék védjegy élelmiszerek esetében ez az alábbi követelményeknek való megfelelést jelenti:

  • az állatot hazánkban nevelték fel;
  • a növényt itthon termesztették;
  • a feldolgozás minden lépése itthon történt;
  • nem téveszthet meg fogyasztókat;
  • nem él jogosulatlan versenyelőnnyel;
  • megfelel a termékbiztonsági szempontoknak;
  • a felhasznált alapanyagok Magyarországról származnak, az összetevők körében kivételt csak az adalékanyagok, fűszerek és a só jelenthet.

Magyar Termék védjeggyel ellátott termék például:

  • 8 tojásos Császár Betűtészta,
  • Abaúj félzsíros Rögös túró 450 g,
  • Gyermelyi Vita Pasta Spagetti 500 g,
  • Ökovital Vegyes csíra 130 g,
  • Pannon Paprika TV lecsó paprika 750 g.

Hazai termék

A Hazai Termék követelménye, hogy összetevőinek több, mint 50%-a magyar származású legyen, és a feldolgozás minden egyes lépése Magyarországon történjen. Tehát annyiban tér el a Magyar terméktől, hogy az alapanyagok kisebb része már származhat importból.

További követelmények, hogy csakis Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság terméke kaphatja meg, és 3 évre. A szabályok élelmiszerek és egyéb termékek esetében is hasonlóak.

A követelményeknek való megfelelésnél az élelmiszerek esetében a számítás alapja a termék összetevőinek mennyisége, míg egyéb, nem élelmiszer termékeknél a számítás értékalapon történik.

Egyéb termékek esetében a hazai ipar jellegzetességeit figyelembe véve egyéb kitétel is van: ha az alapanyagok több mint 50%-a Magyarországon igazoltan nem állítható elő, akkor a termék előállítása során a Magyarországon keletkezett hozzáadott érték mértékének meg kell haladnia az 50%-ot.

Hazai Termék védjeggyel ellátott termék például:

  • Abaúj kakaós tej 450 ml,
  • ALDI Császár 4 tojásos makaróni 500 g,
  • ARO Csemege cékla savanyúság, ecetes 720 ml,
  • AUCHAN kekszes krémtúró 90 g.
A védjegyek közötti legfontosabb különbségek - forrás amagyartermek.hu
A védjegyek közötti legfontosabb különbségek (Forrás: amagyartermek.hu)

Hazai Feldolgozású Termék

A Hazai Feldolgozású Termék esetében az a feltétel, hogy Magyarországon kerüljön feldolgozásra, de többségében külföldi eredetű összetevőket tartalmazó termékről van szó.

A védjegy létjogosultságát az adja, hogy sok olyan termék van, amelynek az alapanyagai nem állíthatók elő hazánkban, de maga a termék elkészítése jellemzően itthon történik. Ilyen termék a csokoládé vagy a kávé, amelynek az összetevői nem termelhetők meg hazánkban. Ilyen esetben a legjobb döntés, ha azt vesszük, ami Magyarországon készül, és nem a teljes egészében importból származó, külföldön gyártott terméket.

Hazai Feldolgozású Termék védjeggyel ellátott termék például:

  • Abonett gluténmentes szendvics,
  • ALDI citrom ízű krémmel töltött ostya 200 g,
  • Zabszelet almás zabpelyhes omlós keksz 50 g,
  • Ceres Zsúrkenyér 360 g.

A védjegyek közhiteles nyilvántartása a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SzTNH) honlapján keresztül érhető el. A hazai élelmiszerekre vonatkozó tanúsító védjegyekkel kapcsolatban ezenkívül további információt találunk:

A cikkben feltüntetett képek a pixabay és amagyatermek.hu oldalról származnak.

Kapcsolódó jogszabály:

  • Az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését szolgáló intézkedésekről szóló 1519/2017. (VIII.4.) Korm. határozat

Kapcsolódó cikkek:

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

A helyben termelt élelmiszer költséget és szén-dioxidot takarít meg

2024. augusztus 11. 10:10

Mennyire költség- és környezetkímélő, ha egy elszigetelt közösség élelmiszer-szükségletének jelentős részét maga állítja elő?

Növényvédőszer-maradékok a növényi és állati eredetű élelmiszerekben

2023. április 11. 15:26

Új hároméves ciklusról döntöttek a növényvédő szerek élelmiszerekben történő előfordulásának ellenőrzésében.

Egyes élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány

2023. május 28. 19:36

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel.

Az élelmiszerbiztonság erősítése a cél

2018. december 19. 07:33

A kormány támogatja az élelmiszerbűnözés visszaszorítását és egyetért az élelmiszerlánc biztonságának erősítésére közvetett eszközként alkalmazható büntetőjog kiterjesztésével.